Δείτε τα μεγάλα κινηματογραφικά έργα που γυρίστηκαν στον Πειραιά (videos)

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Όταν ένας σκηνοθέτης επιλέγει το «Μεγάλο Λιμάνι» -τον Πειραιά -για να ντύσει το έργο του στην μικρή ή μεγάλη οθόνη το αποτέλεσμα  είναι σχεδόν πάντα θεαματικό. Αυτό έχει φανεί ήδη από την δεκαετία του ’50 και φαίνεται μέχρι και σήμερα...

Της Έλενας Βενιζέλου


Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι σκηνοθέτες που επιθυμούν να έχουν ως background πλάνο τους μια εικόνα από τον Πειραιά και τις γύρω περιοχές του. Δημιουργοί όπως ο Μιχάλης Κακογιάννης, ο Γιώργος Τζαβέλλας, ο Ντίνος Δημόπουλος  και ο Αλέκος Σακελλάριος μας χάρισαν απλόχερα εικόνες και πλάνα  κατ ‘επανάληψη από τον Πειραιά.

Και ποιος δεν θυμάται την περιβόητη «Στέλλα» του Μιχάλη Κακογιάννη με πρωταγωνίστρια την αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη και τις σκηνές με το Μικρολίμανο και την Καστέλα , όλα αυτά κάτω από τις νότες του Μάνου Χατζηδάκη! Τι άλλο από τα «Κόκκινα φανάρια» ,μια ταινία γυρισμένη εξολοκλήρου στο λιμάνι του Πειραιά και την κακόφημη – υποβαθμισμένη τότε περιοχή της Τρούμπας.

Ραντεβού στο Ρολόι του Πειραιά έχουμε δώσει όλοι , εκεί έδωσαν ραντεβού το 1961 η Αλίκη Βουγιουκλάκη και ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ στην ταινία «η Αλίκη στο Ναυτικό» με το περιβόητο τόπι. Ένα ραντεβού στο οποίο δεν εμφανίστηκε κανείς εκ των δυο στέλνοντας αντικαταστάτες ,προκαλώντας  έτσι γέλιο μέχρι και σήμερα  με τις στιχομυθίες ,όταν η ταινία προβάλλεται  μέσα από τους τηλεοπτικούς μας δέκτες.

Η Μελίνα Μερκούρη ξανά με πρωταγωνιστικό ρόλο στον Πειραιά. Φαίνεται πως αυτή η πόλη της πάει..την θέλει. Αυτή την φορά στην πρώτη ταινία του Ζύλ Ντασέν με τίτλο «Ποτέ την Κυριακή» Μια ταινία που έθεσε μια λαμπρή προσωπικότητα της χώρας  μας υποψήφια για Όσκαρ Α΄ Γυναικείου Ρόλου!

Ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ, βέρος Πειραιώτης τραγουδά «Κάτω στον Πειραιά…» στην ταινία του Αλέκου Σακελλάριου  «Διπλοπενιές» ενώ ο Γ.Τζαβέλλας γεμίζει με Πειραιώτικες εικόνες  του 1952 την ταινία του «Η αγνή του λιμανιού».

Στην «άλλη θάλασσα» πέρασε το «κινηματογραφικό θηρίο» της χώρας μας Θ. Αγγελόπουλος και δεν πρόφτασε να ολοκληρώσει την ταινία του «Η άλλη θάλασσα» με σκηνές από την Δραπετσώνα και το λιμάνι.  Η ταινία μπορεί να μην ολοκληρώθηκε ωστόσο αν οι φήμες που θέλουν την κόρη του Ελένη να συνεχίζει το έργο  είναι αληθινές τότε σύντομα θα απολαύσουμε κι άλλο Πειραιά!

Η πόλη αυτή ,όμως, δεν έμεινε μόνο εντός συνόρων αλλά έγινε  η έμπνευση και για ξένους δημιουργούς. Ο Άρνι Βερνείγ στους «Διαρρήκτες» το 1971 μας παρουσιάζει εντυπωσιακές καταδιώξεις στον Πειραιά του χθες ,από την Παγόδα του ΟΛΠ έως τα σοκάκια του Προφήτη Ηλία.

Ναι , αυτά τα σοκάκια , για τα οποία τραγούδησε δύο χρόνια μετά ,το 1973, ο Σταμάτης Κόκοτας το τραγούδι « στου Προφήτη Ηλία τα σοκάκια» με φόντο την όμορφη αυτή περιοχή του Πειραιά.

Εκτός από τον Σταμάτη Κόκοτα , μετέπειτα ακολούθησαν πάρα πολλοί καλλιτέχνες και σκηνοθέτες. Πάνω από 30 τραγουδοποιοί μέχρι σήμερα επισκέφτηκαν τον Πειραιά για να πραγματοποιήσουν τα γυρίσματα τους !Η Νάνα Μούσχουρη, ο Γ. Νταλάρας με το τραγούδι του «Καράβια στη Στεριά», ο Στέλιος Καζαντζίδης στο τραγούδι «Βραδιάζει», ο Νίκος Ζιώγαλας  με την Γλυκερία και η Άλκηστις Πρωτοψάλτη.

Εικόνες από την Πειραϊκή και στο γνωστό  σε όλους τραγούδι του Κ. Μακεδόνα  «Η Λίζα και η κορνίζα» ενώ  στο τραγούδι του Δ. Μητροπάνου «σου είχα πει πως πέφτεις έξω» βλέπουμε εικόνες από τον σταθμό Πελοποννήσου στον Πειραιά. Η Άννα Βίσση είναι «πολύ καλά» στο ομώνυμο τραγούδι της κάνοντας βόλτες εκτός από το κέντρο της Αθήνας και στο κέντρο του Πειραιά  και συγκεκριμένα στο Δημοτικό Θέατρο.

Ο stereo mike κάνει «ύμνο» τον Πειραιά τραγουδώντας σε μια πιο σύγχρονη εκδοχή το τραγούδι «Περαία μου». Παράλληλα ο Γ. Μαζωνάκης «θέλει να γυρίσει στα παλιά» παρέα με τους goin through κι αυτά τα παλιά είναι στέκια Πειραιώτικα κάτι που φαίνεται  και στο Βίντεο Κλιπ αλλά και στους στίχους.

Οι καλλιτέχνες του Ελληνικού πενταγράμμου και οι σκηνοθέτες των  που έχουν περάσει από τον Πειραιά δεν μετριούνται σίγουρα όπως λέμε λαϊκά «στα δάχτυλα του ενός χεριού» αλλά χαριτολογώντας στα δάχτυλα πολλών χεριών. Ο Μ. Ρακιτζής , ο Γ. Σαββιδάκης, ο Γ. Αλκαίος,  η Ελ. Αρβανιτάκη , ο Βλ. Μπονάτσος, η Μαντώ, ο Χρ. Κυριαζής, ο Π. Τερζής , ο Ν. Σφακιανάκης αλλά και πιο νέοι όπως η Έ. Παπαρίζου , Ο Γ. Πλούταρχος, η Κ. Γαρμπή , ο Δ. Σχοινάς , ο Χ. Μενιδιάτης , ο Γ. Τσαλίκης , η Ε. Φουρέιρα , ο Γ. Λιανός , η Τάμτα κ.α.

Και πάλι η αυλαία δεν πέφτει εδώ . Δεν ξεχνάει κανείς και τα σήριαλ που έχουν «κλέψει» κάτι από τον Πειραιά. Η «Πειραιώτισσα πεθερά» του Mega, μια ιδιαίτερη και δυναμική γυναίκα και τι άλλο φανατική Ολυμπιακός.

Μια από τις πιο ερωτικές- ρομαντικές σκηνές της Ελληνικής τηλεόρασης , η τελευταία σκηνή του ανεπανάληπτου σήριαλ «Είσαι το ταίρι μου» με το «Σ’ αγαπώ» γραμμένο σε φωτεινή ταμπέλα στο ύψος της Αγίας Τριάδας.

Η τηλεοπτική σύζυγος του Σάκη Μπουλά στο σήριαλ  «50-50» μένει Πειραιά και μάλιστα στην όμορφη Καστέλα , δίνοντας έτσι σε εμάς την δυνατότητα να χαιρόμαστε τα γραφικά της στενά και την πανέμορφη θέα της.

Για να επιλέγουν , λοιπόν όλοι αυτοί Πειραιά μάλλον κάτι θα ξέρουν…


Οι διαρρήκτες- ο Πειραιάς του χθες 1971


{YouTube}M0M0WV6JHT4{/YouTube} 


Στέλλα – Μιχάλης Κακογιάννης


{YouTube}X9slb_l8Ck0{/YouTube}

1.  

Σήριαλ- Η πειραιώτισσα Πεθερά


{YouTube}cHn_9T83fDw{/YouTube}


Βίντεο κλιπ- Stereo Mike- Περαία μου


{YouTube}yUbN7d9Vb_E{/YouTube}


Βίντεο κλιπ – Μαζωνάκης- Θέλω να γυρίσω στα παλιά


{YouTube}UV5cW69wPV0{/YouTube}


Βίντεο κλιπ -- Σταμάτης Κόκοτας -- Στου προφήτη Ηλία


{YouTube}eD2KIN-Kk9w{/YouTube}


Βίντεο κλιπ – Στέλιος Καζαντζίδης – Βραδιάζει

{YouTube}iP7fCPAt9vI{/YouTube}