ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΩΡΑΛΗΣ: Τουρισμός, έργα, μεταστέγαση δικαστηρίων και χρηματοδότηση της πόλης στην πρώτη γραμμή!

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, απάντησε σε ερωτήσεις εφ΄ όλης της ύλης που τέθηκαν από τους δημοσιογράφους,  κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου για την περιβαλλοντική εκστρατεία “LetsDoItGreece”.

Τα βασικά σημεία των απαντήσεων του κ. Μώραλη, είναι τα εξής:

Για τη συνάντηση συνεργασίας με  τον Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού κ. Γιώργο Σταθάκη:

«Ο κ. Σταθάκης δεν είναι μόνο Υπουργός Οικονομίας, είναι και Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, είναι υπερυπουργός. Το σύνολο των θεμάτων του Δήμου Πειραιά, εξαιρουμένων αυτών που αφορούν τη δημόσια διοίκηση, αφορούν ως υπερυπουργό τον κ. Σταθάκη. Είχαμε μια πολύ εποικοδομητική και χρήσιμη συζήτηση. Οπωσδήποτε υπάρχουν οι αναπληρωτές Υπουργοί, ο κ. Δρίτσας στην

Ναυτιλία, η κα Κουντουρά στον Τουρισμό, ο κ. Σπίρτζης στις Υποδομές  με τους οποίους θα συζητήσουμε εξειδικευμένα τα θέματα αυτά.

Η πρώτη κουβέντα με τον κ. Σταθάκη ήταν σε μια θετική κατεύθυνση. Εξέφρασε την επιθυμία του και την πρόθεσή του να βοηθήσει το Δήμο. Θέλω να πιστεύω ότι είδε από την πλευρά μας μια σωστή οργάνωση, έναν σωστό προγραμματισμό.

Συζητήσαμε το θέμα των Δικαστηρίων σε σχέση με τη χρηματοδότηση των νέων δικαστηρίων και ενημερώθηκε ώστε να είμαστε σε κοινή γραμμή και με τον Υπουργό Δικαιοσύνη κ. Παρασκευόπουλο.  Συζητήσαμε για τον τουρισμό όπου θα μιλήσουμε και με την κα Κουντουρά, γιατί γίνεται μια πολύ μεγάλη προσπάθεια από τη Δημοτική Αρχή, αυτά τα εκατομμύρια τουριστών που φθάνουν εδώ να μπουν μες την πόλη, να διαφημιστεί ο Πειραιάς, να γίνουν διάφορες ενέργειες. Θέλουμε  την αρωγή  και του Υπουργείου Τουρισμού, αλλά και του ΕΟΤ σε αυτήν την κατεύθυνση και θα  μπορέσει να γίνει μια τέτοια συζήτηση τις επόμενες ημέρες.

Συζητήσαμε το μεγάλο θέμα του λιμανιού. Εκφράσαμε ξανά τη βασική μας άποψη ότι δεν μπορεί μια πόλη να μην έχει έσοδα και πόρους από την λειτουργία του λιμανιού. Τους τρόπους με τους οποίους εμείς  προτείνουμε να υπάρξουν αυτοί οι πόροι,  την πρόταση που είχαμε συζητήσει στο Δημοτικό Συμβούλιο και είχε εγκριθεί για δημιουργία Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, τις εξελίξεις σε σχέση με την ιδιωτικοποίηση και τον τρόπο τον οποίο αυτή θα γίνει και μένει να αποσαφηνίσει η κυβέρνηση φυσικά τις προθέσεις της για το κομμάτι αυτό, που είναι  κορυφαίο για τον Πειραιά. 

Συζητήσαμε για τα έργα ΕΣΠΑ. Έχουμε σημαντικά προβλήματα και στην πόλη μας με έργα να είναι σταματημένα, με έργα να καθυστερούν τα οποία αφορούν κυρίως  την ροή χρηματοδότησης  από τις ελληνικές αρχές,  η οποία καθυστερεί με αποτέλεσμα οι εργολάβοι  να σταματούν. Τα έργα να είναι σταματημένα, οι δημότες δικαιολογημένα να διαμαρτύρονται και εμείς να είμαστε σε μια δύσκολη θέση. Δεν αφορά εμάς το σταμάτημα των έργων, αφορά την κυβέρνηση το πως θα μπορέσει αυτό να προχωρήσει και να λυθεί  και συζητήσαμε φυσικά και για την ολοκληρωμένη  χωρική   επένδυση την οποία θα καταθέσει ο Δήμος Πειραιά, η νέα δημοτική αρχή, τον Ιούλιο στην Περιφέρεια, αλλά και στα Υπουργεία Οικονομίας, Μεταφορών, Πράσινο Ταμείο, Εργασίας κλπ., ώστε να δούμε με ποιους πόρους θα χρηματοδοτηθούμε για να εφαρμόσουμε αυτά τα οποία είχαμε υποσχεθεί προεκλογικά στους Πειραιώτες. Για να υλοποιηθεί το πρόγραμμά μας πρέπει να αντλήσουμε κεφάλαια».

Για το θέμα των μεταναστών που φθάνουν καθημερινά στη χώρα μας και πως μπορεί να αντιμετωπιστεί:

 «Το μεταναστευτικό είναι κορυφαίο θέμα για τη χώρα, αλλά και σύνθετο.  Χθες, υπήρχε μια συνάντηση της ΚΕΔΕ με την αρμόδια αναπληρώτρια Υπουργό. Ακούσαμε το σχέδιο της κυβέρνησης. Βάζει στο «παιχνίδι» τους ΟΤΑ. Επιθυμεί να βάλει στο «παιχνίδι» τους ΟΤΑ φιλοξενίας των εκατό χιλιάδων και πλέον ανθρώπων που θα φθάσουν, σύμφωνα με εκτιμήσεις, αυτό το τρίμηνο στη χώρα μας και οι περισσότεροι στο λιμάνι του Πειραιά. Διαβάσατε τα έξι σημεία της πρότασης της κυβέρνησης.

Το ανθρώπινο στοιχείο υπάρχει σε όλους μας,  θέλω να πιστεύω στο πολύ μεγάλο κομμάτι του ελληνικού πληθυσμού. Θέλουμε αυτοί οι άνθρωποι οι οποίοι είναι ταλαιπωρημένοι,  είναι διωγμένοι είτε από πολέμους είτε από οτιδήποτε άλλο, να μπορούν να βρουν ανθρώπινες συνθήκες στη χώρα μας.

Από εκεί και πέρα, ο προβληματισμός μου είναι το τι μπορούμε να κάνουμε ως Δήμος. Μπορεί ο Δήμος Πειραιά να φιλοξενήσει σημαντικό αριθμό πολιτικών προσφύγων ή μεταναστών; Με ποια δομή; Δεν υπάρχουν δομές στον Πειραιά. Δεν υπάρχουν κτιριακές εγκαταστάσεις. Δεν υπάρχει δυνατότητα στέγασης και σίτισης αυτών των ανθρώπων.

Πως θα κινηθούν αυτοί οι άνθρωποι που κατά χιλιάδες θα φθάνουν καθημερινά ή κάθε δύο ή τρεις ημέρες στο λιμάνι του Πειραιά, εν μέσω τουριστικής περιόδου, σε μια πόλη που ταλαιπωρείται πάρα πολύ; Έργα, κυκλοφοριακό κα. Αν έχουμε και μια τέτοια πολύ μεγάλη προσέλευση ανθρώπων που δεν είναι οργανωμένοι να πάνε κάπου, να κατευθυνθούν, θα ταλαιπωρηθεί περεταίρω η πόλη.

Επαναλαμβάνω: δεν νιώθω ότι ο Πειραιάς μπορεί να κάνει πάρα πολλά. Είμαστε ευαίσθητοι, θυμάστε ότι πριν τρεις μήνες ήρθαν κάποιοι Σύριοι, τους οποίους φιλοξενήσαμε στον Ξενώνα των Αστέγων. Τρεφόντουσαν και κοιμήθηκαν εκεί για ένα αρκετά μεγάλο διάστημα και δεν είχαμε κανένα πρόβλημα. Οι άνθρωποι ήταν ειρηνικοί, πειθαρχημένοι και αξιοπρεπείς. Αλλά δεν έχουμε άλλες δομές. Ο Ξενώνας των Αστέγων χωράει περίπου 40 ανθρώπους. Έχουν 20 μόνιμους ανθρώπους τους οποίους φιλοξενούμε, μένουν 15 – 20 κρεβάτια που ευχαρίστως να τα διαθέσουμε. Από εκεί και πέρα, παραπάνω δυστυχώς θα πρέπει να βρούμε.

Είμαι σε επικοινωνία με τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Γαβρίλη. Η πρόθεση, η διάθεση, η καρδιά μας λέει να βοηθήσουμε αυτούς του ανθρώπους, αλλά το θέμα είναι να μπορούμε να το πράξουμε και να μην δημιουργήσουμε περεταίρω προβλήματα σε μια επιβαρυμένη πόλη, ειδικά την τουριστική περίοδο. Θα έχουμε συζήτηση την επόμενη εβδομάδα και με την Περιφέρεια, ενδεχομένως και με  τον Υπουργό κ. Βούτση. Ζητάνε από τους ΟΤΑ να τους προτείνουμε πως μπορούμε και πόσους να φιλοξενήσουμε. Μας προβληματίζει ιδιαίτερα. Είναι κορυφαίο θέμα όχι μόνο για τον Πειραιά, αλλά για τη χώρα».