ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν κοιτάμε σήμερα τον ήλιο κατάματα -Δείτε γιατί

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Τρία σημαντικά αστρονομικά φαινόμενα σχεδόν συμπίπτουν σήμερα και αύριο: έκλειψη Ηλίου, αρχή της Άνοιξης και σούπερ Σελήνη.

Αρχικά, τις πρωινές ώρες της Παρασκευής 20 Μαρτίου θα υπάρξει μία μερική έκλειψη του Ήλιου ορατή και στη χώρα μας.

Μερικές ώρες αργότερα, στις 00:45΄ώρα Ελλάδος μετά τα μεσάνυχτα θα λάβει χώρα η εαρινή ισημερία και έτσι το Σάββατο 21 Μαρτίου θα είναι και τυπικά η πρώτη ημέρα της Άνοιξης στο βόρειο ημισφαίριο, όπου ανήκει και η Ελλάδα.

Τέλος, στις 20 Μαρτίου θα υπάρχει σούπερ Σελήνη, δηλαδή το φεγγάρι θα έχει πλησιάσει πολύ τη Γη (στο λεγόμενο περίγειο), όμως λόγω της Νέας Σελήνης δεν θα είναι ορατό, απλώς θα μπλοκάρει σχεδόν τον μισό Ήλιο προκαλώντας την μερική έκλειψη.

Η έκλειψη στην Αθήνα θα αρχίσει αύριο στις 10:40΄ το πρωί, θα φτάσει στη μέγιστη φάση της στις 11:44 και θα ολοκληρωθεί στις 12:50΄. Στην Ελλάδα στη μερική φάση θα καλυφτεί μέχρι και το 40% περίπου του ηλιακού δίσκου. Στην Αθήνα θα καλυφτεί το 31,4%, στη Φλώρινα το 40,7%, ενώ στο Ηράκλειο της Κρήτης το 23,6%.

Υπενθυμίζεται ότι οι ειδικοί συνιστούν να μην παρατηρεί κανείς την έκλειψη με γυμνά μάτια, ούτε με απλά γυαλιά ηλίου, παρά μόνο με ειδικά γυαλιά με τα κατάλληλα φίλτρα (αυτό ισχύει και για τις φωτογραφικές μηχανές), αλλιώς οι υπέρυθρες ακτίνες της ηλιακής ακτινοβολίας μπορεί να κάνουν μόνιμη ζημιά στα μάτια.

Όπως ενημέρωσε το Ίδρυμα Ευγενίδου, την Παρασκευή, από τις 10.30΄ έως και τις 13:00΄, στην είσοδο του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου (Πεντέλης 11, Π. Φάληρο) θα βρίσκονται εγκατεστημένα τηλεσκόπια της Ένωσης Ερασιτεχνών Αστρονόμων, ώστε, όσοι το επιθυμούν κι εφ’ όσον ο καιρός το επιτρέψει, να παρακολουθήσουν την έκλειψη. Επίσης, οι αστρονόμοι Νίκος Ματσόπουλος και Αλέξης Δεληβοριάς θα ενημερώσουν σχετικά με την έκλειψη του Ηλίου.

Στις οδηγίες προφύλαξης που εξέδωσε ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος, αναφέρεται ότι η παρατήρηση του φαινομένου της έκλειψης ηλίου με γυμνούς οφθαλμούς εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους, καθώς η έκθεση σε υψηλά επίπεδα υπεριώδους ακτινοβολίας δύναται να προκαλέσει εγκαύματα στον αμφιβληστροειδή. Επισημαίνεται δε, ότι συχνά οι επιπτώσεις δεν γίνονται άμεσα αισθητές, καθώς δεν προκαλείται αίσθημα πόνου ή άλλο ερέθισμα, μπορούν όμως να προκαλέσουν μόνιμη και μη αναστρέψιμη βλάβη.

Σύμφωνα με οδηγίες της Ελληνικής Εταιρείας Υαλοειδούς Αμφιβληστροειδούς, συνίσταται η αποφυγή έκθεσης των παιδιών στην παρατήρηση του φαινομένου. Οι αρμόδιοι επιστημονικοί οργανισμοί επισημαίνουν, παράλληλα, ότι είναι επικίνδυνη η παρατήρηση του φαινομένου μέσω φωτογραφικών μηχανών ή από κάμερες κινητών τηλεφώνων. Γενικότερα, το φαινόμενο μπορεί να παρατηρηθεί μόνο με τη χρήση εγκεκριμένων και πιστοποιημένων φίλτρων, καθώς τόσο τα γυαλιά ηλίου και οι κάμερες όσο και άλλα αυτοσχέδια γυαλιά δεν προσφέρουν καμία προφύλαξη.

Ανησυχίες για το ηλεκτρικό ρεύμα
Ανησυχίες υπάρχουν για το κατά πόσο η έκλειψη θα επηρεάσει αρνητικά την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, αν η 20η Μαρτίου είναι ηλιόλουστη ημέρα, η ξαφνική μείωση της ηλεκτροπαραγωγής στην Ευρώπη, καθώς θα σκεπαστεί σχεδόν ο μισός Ήλιος, μπορεί να φθάσει τα 34.000 μεγαβάτ, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ισοδύναμη με τη συνολική παραγωγή 80 μεσαίων συμβατικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής.

Σήμερα περίπου 100 φορές περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια παράγεται από τον Ήλιο, σε σχέση με το 1999, όταν υπήρξε προηγούμενη έκλειψη. Οι ευρωπαίοι ηλεκτροπαραγωγοί θεωρούν ότι η φετινή έκλειψη για πρώτη φορά θα αποτελέσει μια σοβαρή δοκιμασία για την ενεργειακή ασφάλεια των δικτύων στην Ευρώπη. Επειδή η πτώση της παραγωγής ρεύματος θα είναι απότομη αύριο το πρωί, έχουν ήδη ληφθεί έκτακτα μέτρα, π.χ. να ενεργοποιηθούν άμεσα υδροηλεκτρικοί ή λιγνιτικοί σταθμοί, αν χρειαστεί.
Η χώρα που κινδυνεύει περισσότερο είναι η Γερμανία, που έχει επενδύσει πολύ στην ηλιακή ενέργεια και διαθέτει ηλιακό δυναμικό της τάξης των 40.000 μεγαβάτ (το 18% των αναγκών της σε ρεύμα καλύπτεται από τον Ήλιο). Μεγάλη εξάρτηση από τον Ήλιο έχει και η Ιταλία (παραγωγή 20.000 μεγαβάτ), αλλά όχι η Γαλλία (μόνο 5.700 μεγαβάτ), η οποία παραδοσιακά βασίζεται στην πυρηνική ενέργεια για την παραγωγή ηλεκτρισμού.

Η αρχή της Άνοιξης
Η Τρίτη σηματοδοτεί την πρώτη μέρα της Άνοιξης στο βόρειο ημισφαίριο και την πρώτη μέρα του Φθινοπώρου στο νότιο ημισφαίριο. Ο Ήλιος θα λάμπει κάθετα πάνω από τον Ισημερινό της Γης και η διάρκεια της ημέρας και της νύχτας θα είναι περίπου ίδια. Στη συνέχεια, στο βόρειο ημισφαίριο (και στη χώρα μας) η ημέρα θα μεγαλώνει συνεχώς σε βάρος της νύχτας, ενώ το αντίστροφο θα συμβεί στο νότιο ημισφαίριο.