Αυτά είναι τα πρόσωπα που γεννήθηκαν στον Πειραιά και τον έκαναν μια “υπερήφανη πόλη”

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Καλλιτέχνες, πολιτικοί, αθλητές και πολλά άλλα πρόσωπα γεννήθηκαν στον Πειραιά και άφησαν το στίγμα τους στην πόλη που τους ανάθρεψε!
 
Το Piraeuspress.gr σε ένα ακόμη αφιέρωμά του θυμάται κάποια από τα πρόσωπα του Πειραιά που σημάδεψαν την ιστορία του, τον πολιτισμό του και την μέχρι τώρα πορεία του.
 
Aπό τον Αιμίλιο Βεάκη, τον Θανάση Βέγγο, τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ, τον Εμμανουήλ Κριαρά μέχρι τον Παντελή Θαλασσινό και την Ελευθερία Αρβανιτάκη τον Σκυλίτση και τον κ. Πανούτσο.
 
Ας θυμηθούμε όμως ποιες ήταν και ποιες είναι αυτές οι μεγάλες προσωπικότητες.
 
Πέτρος Ομηρίδης Σκυλίτσης
Γεννήθηκε στην Σμύρνη και καταγόταν από Βυζαντινή αριστοκρατική οικογένεια της Χίου. Ήταν αδερφός του Αριστείδη Σκυλίτση, παππούς του μετέπειτα Δήμαρχου Πειραιά Αριστείδη Σκυλίτση. Είχε μυηθεί στη Φιλικής Εταιρείας και έλαβε μέρος στην Α' Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου.  Επί Καποδίστρια εξορίστηκε στη Σμύρνη ενώ επί Όθωνα διορίστηκε εφέτης και αργότερα εξελέγη δήμαρχος Πειραιά.
 
Επί δημαρχίας του κατασκευάστηκε ο ναός της Αγίας Τριάδος, το Α' Σχολαρχείο και η Α' Δημοτική Βιβλιοθήκη. Από την θέση του δημάρχου έστειλε επιστολή στον Κωνσταντίνο Ιωνίδη για να τον πείσει να συνεισφέρει στην ίδρυση σχολείων στον Πειραιά. Από αυτή την πρωτοβουλία ιδρύθηκε η Ιωνίδειος σχολή. Επίσης διετέλεσε μέλος της Φιλεκπαιδευτικής εταιρείας και της Ριζαρείου Σχολής. 
 
Αθανάσιος Ν. Μιαούλης
 
Ο Αθανάσιος Ν. Μιαούλης  ήταν Έλληνας στρατιωτικός και πολιτικός, γιος του Νικολάου Δ. Μιαούλη και δισέγγονος του Ναύαρχου της ελληνικής επανάστασης Ανδρέα Μιαούλη, της ιστορικής υδραίικης οικογένειας των Μιαούληδων.
 
Ο Αθανάσιος Ν. Μιαούλης γεννήθηκε στον Πειραιά το 1868. Εισήχθηκε στη Ναυτική Σχολή ως δόκιμος κατά τη σύστασή της το 1884 μαζί με τον ξάδελφό του Ανδρέα Δ. Μιαούλη. 
 
 Αποστρατεύθηκε ως αντιπλοίαρχος το 1911 προκειμένου να πολιτευτεί στο τόπο καταγωγής του στην Ύδρα. Κατά τους Βαλκανικούς πολέμους ανακλήθηκε στην ενέργεια και ανέλαβε κυβερνήτης του ανιχνευτικού (Θηρίου) ΠΑΝΘΗΡ από της παραλαβής του από τα ναυπηγεία μέχρι της υπογραφής της ειρήνης όπου και επανήλθε στη κατάσταση εφεδρείας. Νυμφεύθηκε την Μαρία το γένος Εμμανουήλ Στ. Λυκούδη. Ανέλαβε τέσσερις φορές υπουργός των Ναυτικών (1909, 1914, 1915 και 1919).
 
Το 1932, ακραιφνής οπαδός του κόμματος των Φιλελευθέρων πιέστηκε και δέχθηκε να θέσει υποψηφιότητα για τη κενή θέση του Δημάρχου Πειραιά, που όμως ο ίδιος δεν επιθυμούσε. Τελικά δέχθηκε την παμψηφεί επιτυχία του με την υπόσχεση ότι θα γινόταν αποδεκτή η παραίτησή του σε περίπτωση νίκης του κόμματος των Φιλελευθέρων στις βουλευτικές εκλογές του ίδιου έτους. Αισθανόμενος ιδιαίτερη μεγάλη χαρά μετά την επιτυχία του κόμματος συνεπεία της οποίας και θα παραιτούταν από τη δημαρχία και πιθανώς να έπαυε εφεξής να πολιτεύεται υπέστη καρδιακή προσβολή στην οποία και υπέκυψε.
 
Αιμίλιος Βεάκης
 
Εγγονός του λόγιου και θεατρικού συγγραφέα Ιωάννη Βεάκη αλλά ορφανός και από τους δυο γονείς, πέρασε τα παιδικά του χρόνια μαζί με άτεκνους συγγενείς. 
 
Γεννήθηκε στον Πειραιά  και υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους έλληνες ηθοποιούς. Διακρίθηκε στους Βαλκανικούς πολέμους, έλαβε μέρος στην Αντίσταση κατά την Κατοχή ως μέλος του ΕΑΜ αλλά αργότερα δέχτηκε διώξεις λόγω των αριστερών του πεποιθήσεων.
 
Το Βεάκειο θέατρο σήμερα έχει το όνομά του
 
Εμμανουήλ Κριαράς
 
Γεννήθηκε στις 28 Νοεμβρίου του 1906 στον Πειραιά.
 
Ήταν , καθηγητής και αργότερα ομότιμος καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
 
Θανάσης Βέγγος 
 
Ο Θανάσης Βέγγος  γεννήθηκε στο Νέο Φάληρο,ήταν Έλληνας κωμικός ηθοποιός του κινηματογράφου και του θεάτρου. Είχε παίξει σε 126 ταινίες, σε 52 από τις οποίες ως πρωταγωνιστής και είχε σκηνοθετήσει (πρωταγωνιστώντας ταυτόχρονα) ακόμη επτά ταινίες. Θεωρείται ένας από τους πιο δημοφιλείς  και αγαπητούς κωμικούς του ελληνικού κινηματογράφου! 
 
 Ο θανατός του πριν από 3 χρόνια βύθισε την Ελλάδα στην θλίψη.
 
Ελευθερία Αρβανιτάκη
 
Η τραγουδίστρια με την κρυστάλλινη φωνή!
 
Η Ελευθερία Αρβανιτάκη γεννήθηκε στις 17 Οκτωβρίου, στον Πειραιά!
 
Η καριέρα της ξεκίνησε το 1979 όταν έγινε μέλος στην Οπισθοδρομική Κομπανία, μια μπάντα φοιτητών που έπαιζαν ρεμπέτικα και λαϊκά, ερασιτεχνικά, σε διάφορα κέντρα!
 
Μέχρι σήμερα χαρίζει απλόχερα τα μοναδικά τραγούδια της με την υπέροχη φωνή της κάνοντας όλους τους Πειραιώτες αλλά και τους Έλληνες υπερήφανους!
 
Δημήτρης Παπαμιχαήλ
 
Γεννήθηκε το 1934 και έζησε στον Πειραιά. Τα παιδικά του χρόνια ήταν φτωχικά. Οι γονείς του διηύθυναν ένα καφενείο στο οποίο συχνά βοηθούσε και ο ίδιος. Τα παιδικά του χρόνια στιγματίστηκαν από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Έζησε για περίπου δυο χρόνια στο Κρανίδι, ύστερα από προτροπή των γονιών του, και αμέσως μετά ξαναγύρισε στον Πειραιά.
 
Ο ίδιος από τα εφηβικά του χρόνια είχε αποφασίσει ότι ήθελε να ασχοληθεί με το θέατρο. Οι γονείς του ήθελαν να σπουδάσει υφαντουργεία καθώς είχε κερδίσει μια υποτροφία στην Αγγλία. Ωστόσο αυτός έδωσε κρυφά εισαγωγικές εξετάσεις στο Εθνικό Θέατρο και τελικά πέρασε. Αυτή του η κίνηση όμως προκάλεσε την αντίδραση του πατέρα του, ο οποίος τελικά συμφώνησε. Αξιοθαύμαστο γεγονός αποτελεί το ότι, ο Παπαμιχαήλ έφτανε στην Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου με τα πόδια από τον Πειραιά.
 
Έλλη Φωτίου
 
Γεννήθηκε στον Πειραιά στις 30 Σεπτεμβρίου 1939. Αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου το 1962. Έχει εμφανισθεί σε πλήθος θεατρικών, κινηματογραφικών, ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών έργων. Είναι μέλος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών και του Ελληνικού Κέντρου Θεάτρου. Έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα στα Φεστιβάλ Κινηματογράφου στις Κάννες (1965), στο Βερολίνο (1966) και στη Μόσχα (1966). Επίσης το 1966 πήρε το Α΄ Βραβείο Ερμηνείας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για το έργο "Επιστροφή"..
 
Ευάγγελος Παπανούτσος
 
Γεννήθηκε στον Πειραιά στις 27 Ιουλίου.
Τις βασικές του σπουδές πραγματοποίησε στην ιδιαίτερη πατρίδα του. Από το 1915 ώς το 1919 φοίτησε στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. 'Εχοντας χάσει τον πατέρα του υπηρετεί ως προστάτης οικογενείας τη στρατιωτική του θητεία. Κατά την τριετία 1924-1927, με υποτροφία του πλούσιου Αλεξανδρινού Χ. Νομικού, έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Γερμανία και τη Γαλλία και το 1927 ονομάστηκε διδάκτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Τυβίγγης .
 
 
Ανδρέας Μπάρκουλης
 
Γεννήθηκε στον Πειραιά στις 4 Αυγούστου .
Σπούδασε υποκριτική και κατά την αποφοίτησή του χαρακτηρίστηκε εξαιρετικό ταλέντο. Εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο θέατρο το 1956 και στον κινηματογράφο το αμέσως επόμενο έτος με την ταινία Μαρία Πενταγιώτισσα. Ένα μικρό διάστημα της ζωής του το πέρασε στις ΗΠΑ, όπου ασχολήθηκε επαγγελματικά με το τραγούδι. Υπήρξε ένας από τους γοητευτικότερους ζεν πρεμιέ της δεκαετίας του '60. Ενδεικτικό της αίγλης του αυτής είναι το σλόγκαν: "Κορίτσια, ο Μπάρκουλης!"
 
Μιχαήλ Ρινόπουλος
 
Γεννήθηκε στον Πειραιά και ήταν γιος εμπόρου. Σπούδασε νομικά και ιδιώτευσε ως δικηγόρος ειδικευόμενος στο εμπορικό δίκαιο. Παράλληλα ασχολήθηκε με τις επιχειρήσεις διευθύνοντας αρκετές ανώνυμες εταιρίες της εποχής. Το 1927 εξελέγη πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου του Πειραιά, συνέχισε δε να εκλέγεται δημοτικός σύμβουλος μέχρι το 1932, οπότε και εξελέγη δήμαρχος Πειραιά. Το 1936 εξελέγη βουλευτής Πειραιά.
 
Επίσης υπήρξε ιδρυτής και πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά, γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, πρόεδρος της Λέσχης Φιλελευθέρων Πειραιώς, πρόεδρος των Νυχτερινών Σχολών "Ήφαιστος", πρόεδρος της Ανωτέρας Σχολής Βιομηχανικών Σπουδών καθώς και σεβάσμιος της τεκτονικής Στοάς "Μιαούλης" (1914 - 1915).