Πεκίνο προς Αθήνα: Σεβαστείτε τις δεσμεύσεις σας για το λιμάνι του Πειραιά


Υπενθυμίζεται ότι το Πεκίνο έχει εκφράσει ανησυχία για την εκπεφρασμένη πρόθεση της κυβέρνησης να ακυρώσει την ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ).

Να σεβαστεί της δεσμεύσεις που έχει αναλάβει το ελληνικό κράτος για το λιμάνι του Πειραιά κάλεσε τη νέα ελληνική κυβέρνηση ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ κατά τη χθεσινή του (Τετάρτη) τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα.

Υπενθυμίζεται ότι το Πεκίνο έχει εκφράσει ανησυχία για την εκπεφρασμένη πρόθεση της κυβέρνησης να ακυρώσει την ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ).

«Ελπίζω ότι οι δύο πλευρές θα σεβασθούν τις δεσμεύσεις τους. Η Κίνα επιθυμεί να συνεργασθεί με την Ελλάδα για να μετατραπεί το λιμάνι αυτό σε διαμετακομιστικό κόμβο ανάμεσα στην Κίνα και την Ευρώπη», τόνισε ο Κινέζος πρωθυπουργός στον κ. Τσίπρα σύμφωνα με την ιστοσελίδα της κινεζικής κυβέρνησης.

Ο κ. Κετσιάνγκ επισήμανε δε στον Πρωθυπουργό πως οι κινεζικές επενδύσεις στον Πειραιά «ευνόησαν τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης». Διαβεβαίωσε δε τον έλληνα ομόλογό του ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από κινεζικές επιχειρήσεις για νέες επενδύσεις στην Ελλάδα, με στόχο όχι μόνο την εμβάθυνση της οικονομικής αλλά και της πολιτιστικής συνεργασίας μεταξύ των δύο κρατών.

Ακόμη, εξέφρασε την ελπίδα η ελληνική κυβέρνηση να παράσχει τις μεγαλύτερες νομικές εγγυήσεις προς τις κινεζικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με το Πεκίνο, ο έλληνας Πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι το λιμάνι του Πειραιά αποτελεί «σημαντικό σχέδιο συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες». «Η Ελλάδα θα παράσχει περισσότερη προσοχή και στήριξη», δεσμεύθηκε ο κ. Τσίπρας, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της κινεζικής κυβέρνησης.

Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής τους επικοινωνίας, ο Λι Κετσιάνγκ απηύθυνε πρόσκληση στον Αλέξη Τσίπρα να επισκεφτεί το Πεκίνο.