Ο Δήμος Πειραιά τέλεσε μνημόσυνο για τα θύματα του c-130 στο μνημείο Πεσόντων (φωτο)

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Επιμνημόσυνη δέηση πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Μνημείο Πεσόντων C-130, για τους 63 αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και σμηνίτες της Πολεμικής Αεροπορίας, που συνετρίβη στο όρος Όθρυς, πριν από 24 χρόνια.

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά, Αντιπτέραρχος ε.α κ. Γιώργος Δαβάκης, που εκπροσώπησε το Δήμαρχο κ. Γιάννη Μώραλη, μιλώντας στην πλατεία C-130, μπροστά στο μνημείο των θυμάτων, τόνισε τα εξής:

«Δεν γνωρίζω αν η σημερινή ημέρα θα πρέπει να είναι ημέρα πένθους για την Πατρίδα μας, σίγουρα όμως είναι ημέρα μνήμης και τιμής. Και λέγω ότι μπορεί να μην είναι ημέρα πένθους γιατί όπως είπαν ο μεγάλος μας ποιητής Κωστής Παλαμάς καθώς και η σύζυγος του ήρωα Παύλου Μελά, Ναταλία «Για τον ανδρειωμένο ο θάνατος, θάνατος δεν λογιέται». Υποκλινόμαστε λοιπόν με ευλάβεια και ευγνωμοσύνη στους ηρωϊκούς νεκρούς Αξιωματικούς, Υπαξιωματικούς, και Στρατευσίμους της Πολεμικής μας Αεροπορίας, στα 63 παλικάρια μας, που έδωσαν τη ζωή τους στη πλαγιά του όρους Όθρυς, πριν από 24 χρόνια, υπηρετώντας την Πατρίδα, τις ιδέες και τις αξίες του Έθνους.

Γι αυτό και σήμερα για μια ακόμη φορά η θυσία τους αν και μας γεμίζει αβάσταχτη θλίψη, ταυτόχρονα μας κάνει υπερήφανους που ακόμα η Ελληνική Κοινωνία και η Ελληνική Οικογένεια μπορούν και γεννούν τέτοιους ανθρώπους. Κατά συνέπεια σήμερα είναι ημέρα μνήμης και τιμής για 63 ένστολους, αγνούς υπερασπιστές των αξιών και των ιδανικών του Γένους.
Αποτίουμε λοιπόν, φόρο τιμής στις ψυχές τους, για την υπέρτατη αυτή θυσία τους. Και δεν σας κρύβω ότι για μένα η μνήμη αυτή έχει μια ξεχωριστή ιδιαιτερότητα, γιατί πέραν του ότι προέρχομαι από τις τάξεις της Πολεμικής Αεροπορίας, αρκετοί συγγενείς μου Αξιωματικοί έδωσαν τη ζωή τους κατά την εκτέλεση του προς την Πατρίδα καθήκοντος, και γι αυτό για τους ένστολους που θυσίασαν και θυσιάζουν τη ζωή τους υπηρετώντας την Πατρίδα, αισθάνομαι ιδιαίτερη ευαισθησία. Γιατί, ανήκαμε και ανήκουμε στην ίδια μεγάλη και ηρωϊκή οικογένεια που έχει αναλάβει την ευθύνη της προάσπισης του εναέριου χώρου μας. Είναι η ίδια οικογένεια, που μέχρι σήμερα βλέπει τα μέλη της να θυσιάζονται ηρωϊκά για να κρατούν ψηλά τη σημαία και να αποτελούν παραδείγματα πολεμικής αρετής για όλες τις αεροπορίες του κόσμου. Είναι μεγαλειώδης και ανυπέρβλητη η προσφορά ζωής και θείο χάρισμα η γενναιότητα και η ψυχική αρετή.

Μια που αναφερόμεθα όμως στην Πολεμική μας Αεροπορία, να θυμίσουμε ότι τα τελευταία χρόνια οι ένστολοι, οι ακρίτες, οι μαχητές των αιθέρων, της ξηράς και της θάλασσας που καθημερινά πολεμούν σε έναν ακήρυχτο πόλεμο, μπήκαν στο στόχαστρο ενός ανελέητου και απηνούς διωγμού που τους οδήγησε στην εξουθένωση και τους έδωσε όχι αδικαιολόγητα, το δικαίωμα να αισθάνονται ότι αδικούνται και ότι δεν αναγνωρίζεται η ηρωϊκή προσπάθεια που καθημερινά καταβάλουν.
Οι παράλογες απαιτήσεις της Τροϊκα, μείωσαν επικίνδυνα την ισχύ των Ενόπλων μας Δυνάμεων με τις συνεχείς περικοπές όχι μόνο στις αποδοχές των στελεχών και του προσωπικού αλλά και στη γενικότερη μείωση των αμυντικών δαπανών, των εξοπλιστικών προγραμμάτων και του πολεμικού υλικού. Σήμερα με πολύ μεγάλη ικανοποίηση ολόκληρο το στράτευμα αισθάνεται δικαιωμένο γιατί η ζοφερή αυτή κατάσταση δείχνει να αλλάζει.

Ο μόλις ολίγων ημερών νέος Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Πάνος Καμμένος, ξεκαθάρισε από την πρώτη στιγμή, σεβόμενος τις θυσίες στις οποίες καθημερινά υποβάλλονται οι ένστολοι ότι η απαράδεκτη αυτή κατάσταση ανήκει στο παρελθόν. Τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας κατά τις πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού θα αρχίσουν και πάλι να εξοπλίζονται όπως πρέπει και τα στελέχη τους δεν θα ξαναπέσουν θύματα περικοπών και μιζέριας. Όλες οι αδικίες θα αποκατασταθούν άμεσα και όλοι όσοι ανήκουν στη μεγάλη και ένδοξη οικογένεια των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων θα ξαναβρούν την αυτοπεποίθηση και την αξιοπρέπειά τους.

Είπαμε όμως ότι η σημερινή ημέρα είναι ημέρα τιμής και μνήμης και γι’ αυτό βρισκόμαστε όλοι εδώ. Για να θυμηθούμε την αποφράδα εκείνη ημέρα, που το μοιραίο C-130 υπ΄ αριθμό 748, πέντε λεπτά πριν τη μία το μεσημέρι, συνετρίβη στο όρος Όθρυς. Σε ένα δύσβατο και απόκρημνο σημείο που τα εναέρια και επίγεια μέσα διάσωσης χρειάστηκαν 4 ολόκληρες μέρες για να εντοπίσουν τα συντρίμμια του. Η θυσία των 63 παιδιών μας και συναδέλφων μου, είχε συντελεσθεί. Η μνήμη τους θα μείνει αιώνια χαραγμένη στο μυαλό μας και πάντα την σκέψη μας και τη ζωή μας θα τις καθοδηγεί ο άδικος χαμός τους.
Αλλά και το γεγονός ότι έπεσαν πάνω στο καθήκον, όπως όλοι οι ήρωες που κοσμούν τις σελίδες της ένδοξης Πολεμικής μας Αεροπορίας.

Εμείς τώρα για ένα πράγμα θα πρέπει να δεσμευτούμε:
Ότι δεν θα επιτρέψουμε σε καμία περίπτωση, η θυσία τους να πάει χαμένη και ότι θα προσπαθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις, να υλοποιήσουμε το δικό τους όραμα και τη δική τους εντολή. Να διατηρήσουμε δηλαδή την Ελλάδα μας ακέραιη και υπερήφανη και να μην επιτρέψουμε σε κανένα να την επιβουλευθεί.
Μόνο έτσι θα είναι αναπαυμένες οι ψυχές τους, όπως όλων των ηρώων της Πολεμικής μας Αεροπορίας και των Ενόπλων μας Δυνάμεων που έπεσαν υπέρ Πατρίδος και θα μπορούμε να λέμε ότι επιτελέσαμε κατ΄ ελάχιστον το καθήκον μας. ΑΘΑΝΑΤΟΙ».

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων.
Τιμές απέδωσαν άγημα και η Φιλαρμονική της Πολεμικής Αεροπορίας.

1ertpi

2ertpi


Στην τελετή παραβρέθηκαν:


Ο Διοικητής Διοίκησης Αεροπορικής Υποστήριξης Υποπτέραρχος κ. Χ. Χριστοδούλου, εκπροσωπώντας τον αρχηγό του ΓΕΑ. Από το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης ο Σμηναγός κ. Ι. Ριτσώνης. Ο Διοικητής Αστυνομικής Διεύθυνσης Πειραιά Ταξίαρχος κ. Κ. Τσαρδινάκης. Ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου κ. Β. Ταταρόπουλος. O επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση "Πειραιάς Όλοι Μαζί» κ. Αντ. Καλογερόγιαννης. Ο Πρόεδρος της Ε΄ Δημοτικής Κοινότητας κ. Ι. Βοϊδονικόλας.
Αντιπροσωπεία του Συλλόγου Αποφοίτων - ΣΤΥΑ. Αντιπροσωπεία από την Ένωση Ποντίων Πειραιά. Μέλη του Δ.Σ. του Πανελλήνιου Συλλόγου Οικογενειών Πεσόντων Αεροπόρων. Το Δ.Σ. του Συλλόγου Αλληλεγγύης Οικογενειών των 63 θυμάτων του αεροσκάφους C-130 Π.Α. και πολλοί συγγενείς των θυμάτων.