Παναγιωτης Βλαχάκος: Ποιος ήταν ο Πειραιώτης ήρωας των Ιμίων (φωτο)

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Ο Παναγιώτης Βλαχάκος ήταν αξιωματικός του ελληνικού πολεμικού ναυτικού, που έχασε τη ζωή του τον Ιανουάριο του 1996 κατά τη διάρκεια της κρίσης στα Ίμια, εκτελώντας διατεταγμένη αποστολή αναγνωρίσεως.
 
Ποιος ήταν ο Πειραιώτης Ήρωας, Παναγιώτης Βλαχάκος
 
Ο Παναγιώτης Αντ. Βλαχάκος γεννήθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου του 1964 στον Πειραιά όπου και κατοικούσε ενώ η καταγωγή του ήταν από τη Λάγια της Ανατολικής Μάνης.
 
Τον Ιανουάριο του 1996 έφερε το βαθμό του υποπλοίαρχου όντας πιλότος ελικοπτέρου.
 
Στις 31 Ιανουαρίου 1996, κατά τη διάρκεια της κρίσης των Ιμίων, μετέβη ως συγκυβερνήτης στην περιοχή των βραχονησίδων με ελικόπτερο τύπου Agusta Bell 212 από την φρεγάτα «Ναυαρίνο», μαζί με τον ομόβαθμό του και κυβερνήτη Χριστόδουλο Καραθανάση και τον αρχικελευστή Έκτορα Γιαλοψό, προκειμένου να επιβεβαιώσουν την κατάληψη της Μικρής Ίμιας από Τούρκους στρατιώτες.
 
Μετά την αναγνώριση και ενώ το ελικόπτερο ετοιμαζόταν να επιστρέψει στη βάση του, κατέπεσε, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν, τόσο ο, 31χρονος, Παναγιώτης Βλαχάκος όσο και οι έτεροι επιβαίνοντες. Μετά την ανάσυρση των πτωμάτων, διενεργήθηκε νεκροψία που κατέληξε στο πόρισμα πως ο θάνατος του Βλαχάκου ήταν ακαριαίος.
 
 Η κηδεία του Παναγιώτη Βλαχάκου, πραγματοποιήθηκε την 9η Φεβρουαρίου στον Ι.Ν. Αγίας Τριάδος στον Πειραιά παρουσία πλήθος κόσμου, ανάμεσα στους οποίους συγκαταλέγονταν  ο πρόεδρος της ΝΔ Μιλτιάδης Έβερτ, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Κουρής, ο Χρήστος Σαρτζετάκης και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ενώ η σορός του ετάφη στο Νεκροταφείο Αναστάσεως.
 
Τον Φεβρουάριο του ίδιου έτους με απόφαση του ΓΕΝ, προήχθη μετά θάνατον στο βαθμό του αντιπλοιάρχου ενώ στήθηκαν δύο ανδριάντες ως ελάχιστος φόρος τιμής.
 
Ο ένας ανδριάντας στήθηκε στον Πειραιά και συγκεκριμένα στην πλατεία Τερψιθέας όπου θα τελεστεί αύριο, 1 Φεβρουαρίου, επιμνημόσυνη δέηση στις 11:30 π.μ..
 
 Ο δεύτερος ανδριάντας στήθηκε στην ιδιαίτερη πατρίδα του, Λάγια Λακωνίας.
 

1bl

Άγαλμα του Παναγιώτη Βλαχάκου στον Πειραιά
 

1BLAXAKOS

 
Διαβάστε επίσης: