ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΕΙΡΑΙΑ: Δράσεις κατά της φτώχειας

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε,χθες το μεσημέρι, στην Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά μετά από πρόσκληση του Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Γιώργου Γαβρίλη και της Αντιπεριφερειάρχη Κοινωνικής Πολιτικής, Κατερίνας Θανοπούλου για την διαμόρφωση «Κοινωνικών Συμπράξεων» στην ΠΕ Πειραιά.

Η σύσκεψη εντάσσεται στο πλαίσιο της διαβούλευσης, που έχει ξεκινήσει η Περιφέρεια Αττικής, με στόχο τη συγκρότηση «Κοινωνικών Συμπράξεων» για τη διενέργεια δράσεων μείωσης της φτώχειας, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΤΕΒΑ/FEAD».

Αντικείμενο του προγράμματος είναι :

1. Η διανομή τροφίμων (μακράς διάρκειας και φρέσκα καθώς και ειδικά τρόφιμα για βρέφη).
2. Η κάλυψη βασικών υλικών στερήσεων ( ρουχισμός για παιδιά και ενήλικες/ κυρίως αστέγους – είδη καθαρισμού και προσωπικής υγιεινής , παιδικά είδη/βιβλία, παιχνίδια κ.λπ.)

Επιπλέον το πρόγραμμα δίνει σημαντικό βάρος και στην παροχή συνοδευτικών μέτρων όπως:
-Υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης, ενδυνάμωσης και κοινωνικής ένταξης παιδιών
- Διατροφικές συμβουλές
- Συμβουλές οικογενειακής οικονομικής διαχείρισης
-Υπηρεσίες κοινωνικοποίησης των μελών της οικογένειας (παιδιών και γονέων)
- Κοινωνικά φροντιστήρια
- Υλοποίηση πολιτιστικών και δημιουργικών δραστηριοτήτων για παιδιά (π.χ. θεατρικές παραστάσεις
- Διοργάνωση εκδρομών (εκπαιδευτικών και ψυχαγωγικών) κ.λπ.

Στη σύσκεψη πήραν μέρος από το Δήμο Πειραιά, ο αντιδήμαρχος Χρ. Αγραπίδης, οι εντεταλμένοι δημοτικοί σύμβουλοι Πέτρος Κόκκαλης και Κορίνα Λαουλάκου, ο διευθυντής Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά Ν. Πλατανησιώτης, από το Δήμο Νίκαιας- Αγ. Ιωάννη Ρέντη η αντιδήμαρχος Μ. Πανίδου, από τον Δήμο Κορυδαλλού η αντιδήμαρχος Λ. Μάνου, από τον Δήμο Περάματος ο αντιδήμαρχος Χρ. Ντιμέρης, ο διευθυντής Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της ΠΕ Πειραιά Θ. Ζάμπας και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Επίσης, συμμετείχαν εκ μέρους του Δήμου Πειραιά ο γενικός γραμματέας των «Γιατρών του Κόσμου» Ν. Κανάκης, ο πρόεδρος του πειραϊκού συλλόγου κινητικά αναπήρων, Β. Δημητριάδης, η πρόεδρος του ΠΕΚ ΑΜΕ, Φ, Μάργαρη κ.α.

Με την έναρξη της σύσκεψης έκανε εισήγηση η κ. Θανοπούλου παρουσιάζοντας το πρόγραμμα και την καταγραφή των δομών των Δήμων της περιοχής και των δυνατοτήτων τους και ακολούθως απάντησε σε ερωτήσεις, που τέθηκαν.

Μετά από διαλογική συζήτηση συμφωνήθηκε ότι πρέπει να υπάρξουν κοινά για όλους τους Δήμους κριτήρια κατάταξης των ωφελούμενων με σεβασμό στα προσωπικά δεδομένα και κωδικοποίηση σε ενιαία βάση των ωφελουμένων για να αποφεύγονται διπλοεγγραφές.

Επίσης, συμφωνήθηκε να συγκεντρωθούν απ’ όλους τους Δήμους τα στοιχεία, που είναι απαραίτητα για τη συμπλήρωση της έκθεσης πεπραγμένων και αποφασίστηκε να συνεχιστεί η διαβούλευση για την συγκρότηση της «Κοινωνικής Σύμπραξης», που θα καλύπτει το σύνολο της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά.