ΕΡΕΥΝΑ: Παχύσαρκα τα παιδιά του Πειραιά!

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας παρουσιάζουν τα παιδιά του Πειραιά, ενώ ένα στα δύο δεν έχει καλή στοματική Υγεία. Τα συμπεράσματα αυτά προέρχονται από την ολοκλήρωση του προγράμματος Προαγωγής Υγείας που πραγματοποιήθηκε στα σχολεία της πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στον Πειραιά από το Τμήμα Δημόσιας Υγιεινής και Προαγωγής  Υγείας της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας, τα σχολικά έτη   2011-2012 και  2012-2013.

Πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις σε  30 δημόσια Δημοτικά Σχολεία και Νηπιαγωγεία, στα οποία ήταν εγγεγραμμένοι 3458 μαθητές.

Στο σύνολο των μαθητών , ο ένας στους δύο είχε καλή στοματική υγιεινή και οι δύο στους τρεις δήλωσαν ότι βουρτσίζουν τουλάχιστον μία φορά την ημέρα. Διαπιστώθηκε πως η τερηδονική προσβολή  είναι αρκετά υψηλή, με βάση τους στόχους που έχουν τεθεί διεθνώς για τον περιορισμό της τερηδόνας. Στο σύνολο των παιδιών, το 70% των τερηδόνων στα νεογιλά δόντια και το 65% στα μόνιμα δόντια παρέμεναν αθεράπευτες, ποσοστά τα οποία θεωρούνται πολύ υψηλά.  Τα υψηλά αυτά ποσοστά θεραπευτικών αναγκών μπορούν να αποδοθούν στην οργάνωση της πρωτοβάθμιας οδοντιατρικής περίθαλψης στην χώρα μας, η οποία βασίζεται κυρίως στον ιδιωτικό τομέα και πραγματοποιείται με ιδιωτικές δαπάνες.

Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι το επίπεδο στοματικής υγιεινής είναι δύσκολο να εκτιμηθεί αξιόπιστα, καθώς η εικόνα που παρουσιάζεται κατά τη στιγμή της κλινικής εξέτασης μπορεί να μην αντανακλά την συνήθη συμπεριφορά των παιδιών.

Για την εκτίμηση της παχυσαρκίας χρησιμοποιήθηκε ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΒΜΙ), ο οποίος είναι ένας ευρέως χρησιμοποιούμενος δείκτης μέτρησης της αρμονικής ανάπτυξης του βάρους του παιδιού σε σχέση με το ύψος του και την ηλικία του. Με βάση την τιμή του δείκτη αυτού και την θέση που καταλαμβάνει στις πρότυπες καμπύλες αύξησης, το κάθε παιδί κατατάσσεται  σε μία από 4 κατηγορίες: λιπόσαρκο, φυσιολογικό, υπέρβαρο και παχύσαρκο.

Από την έρευνα προέκυψε ότι το ποσοστό των υπέρβαρων/παχύσαρκων παιδιών αυξανόταν  από 16,9% στην ηλικία των 4-5 ετών σε 28,7% στην ηλικία των 11-12 ετών.   Τα παρατηρούμενα ποσοστά είναι ιδιαίτερα υψηλά, και επιβεβαιώνουν τα αποτελέσματα πρόσφατης συγκριτικής μελέτης που πραγματοποιήθηκε σε 7 ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα παρουσίαζε τα υψηλότερα ποσοστά υπέρβαρων και παχύσαρκων.