ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ: 28χρονος παρίστανε τον φοιτητή και εξαπατούσε φοιτήτριες

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Προσωπικά δεδομένα δεκάδων γυναικών, μεταξύ των οποίων και βίντεο ερωτικού περιεχομένου, είχε καταφέρει να αντιγράψει 28χρονος, που παρίστανε τον μεταπτυχιακό φοιτητή και τις έπειθε μέσω Facebook να του επιτρέψουν την πρόσβαση στους ηλεκτρονικούς τους υπολογιστές, με τη χρήση προγράμματος απομακρυσμένης διαχείρισης.

Μέχρι στιγμής έχει ταυτοποιηθεί η εμπλοκή του σε 116 περιπτώσεις εξαπάτησης και σε δύο απόπειρες.

Συγκεκριμένα, ο δράστης προσέγγιζε νεαρά κορίτσια, κυρίως φοιτήτριες διαφόρων Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, στις οποίες έστελνε αιτήματα φιλίας, στα «προφίλ» τους στο Facebook, καθώς και σε διαδικτυακές φίλες τους, υποδυόμενος τον μεταπτυχιακό φοιτητή στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς.

Μάλιστα για να επιτύχει τους σκοπούς του, τους έλεγε ψευδώς ότι στο πλαίσιο εκπόνησης της διπλωματικής του εργασίας, ήταν απαραίτητο να «ελέγξει» εξ’ αποστάσεως προσωπικούς τους υπολογιστές, για να διαπιστώσει εάν έχουν προσβληθεί από κακόβουλο λογισμικό ή ιούς, προκειμένου να «δοκιμάσει» την ισχύ και την αποτελεσματικότητα ενός νέου αντι-ϊικού προγράμματος.

Αφού τελικά τις έπειθε, ζητούσε να εγκαταστήσουν συγκεκριμένο πρόγραμμα απομακρυσμένης διαχείρισης, με το οποίο αποκτούσε πλήρη πρόσβαση στα υπολογιστικά συστήματά τους, εν αγνοία τους και στη συνέχεια ανέσυρε - αντέγραφε πληθώρα προσωπικών τους δεδομένων, ψηφιακά αρχεία (φωτογραφίες και βίντεο, μεταξύ των οποίων και ερωτικού περιεχομένου, κ.λπ.).

Όπως τονίζει η ΕΛ.ΑΣ., η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος είχε γίνει αποδέκτης πληθώρας καταγγελιών (τηλεφωνικών, εγγράφων και μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), σε καθημερινή βάση για τη δράση του συλληφθέντα, ενώ ερευνάται η συμμετοχή - εμπλοκή του και σε άλλες όμοιες αξιόποινες πράξεις.

Για ανάλογα περιστατικά, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με την Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

- Τηλεφωνικά: 210-647 69 59

- Στέλνοντας e-mail στο: [email protected]

- Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones) με λειτουργικό σύστημα ios-android: CYBERKID