«Αυτοψία» Γιάννη Μώραλη στην Παλιά Κοκκινιά

Ζήτησε τη βοήθεια της κυβέρνησης για το κόστος αντιμετώπησης των προβλημάτων.

Ο Δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, επισκέφθηκε την περιοχή της Παλιάς Κοκκινιάς, όπου παρουσιάστηκε το μεγαλύτερο πρόβλημα από τη χθεσινή σφοδρή νεροποντή. Συνομίλησε με κατοίκους και καταστηματάρχες, οι οποίοι αναγνώρισαν το γεγονός ότι ο Δήμος είχε μεριμνήσει για τον καθαρισμό των φρεατίων, που όμως δεν ήταν ικανά να συγκρατήσουν τα ορμητικά νερά γεγονός που οφείλεται στην απουσία αντιπλημμυρικών έργων στη ευρύτερη περιοχή.

Αυτό δεσμεύτηκε να είναι το θέμα που θα θέσει άμεσα στους αρμόδιους φορείς και στην κεντρική Κυβέρνηση, που έχουν την ευθύνη για την υλοποίηση τέτοιων μεγάλων έργων που ξεπερνούν τα όρια του Δήμου Πειραιά. Για το λόγο αυτό ζήτησε από τον Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά κ. Γαβρίλη να πραγματοποιηθεί άμεσα σύσκεψη της Περιφέρειας με το Δήμο Πειραιά και τους όμορους Δήμους, προκειμένου να υπάρξει μια ενιαία στρατηγική για την οριστική επίλυση αυτού του μεγάλου προβλήματος.

«Μεγάλη καταστροφή έγινε στην Παλιά Κοκκινιά και ο κόσμος διαμαρτύρεται δικαιολογημένα. Και όταν καταστρέφεται η περιουσία του, ο κόσμος θα στρέφεται εναντίον όλων. Το καταλαβαίνω και είναι το αυτονόητο. Εδώ είναι μια περιοχή που το φαινόμενο αυτό επαναλαμβάνεται επί δεκαετίες, ήταν ένα ποτάμι που κατέβηκε από τη Νίκαια και το Βώκο. Επαναλαμβάνω, όσο δυσάρεστο και αν ακούγεται, ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ο Δήμος τέτοιου είδους φαινόμενα. Ο Δήμος διαθέτει λιγοστά μέσα για να μπορεί να παρέμβει σε τέτοιους είδους καιρικά φαινόμενα. Δεν μιλώ για ηπιότερα φαινόμενα τα οποία ο Δήμος θα πρέπει να αντιμετωπίσει. Είμαι 55 μέρες Δήμαρχος και θα μπορούσα εύκολα να πω ότι φταίνε οι προηγούμενοι, δεν είναι όμως αυτή η λογική μου. Είναι θέμα αντιπλημμυρικών έργων που πρέπει να γίνουν στην ευρύτερη περιοχή. Η Παλιά Κοκκινιά υποδέχεται αυτά τα νερά, από όμορους Δήμους, τα οποία καταλήγουν εδώ», δήλωσε από την Παλιά Κοκκινιά ο Γιάννης Μώραλης.

«Όλα τα συνεργεία του Δήμου από χθες το βράδυ ήταν στους δρόμους. Είμαστε έξω για να καταγράψουμε τα προβλήματα και ελπίζω να τηρηθεί η δέσμευση του Πρωθυπουργού ότι άμεσα θα αποζημιωθούν οι άνθρωποι που εν μέσω μιας σφοδρής οικονομικής κρίσης υφίστανται άλλη μια ταλαιπωρία. Αυτό μπορώ να πω με ρεαλισμό και σοβαρότητα. Να πούμε ότι δεν θα επαναληφθεί αυτό μόνο με ενέργειες του Δήμου δεν γίνεται, όσο και αν ακούγεται κυνικό, αυτή είναι η κατάσταση. Αν δεν παρέμβει η κεντρική εξουσία, η Περιφέρεια και οι Δήμοι όλοι μαζί για να αντιμετωπίσουμε το θέμα, θα έχουμε δυστυχώς παρόμοια φαινόμενα στο μέλλον», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Δήμαρχος Πειραιά.

Ο Γιάννης Μώραλης συνοδευόταν από τεχνικά κλιμάκια του Δήμου που είχαν αναλάβει την ενημέρωση των κατοίκων και την καταγραφή των ζημιών στις οικίες. Στην περιοχή μοιράστηκε ενημερωτικό υλικό στο οποίο περιγράφονται τα δικαιολογητικά και η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν οι πληγέντες δημότες.

Από νωρίς το πρωί σε ολόκληρη την πόλη και ειδικά στην περιοχή της Παλιάς Κοκκινιάς βρίσκονται υπάλληλοι από την Καθαριότητα και τις Τεχνικές Υπηρεσίες που φροντίζουν για την αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας.

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα λειτουργεί στον Δήμο ειδική τηλεφωνική γραμμή για την εξυπηρέτηση των πληγέντων δημοτών (2131601802-2131601866).