ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ: Η ομιλία του νέου Δημάρχου Πειραιά Γιάννη Μώραλη

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Με κάθε επισημότητα πραγματοποιήθηκε χθες η τελετή Ορκωμοσίας της Νέας Δημοτικής Αρχής στον Πειραιά.

Χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Πειραιώς και Φαλήρου κ.κ. Σεραφείμ, πραγματοποιήθηκε  στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, η τελετή ορκωμοσίας του νέου Δημάρχου Πειραιά κ. Γιάννη Μώραλη, των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου και των Συμβούλων των Δημοτικών Κοινοτήτων.

 

Στην τελετή ορκωμοσίας, έδωσαν το παρών πλήθος κόσμου μεταξύ των οποίων βουλευτές του Πειραιά και εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων της πόλης.


Ο νέος Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, στην ομιλία του τόνισε:

«Η εμπιστοσύνη και η λαϊκή εντολή των πολιτών του Πειραιά όπως αυτή εκφράστηκε στις εκλογές του Μαΐου,  ανοίγουν σήμερα ένα νέο κεφάλαιο στην  ιστορική πορεία της  πόλης του Πειραιά.  Ένα κεφάλαιο δημιουργίας,  έμπνευσης και προοπτικής, το οποίο  θα σχεδιάσουμε και θα υλοποιήσουμε όλοι μαζί. Νέα δημοτική αρχή και Πειραιώτες που νοιαζόμαστε και αγαπάμε αυτή την όμορφη και μοναδική πειραϊκή ακτή, θέλουμε να στρέψουμε  την πόλη μας, τον Πειραιά προς νέους ανοικτούς ορίζοντες, προς πιο παραγωγικούς και ωφέλιμους δρόμους.  Να κάνουμε τον Πειραιά νικητή. 

 

Για μένα  και για όλους τους ανθρώπους του συνδυασμού μας, αλλά θέλω να πιστεύω και για τους ανθρώπους όλων των συνδυασμών, η τιμή είναι μεγάλη. Έχουμε συναίσθηση της ευθύνης και της αποστολής που  αναλαμβάνουμε ως νέα δημοτική αρχή, σε αυτή τη δύσκολη στιγμή για την Ελλάδα και τους Έλληνες. Αντιλαμβανόμαστε τι σημαίνει να κρατάς  το τιμόνι της πόλης του Πειραιά. Της  πόλης που αποτελεί τη  στρατηγική θαλάσσια πύλη της Ελλάδας και του Ελληνισμού στον κόσμο. Του μεγάλου λιμανιού της χώρας που έχει παγκόσμια αναφορά.

 

Πριν από μερικούς μήνες  μια ομάδα ανθρώπων της πόλης αυτής, που ζούνε, εργάζονται, δημιουργούν, μοχθούν και παθιάζονται με τον Πειραιά, αποφασίσαμε να κάνουμε ένα βήμα μπροστά. Κίνητρο, φιλοδοξία και ελπίδα μας να προσφέρουμε στον Πειραιά μας.  Να συμβάλλουμε με τις δυνάμεις, τις γνώσεις, τις εμπειρίες, τα βιώματά μας για να γίνουν κάποια πράγματα από αυτά που όλοι συμφωνούμε ότι πρέπει να γίνουν, αλλά δεν γίνονται. Να δουλέψουμε, με όραμα και σχέδιο για να διεκδικήσουμε δυναμικά, να συγκρουστούμε αν χρειαστεί με όποιον χρειαστεί, ώστε να κερδίσει ο Πειραιάς και οι Πειραιώτες αυτά που τους αξίζουν.

Αυτή είναι η πυξίδα  μας. Αυτή είναι η κατεύθυνση και η ρότα της νέας δημοτικής αρχής και από αύριο ξεκινά μια περίοδος δύσκολης και σκληρής δουλειάς για όλους.

 

Κυρίες και κύριοι

Δεν τρέφουμε ψευδαισθήσεις. Γνωρίζουμε ότι τα δύσκολα είναι μπροστά μας.

Η χώρα μας βρίσκεται, για πέντε και πλέον χρόνια, στο επίκεντρο μιας σφοδρής οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, που έχει αλλάξει τη ζωή όλων μας κάνοντας την δυσκολότερη. Το πρόσωπο της κρίσης στις γειτονιές του Πειραιά, είναι πολύ πιο σκληρό και δύσκολο από ότι σε άλλες περιοχές. Αυτό καθορίζει και το δικό μας καθήκον.

 

Εμείς, ορκιζόμαστε σήμερα πως σεβόμενοι τη δημοκρατία και την ψήφο των πολιτών, ανεξάρτητα των όποιων διαφόρων είχαμε προεκλογικά ή και ακόμα έχουμε στις αντιλήψεις μας, στις προτεραιότητές μας ή στον τρόπο δουλειάς και χωρίς την λογική των νικητών ή των ηττημένων, θα συνεργαστούμε γόνιμα και παραγωγικά, ώστε να φέρουμε τα αποτελέσματα που οι πολίτες αναμένουν.

 

Οι άξονες που έχει θέσει ο συνδυασμός του οποίου είμαι επικεφαλής είναι γνωστοί και δεν νομίζω ότι είναι χρήσιμο ή απαραίτητο να τους αναλύσω σήμερα.

 

Επιγραμματικά όμως, εκτός των θεμάτων της καθημερινότητας που δεν θα έπρεπε να αποτελούν θέμα συζήτησης,  η  Ναυτιλία και η λειτουργία του λιμανιού, ο τουρισμός, η οικονομική ανάπτυξη, η επιχειρηματικότητα και το εμπόριο που θα σταθεροποιήσουν και θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, οι κοινωνικές δομές σε συνεργασία με την εκκλησία και άλλους φορείς, ο πολιτισμός που τόσο έχει υποβαθμιστεί και ο αθλητισμός, θα έλεγα ότι είναι οι τομείς που θα πρέπει να εστιάσουμε ώστε να κάνουμε την πόλη ομορφότερη και τους πολίτες περήφανους που ζουν εδώ, συγκρατώντας πρώτα από όλα την φυγή της νεολαίας και όχι μόνο από την πόλη που αγαπούν.

 

Όλα αυτά όμως απαιτούν άμεσα δύο πράγματα: 

Πρώτον να νοικοκυρέψουμε και να εξυγιάνουμε τα οικονομικά του Δήμου. Γιατί ισχυρός και αποτελεσματικός Δήμος είναι αυτός που είναι οικονομικά αυτόνομος και ανεξάρτητος.

 

Δεύτερον να διεκδικήσουμε και να κερδίσουμε από την κεντρική εξουσία, για τα μεγάλα θέματα που απασχολούν την τοπική κοινωνία, αυτά που αξίζουν στην πόλη και τους κατοίκους του Πειραιά.

Από τους πολίτες του Πειραιά ζητώ μόνο δυο πράγματα. Ζητώ υπομονή και συμπαράσταση. Τους ζητώ να μας κρίνουν αυστηρά καθημερινά, αλλά να μην περιμένουν θαύματα και άμεσες αλλαγές σε ζητήματα που εκκρεμούν ή λιμνάζουν επί χρόνια. Τους θέλω κοντά μας, καθώς τη σημερινή εποχή, το μόνο βέβαιο είναι ότι για την όποια επιτυχία απαιτούνται ευρείες συναινέσεις, αλλά και η συμμετοχή των πολιτών.

 

Κυρίες και κύριοι

Βρισκόμαστε στο κατώφλι μιας νέας αρχής. 

Ο Πειραιάς μπορεί και πρέπει να αλλάξει πορεία.

 

Το νοιώθουμε όλοι, το καταλαβαίνουμε όλοι, το έχουμε ανάγκη όλοι. Το μεγάλο εμπόδιο που έχουμε μπροστά μας, δεν είναι τα ίδια τα προβλήματα. Είναι η αδυναμία μας να τα αντιμετωπίσουμε. Η αδυναμία μας να μιλήσουμε καθαρά και να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους.

 

Οι καιροί και η ένταση των προβλημάτων επιβάλλουν να παραμερίσουμε, όλοι μας, τις άγονες θεωρίες, τις αγκυλώσεις, τις ιδεοληψίες και τις προσωπικές ατζέντες και να δεσμευτούμε με συγκεκριμένες προτάσεις και αποτελεσματικές  λύσεις, για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων και των ευκαιριών που έχει ο Πειραιάς.

 

Ήρθε η ώρα να ξεκινήσει η συνεργασία που ενώνει, που εμπνέει, που δημιουργεί λύσεις για τον Πειραιά και τους Πειραιώτες.

Ήρθε η ώρα να τολμήσουμε τις μεγάλες επιλογές, ίσως και τις δύσκολες και επίπονες επιλογές που όμως θα διαμορφώσουν ένα καλύτερο μέλλον για την πόλης μας.

 

Μπορούμε να κάνουμε μια καινούργια αρχή, με συμμάχους την αισιοδοξία, τη δημιουργικότητα, τη γνώση, τη σκληρή δουλειά.

Μπορούμε να δημιουργήσουμε τον Πειραιά που πετυχαίνει και νικά.

Είναι στο χέρι μας να το πετύχουμε με πολύ σκληρή και μεθοδική δουλειά από αύριο το πρωί.

Σας ευχαριστώ πολύ».




Διαβάστε επίσης: