O Πειραιάς μπορεί να σώσει την Ελλάδα

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Οταν επισκέφθηκε την Αθήνα ο Κινέζος πρωθυπουργός, Λι Κετσιάνγκ, προ μηνός, δήλωσε ότι το Πεκίνο θα είναι αγοραστής ελληνικού ομολογιακού χρέους. Αυτό το άκουσαν και το διάβασαν όλοι.

Αυτό που λίγοι ξέρουν είναι ότι κατά τις κλειστές συζητήσεις, παρουσία του Αντώνη Σαμαρά και κορυφαίων στελεχών του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, ο Κινέζος πρωθυπουργός διαβεβαίωσε την ελληνική πλευρά ότι η χώρα του είναι έτοιμη να καλύψει μία ή δύο ομολογιακές εκδόσεις του ελληνικού Δημοσίου, αθροιστικού ύψους έως και 20 δισ. δολαρίων, μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης.


Τούτο παρέχει στην Αθήνα τη δυνατότητα να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό των επόμενων δύο ετών και να απεξαρτηθεί από τα ευρωπαϊκά «χαλινάρια».


Δεν υπήρξε κάποια συμφωνία, αλλά για να αποδείξουν του λόγου και των προθέσεών τους το αληθές οι Κινέζοι κάλυψαν, όπως γίνεται γνωστό τώρα, δια των τραπεζών τους σχεδόν το 10% της έκδοσης του νέου 3ετούς ομολόγου του ελληνικού Δημοσίου.


Προϋπόθεση για περαιτέρω ενεργοποίηση της κινεζικής στήριξης και την έλευση (πάρα) πολύ μεγάλων άμεσων επενδύσεων σε βιομηχανία, ακίνητα, ενέργεια, υποδομές, τουρισμό και τράπεζες είναι η απόκτηση (de facto ή de jure...) του ελέγχου του διαμεταφορικού άξονα που συγκροτούν Πειραιάς και ελληνικά τρένα.


Θα αφεθούν οι δύο χώρες να προχωρήσουν τους σχεδιασμούς τους;


Οι πρώτες ενδείξεις από την Ουάσινγκτον είναι πως ναι, αλλά με μέτρο. Και αυτό διότι πλήθος των εκ της Ασίας εισαγωγών στην Ευρώπη, που περνούν από τον άξονα Πεκίνου-Πειραιά, ανήκουν στα συμφέροντα αμερικανικών πολυεθνικών, ενώ παράλληλα οι ΗΠΑ θέλουν να έχουν μια λαβή και επί της πολύ ανταγωνιστικής Ευρώπης.


Ιδού, λοιπόν, πεδίον δόξης λαμπρόν για τον Αντώνη Σαμαρά.


Πηγή: moneypro.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ ΕΔΩ

Διαβάστε επίσης:

Καρέ Καρέ η άφιξη του Κινέζου Πρωθυπουργού στον Πειραιά

Στον ΟΛΠ ο Κινέζος πρωθυπουργός (φωτο)

Δείτε τις 19 συμφωνίες με τους Κινέζους

Αντώνης Σαμαράς: Ο Πειραιάς μπορεί να γίνει η πύλη της Κίνας στην Ευρώπη

Στον Πειραιά σήμερα ο Κινέζος πρωθυπουργός - Διαβάστε γιατί έρχεται στην Ελλάδα

"Έτσι θα γίνει ο Πειραιάς το πρώτο λιμάνι της Μεσογείου"

Σιδηροδρομικό «σφύριγμα αφύπνισης» του διεθνούς εμπορίου στον Πειραιά

Στα 5 καλύτερα λιμάνια της Ευρώπης ο Πειραιάς - Δείτε πόσοι επιβάτες το επισκέφτηκαν το 2013