ΙΣΠ: Καταγγελία για τις αποφάσεις του Υπουργείου Υγείας


Το Υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με τις τελευταίες αποφάσεις, υποχρεώνει τους γιατρούς να κοστολογούν τα φάρμακα, που θα συστήνουν στον ασθενή.

Έτσι αυτόματα οι γιατροί μετατρέπονται σε… λογιστές!

Ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά καταγγέλλει την απόφαση αυτή με μια επιστολή, παρακαλώντας έστω και την τελευταία στιγμή την κυβέρνηση να μην εφαρμοστεί κάτι τέτοιο.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση από τον ΙΣΠ:
«Με έκπληξη και προβληματισμό για το τι γίνεται από εδώ και στο εξής με τους Νοσοκομειακούς Ιατρούς – Ιδιώτες – Συμβλεβλημένους – Πιστοποιημένους με τον ΕΟΠΥΥ, Ιατροί που υπηρετούν στις μονάδες Υγείας του ΠΕΔΥ, δηλαδή το σύνολο του Ιατρικού Κόσμου, οι οποίοι μέσω του e-syntagografisi έλαβαν μήνυμα το απόγευμα της 7ης Ιουλίου 2014 για τα μηνιαία όρια δαπάνης ΕΟΠΥΥ ανά ασφαλισμένο, τα οποία κυμαίνονται αναλόγως της Ειδικότητας και της Περιοχής.

Αυτό δημιουργεί μείζον πρόβλημα στην λειτουργία του θεραπευτικού έργου του κάθε ιατρού, που ανά πάσα στιγμή μπορεί να υποστεί κυρώσεις  «ως παραβάτης»,  διότι του ζητείτε να αντιμετωπίσει τον άρρωστο με λογιστικά κριτήρια, γεγονός που δεν επιθυμεί ούτε εκείνος και πολύ δε περισσότερο ο ασθενής, ο οποίος είναι και ο τελικός αποδέκτης αυτών των ενεργειών.

Ο θεράπων ιατρός, πρέπει να γνωρίζει να διαγιγνώσκει ασθένειες και να διαλέγει με καθαρά θεραπευτικά κριτήρια το κατάλληλο φάρμακο για να τις θεραπεύει.

Αντί αυτού,  για πρώτη φορά παγκοσμίως θα πρέπει ο Ιατρός να εξετάζει τον ασθενή, να κάνει διάγνωση, να επιλέγει με επιστημονικά κριτήρια την θεραπεία του και εν συνεχεία εάν εφαρμόσει το ΦΕΚ 1796/1-7-2014 τ.β. Υ9/οικ.53768 Υπουργική  Απόφαση, θα πρέπει να ανατρέχει σε τιμοκαταλόγους και κάνοντας τις σχετικές προσθέσεις και πολλαπλασιασμούς να είναι υποχρεωμένος να αλλάξει την Επιστημονική – Θεραπευτική του επιλογή, αγνοώντας πιθανές κυρώσεις ή σκεπτόμενος μόνο τις προσωπικές κυρώσεις να δίνει άλλη αγωγή από εκείνη που πρέπει.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά, στα πλαίσια της προστασίας της Δημόσιας Υγείας του έργου και του ρόλου του Ιατρού, θεωρεί ότι αυτό είναι απαράδεκτο και μη εφαρμόσιμο.

Ναι στους ελέγχους όχι στις εκπτώσεις και εισχώρηση   στο επιστημονικό έργο του Ιατρού διότι τα «θύματα» θα είναι οι ασφαλισμένοι πολίτες, οι Ιατροί και η Δημόσια Υγεία της Χώρας.

Κάνουμε έκκληση έστω και για τελευταία φορά πριν εφαρμοστούν προτάσεις που έχουν να κάνουν με την θεραπεία ασθενών να συνεργάζονται με  τα θεσμικά Ιατρικά όργανα«.