ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΟ: Το κέντρο του Πειραιά και η ασπρόμαυρη φωτογραφία που ξυπνά μνήμες!

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Πειραιάς 1964, το λεωφορείο «77» της Καλλίπολης απεικονίζεται στη φωτογραφία, που μας ταξιδεύει πίσω στον χρόνο σήμερα...

Συγκεκριμένα, το λεωφορείο βρίσκεται μπροστά από το μέγαρο ΝΑΤ.



Το μεγαλοπρεπές Μέγαρο Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου οικοδομήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1930, αρχικά ως Μέγαρο της Εθνικής Τραπέζης Ελλάδος, στο οικόπεδο όπου βρισκόταν η δημοτική πλατεία Θεμιστοκλέους.

Τον Αύγουστο του 1954 το ΝΑΤ απέκτησε το μεγαλύτερο μέρος του κτιρίου από την Εθνική Τράπεζα, ενώ μέχρι τότε είχε στεγαστεί σε διάφορα κτίρια. 

Αυτά όσον αφορά το κτίριο, το οποίο προσέχεις μετά από το λεωφορείο «77», που μας κινεί την περιέργεια και μας θυμίζει πόσο διαφορετικά ήταν τα Μέσα Συγκοινωνίας τότε.

Το 1964, οι Πειραιώτες και συγκεκριμένα οι κάτοικοι της Καλλίπολης ανέβαιναν στο μπλε λεωφορείο, προκειμένου να κατέβουν στο κέντρο της πόλης για τις δουλειές τους.

Λοιπόν, πόσο όμορφος και γραφικός φαίνεται ο Πειραιάς, έστω κι από μια εικόνα που δείχνει ένα… κτίριο κι ένα λεωφορείο μπροστά από αυτό;


Το ταξίδι συνεχίζεται....Αναγνωρίζετε αυτόν το δρόμο;




Με μια πρώτη ματιά μπορεί να μην αναγνωρίσετε ποιος δρόμος του Πειραιά απεικονίζεται στην συγκεκριμένη φωτογραφία.

Με λίγη παρατηρητικότητα, ωστόσο, θα καταλάβετε πως πρόκειται για έναν από τους πιο κεντρικούς δρόμους της πόλης μας, την Ηρώων Πολυτεχνείου.
Μπορεί σήμερα σε όλους μας η συγκεκριμένη λεωφόρος να είναι γνωστή με την ονομασία, Ηρώων Πολυτεχνείου όμως κάποτε δέσποζε με το όνομα Βασιλέως Κωνσταντίνου! 
Εύκολα παρατηρεί κανείς την διάπλαση της πλατείας Κοραή που παρά την πάροδο των χρονών δεν διαφέρει  πολύ από τη σημερινή της όψη.



@ Ευχαριστούμε τον Διονύση Αννίνο για το φωτογραφικό υλικό.


Διαβάστε επίσης: