«Πρωταθλητής» στην Ευρώπη ο Πειραιάς

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


«Πρωταθλητής» αναδεικνύεται ο Πειραιάς στη διακίνηση φορτίων, καταγράφοντας τις καλύτερες επιδόσεις μεταξύ όλων των εμπορευματικών σταθμών της Cosco στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Cosco Pacific, η κίνηση των εμπορευματοκιβωτίων στον τερματικό σταθμό στον Πειραιά «τρέχει» το πρώτο πεντάμηνο του 2014 με ρυθμό αύξησης 26%, δικαιολογώντας βέβαια το μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον που έχουν εκδηλώσει παγκόσμιοι κολοσσοί για το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας.

Ενδεικτικό των δυνατοτήτων που έχει πλέον ο Πειραιάς είναι ότι προ ημερών κατέπλευσε για πρώτη φορά στον προβλήτα ΙΙΙ ένα από τα μεγαλύτερα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο, μήκους 400 μέτρων, με δυνατότητα μεταφοράς 15.500 κοντέινερ.

Την ίδια ώρα λοιπόν που οι ενδιαφερόμενοι για τον Πειραιά, οι οποίοι πέρασαν στην επόμενη και τελική φάση του διαγωνισμού, η Ports America, ο μεγαλύτερος διαχειριστής λιμένων στις ΗΠΑ, το εκ Νέας Ζηλανδίας επενδυτικό σχήμα Utilico Emerging Markets Limited, η ολλανδική APM Terminals που ελέγχεται από τον δανέζικο κολοσσό Maersk και η International Container Terminal Services που εδρεύει στις Φιλιππίνες, συγκεντρώνουν στοιχεία για τον ΟΛΠ, ο έτερος διεκδικητής, η Cosco, προώθησε το πρώτο πεντάμηνο του έτους μέσω του εμπορευματικού σταθμού που διαχειρίζεται 1,21 εκατομμύρια κοντέινερ προς τις αγορές της κεντρικής, της ανατολικής Ευρώπης και της Μεσογείου. Η ξέφρενη πορεία του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας που καταγράφηκε τα τελευταία τρία χρόνια με σημαντική άνοδο, συνεχίζεται με εξίσου εντυπωσιακή αύξηση της κίνησης το πρώτο πεντάμηνο του 2014.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Cosco Pacific, η κίνηση των εμπορευματοκιβωτίων στον τερματικό σταθμό φορτοεκφόρτωσης του προβλήτα ΙΙ στον Πειραιά ανήλθε τους πρώτους πέντε μήνες του έτους σε 1.210.300 κοντέινερ, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 26,1% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2013.

Οι επιδόσεις αυτές κατατάσσουν τον Πειραιά στην πρώτη θέση μεταξύ των εμπορικών λιμανιών που ελέγχει η Cosco στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στη Νάπολη της Ιταλίας, στην Αμβέρσα του Βελγίου και το νέο λιμάνι που λειτουργεί στην περιοχή του Σουέζ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της κινεζικής εταιρείας από τον σταθμό εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι της Νάπολης στην Ιταλία, η Cosco διακίνησε 485.000 εμπορευματοκιβώτια αυξημένα κατά 22,9%, ενώ από το λιμάνι της Αμβέρσας διακινώντας 523.500 κοντέινερ κατέγραψε αύξηση 23,4%.

Στο λιμάνι που λειτουργεί στην περιοχή του Σουέζ, το οποίο και συνιστά τον μεγαλύτερο υπερπόντιο σταθμό εμπορευματοκιβωτίων που ελέγχει η Cosco, η διακίνηση φορτίων που ανήλθε σε 1.440.000 κοντέινερ κατέγραψε αύξηση 20,5% σε σχέση με το αντίστοιχο πεντάμηνο του 2013.


Πηγή: ethnos.gr

br