ΠΕΙΡΑΙΑΣ: Οργανωμένο «κύκλωμα» μετέφερε μετανάστες μέσω του “Ελ. Βενιζέλος”

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Πολυτελείς… μεταφορές μεταναστών μέσω του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» οργάνωνε «κύκλωμα», κυρίως εργαζόμενων σε αεροπορική εταιρεία, που εξαρθρώθηκε μετά από συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση σε περιοχές του Πειραιά και της Αθήνας.

Οι επιχειρήσεις της Ασφάλειας Αττικής έγιναν την Παρασκευή 27/6 και ολοκληρώθηκαν με την σύλληψη συνολικά 10 ατόμων, από τους οποίους οι 5 γυναίκες και οι 5 άνδρες ενώ αναζητούνται άλλα τρία άτομα, μια γυναίκα και δύο άνδρες.

Ως «εγκέφαλος» της ομάδας φέρεται μια 33χρονη πρώην υπάλληλος αεροπορικής εταιρείας ενώ ακόμα συνελήφθησαν 5 υπάλληλοι αεροπορικής εταιρείας (4 γυναίκες και ένας 36χρονος) και 4 Πακιστανοί, από τους οποίους ο ένας 34χρονος φέρεται να είχε ηγετικό ρόλο στην ομάδα.

Η άκρη του νήματος για την διερεύνηση της υπόθεσης βρέθηκε στα τέλη του προηγούμενου μήνα, όταν αστυνομικός που υπηρετεί στη Διεύθυνση Αστυνόμευσης Αερολιμένα Αθηνών κατήγγειλε στο Τμήμα Εκβιαστών της Ασφάλειας ότι η 33χρονη  πρώην υπάλληλος αεροπορικής εταιρείας τον προσέγγισε και του πρότεινε να ενταχθεί, έναντι αμοιβής, σε «ομάδα» που προωθεί μη νόμιμους μετανάστες στο εξωτερικό, μέσω του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος». 

Όπως ενημερώθηκε ο αστυνομικός από την 33χρονη, η μεθοδολογία δράσης, που εφάρμοζαν, περιελάμβανε τη μεταφορά των παράνομων μεταναστών δύο με τρεις ώρες πριν την πτήση στο χώρο αφίξεων του αεροδρομίου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ελάμβαναν από τον κάθε μετανάστη ποσά που κυμαίνονταν από 1.500- 3.000 €.

Πως γινόταν η επιβίβαση στο αεροπλάνο

Στη συνέχεια, την κατάλληλη στιγμή, τους μετέφεραν στο χώρο αναχωρήσεων στις πύλες επιβίβασης, όπου και τους παραλάμβαναν οι συνεργοί τους - εργαζόμενοι στην αεροπορική εταιρεία επιβιβάζοντάς τους απευθείας στο αεροσκάφος .

Για την περίπτωση του ελέγχου, τους εφοδίαζαν με πλαστά διαβατήρια, που εξέδιδαν κάποια από τα μέλη της οργάνωσης. 



Μάλιστα, από τον αστυνομικό ζητήθηκε σε δεδομένη περίπτωση, να απουσιάζει από τις Πύλες για να μην διενεργηθεί έλεγχος ή αν σε ενδεχόμενο έλεγχο διαπίστωνε πλαστό διαβατήριο ή ταυτότητα, να τα αγνοούσε και να επέτρεπε τη διέλευση του ατόμου.

Με αυτό τον τρόπο θα λάμβανε για κάθε παράνομο μετανάστη ως αμοιβή το ποσό των 150 ευρώ. 

Από το Τμήμα Εκβιαστών αξιοποιήθηκαν κατάλληλα οι προαναφερόμενες πληροφορίες και οργανώθηκε «ελεγχόμενη συνεργασία» του αστυνομικού με τα μέλη της οργάνωσης για την ταυτοποίηση και πλήρη εξιχνίαση της εγκληματικής τους δράσης. 



Κατά τη διάρκεια συναντήσεων που είχε ο αστυνομικός με την 33χρονη και τον 34χρονο αλλοδαπό από το Πακιστάν, ενημερώθηκε ότι σε περίπτωση που κατάφερνε να εντάξει και άλλους αστυνομικούς στην ομάδα θα αμειβόταν επιπροσθέτως κατά 50 ευρώ για κάθε έναν από αυτούς.

Μάλιστα όπως του ανέφεραν, στην περίπτωση που κατάφερνε να ενσωματώσει στην ομάδα και τον Προϊστάμενό του, θα λάμβανε ποσό ύψους 1.500 ευρώ. 

«Ελεγχόμενη συνεργασία»

Στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας και για να διακριβωθούν πλήρως όλες οι πτυχές της εγκληματικής τους δράσης οργανώθηκε «ελεγχόμενη» προώθηση παράνομου μετανάστη.

Σε συνεννόηση με τον αστυνομικό, όταν αυτός εκτελούσε υπηρεσία σε συγκεκριμένες πύλες του αεροδρομίου, αλλοδαπό άτομο ταξίδεψε παράνομα με προορισμό την Ιταλία. 

Οι Ιταλικές Αρχές, που είχαν ενημερωθεί από την πρώτη στιγμή για την ελεγχόμενη προώθηση, συνέλαβαν τον αλλοδαπό και εφάρμοσαν τις προβλεπόμενες διαδικασίες επαναπροώθησής του. Ο αστυνομικός στην περίπτωση αυτή έλαβε ως «αμοιβή» το ποσό των 160 ευρώ 

Στην διάρκεια των ερευνών βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, και κατασχέθηκαν ένα πιστόλι των 9 mm, ένα περίστροφο 357 magnum 69 φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων.

Επίσης, βρέθηκαν τρία ταξιδιωτικά αιτήματα για Μιλάνο, 6 σελίδες με στοιχεία υπαλλήλων σε αεροπορική εταιρεία και το εργασιακό τους πρόγραμμα, τρία έγγραφα αεροπορικής εταιρείας με στοιχεία και μητρώα υπαλλήλων της, έγγραφα με στοιχεία εισιτηρίων και φάκελος με χειρόγραφες σημειώσεις, ένα Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας για το οποίο είχε δηλωθεί κλοπή, ένα διαβατήριο για το οποίο είχε δηλωθεί απώλεια και ένα πλαστό διαβατήριο Η.Π.Α. κ.α

Τα κατασχεθέντα αντικείμενα - πειστήρια απεστάλησαν στα Εγκληματολογικά εργαστήρια για την περαιτέρω εξέτασή τους. 

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών και παραπέμφθηκαν σε κύρια ανάκριση.