ΣΚΥΛΟΔΗΜΟΣ στον Πειραιά: Το μπακάλικο που αναβιώνει τον παλιό καλό καιρό!

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


- Είναι ένα από τα λίγα αυθεντικά παντοπωλεία που έχουν αντέξει στο χρόνο στον Πειραιά μας

- Εκτός από τα ψώνια της οικογένειας απολαμβάνετε και το κρασάκι σας στα μικρά τραπεζάκια

- Μεζέδες που σας ταξιδεύουν πίσω στα καπηλειά του Πειραιά

… της Γεωργίας Πλατή, Αρχισυντάκτριας του Piraeus Press

Λίγα παντοπωλεία έχουν αντέξει στον χρόνο στον Πειραιά. Ένα από αυτά είναι και ο «Σκυλοδήμος», ο οποίος διατηρεί μια πρωτότυπη ιδέα για τα μοντέρνα δεδομένα. Μπορείτε να κάνετε τα ψώνια σας αλλά και να απολαύσετε μεζέδες δια χειρός Φιλίππου.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι παρότι τα χρόνια περνούν και οι τάσεις διακόσμησης αλλάζουν, το παντοπωλείο έχει παραμείνει, όπως ακριβώς ήταν από την πρώτη στιγμή που άνοιξε τις πόρτες του. Μια σαρωτική ανακαίνιση είναι σίγουρο πως θα αλλοίωνε όλη την αύρα που αποπνέει.

Ο Νικόλας Σκυλοδήμος αγοράζει το '59 το μαγαζί και καθότι μερακλής, αποφασίζει να βάλει κάποια βαρέλια και να φτιάχνει το δικό του κρασί. Το κρασί βγήκε καλό, ερχόταν ο κόσμος να ψωνίσει, έπινε και όλα τα άλλα ήρθαν από μόνα τους.

Το κρασί ζήταγε μεζέ. Άρχισε να βγάζει λίγο τυρί κι ελιές, με τα χρόνια έβαλε δυο-τρία τραπέζια. Συνόδευε το κρασί με τυρί και ντομάτα στη λαδόκολλα και άνοιγε και καμιά ψαροκονσέρβα.

Ακόμη και σήμερα συναντάς τους «ταγμένους» θαμώνες στο μεζέ και το κρασί του Σκυλοδήμου. Όταν τους πετύχεις το μόνο σίγουρο είναι πως είναι έτοιμοι να σου διηγηθούν τις ιστορίες τους και μαζί να αναπολήσετε τις παλιές, καλές στιγμές.

Ο γιος του ο Φίλιππος ανέλαβε το μαγαζί το 2001, όταν ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας του πατέρα του δεν του επέτρεψε να συνεχίσει. Για εκείνον οι τοίχοι του παντοπωλείου «περιφράζουν» με στοργή τα παιδικά του χρόνια, καθώς όπως ο ίδιος αναφέρει μέσα σε αυτό το μαγαζί μεγάλωσε.

Εκτός από τεχνική του μαγειρέματος, μεγάλο ρόλο παίζουν και τα υλικά. Ο Φίλιππος φτιάχνει συνταγές που του έμαθε η γιαγιά του, ενώ όλα τα προϊόντα που προμηθεύεται είναι ελληνικά· πατάτες από Τρίπολη και Κύπρο, ντομάτες από τη Νάξο, τυριά από Αμφιλοχία και όλη την Ελλάδα.

Ο Σκυλοδήμος έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των θαμώνων του χάρη στην πολυετή εμπειρία που τον χαρακτηρίζει. Ακόμη και προσωπικότητες από τον χώρο της μαγειρικής ή τον χώρο του θεάματος εμπιστεύονται τις αυθεντικές γεύσεις του Σκυλοδήμου.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Δεληγιώργη 16, Πειραιάς

ΤΗΛΕΦΩΝΟ:694 5059328