Το ΕΙΔΙΚΟΝ: Ένα Οινοπαντοπωλείο του Πειραιά που αντέχει στο χρόνο…(ΦΩΤΟ)


-Μια ταβέρνα που θυμίζει το σκηνικό από τον »Μπακαλόγατο».

-Ο χώρος μαρτυρά  τη μακρόχρονη ιστορία του.

-Απλά γευστικά πιάτα που κλέβουν την παράσταση.

-Τα γλέντια που αναβιώνουν »Το Ειδικόν».

…του Σαράντου Ευσταθόπουλου, Εκδότη Piraeus Press

Στην οδό  Σαλαμίνος και Ψαρών στα Ταμπούρια βρίσκεται η ιστορική μπακαλοταβέρνα ‘’Το Ειδικόν’’. Για όσους έχουν δει την ταινία ‘’Ο Μπακαλόγατος’’ αυτή η ταβερνούλα θα τους ταξιδέψει στο χρόνο.

Σκηνικό τα κονσερβοκούτια, τα φωτιστικά, τα παλιά ραδιόφωνα, δεκάδες πινακίδες, ταμπέλες και παλιές φωτογραφίες  που φέρνουν το χθες στο σήμερα.

Η ιστορία του:

Το οινοπαντοπωλείο άρχισε να λειτουργεί το 1920 από τον κ. Αριστείδη, γέννημα θρέμμα Πειραιώτη. Το πρωί λειτουργούσε σαν μπακάλικο και το βράδυ σαν ταβέρνα.  Στην κατοχή ήταν το καταφύγιο της οικογένειας αλλά και όλης της γειτονιάς. Πάνω στα στόρια του μαγαζιού υπάρχουν ακόμα οι τρύπες από τις σφαίρες των Γερμανών στην Κατοχή, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι.

Σήμερα το μαγαζί διευθύνεται από το γιο του τον κύριο Αποστόλη. Αρωγοί του σε αυτό το ταξίδι των γεύσεων και των αναμνήσεων είναι η γυναίκα του, η κυρία Βούλα που φτιάχνει τα μεζεδάκια και ο γιος του, ο Γρηγόρης που βοηθάει στο σερβίρισμα.

Τα μεζεδοπιατάκια:

Και η απλότητα έχει τη χάρη της.. Στο ‘’Ειδικόν’’ θα απολαύσει κανείς κλασσικά πιάτα, όπως φάβα, κεφτέδες, φρέσκιες πατάτες, ντοματοσαλάτα, συκώτι ζουμερό, λουκάνικο και σουτζούκι, σαρδέλες, πικάντικη κεφαλογραβιέρα Αμφιλοχίας και αυγά καγιανάς. Το σήμα κατετεθέν του μαγαζιού; Αυγά «τούρτα» (πάνω σε τηγανητές πατάτες) και  ομελέτα με κορν-μπιφ.

Το κρασί ακόμη είναι δικό τους, ρετσίνα παλαιού τύπου. Κατασκευάζεται στο υπόγειο του μαγαζιού.

Το μυστικό της επιτυχίας :

Ακόμη κι αν πολλοί προσπάθησαν να αντιγράψουν το σκηνικό του, νομίζοντας πως το κλειδί της επιτυχίας κρύβεται εκεί , απέτυχαν παταγωδώς.  Αυτό που ξεχώριζε και ξεχωρίζει ακόμη και σήμερα στο μαγαζί είναι τα γλέντια και οι χαρές που έχει ζήσει. Μεγάλοι εφοπλιστές και αρχιτέκτονες έχουν περάσει από εκεί, όπως ο Γιώργος Πίττας, που έβαλε το παντοπωλείο εξώφυλλο στο βιβλίο του « Η Αθηναϊκή Ταβέρνα». Ακόμη και αείμνηστοι τραγουδιστές , όπως ο Καζαντζίδης, ο Παπαϊωάννου, ο Τσιτσάνης ,είχαν τιμήσει το μαγαζί και το είχαν κάνει στέκι τους.

Σήμερα μαζεύονται καμιά εικοσαριά άτομα και ξεκινούν τα τραγούδια, από ρεμπέτικα μέχρι σουίνγκ και τουίστ και το κέφι ανάβει στο μαγαζί. Όλοι γίνονται «ένα» και διασκεδάζουν με παλιές αγαπητές επιτυχίες.

Το Piraeus Press ως λάτρης του αυθεντικού μεζέ σας το προτείνει ανεπιφύλακτα!