ΠΕΡΑΜΑ: Στάσεις εργασίας από εργαζόμενους στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη

Πρόγραμμα στάσεων εργασίας, συνελεύσεων και συναντήσεων, ανακοίνωσαν σωματεία που δραστηριοποιούνται στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη Περάματος.


Τις κινητοποιήσεις προανήγγειλαν το Συνδικάτο Μετάλλου Νομού Αττικής & Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδος, Παραρτήματα Πειραιά – Σαλαμίνας και το Σωματείο κατεργασίας ξύλου και ναυπηγοξυλουργών. Το πρόγραμμά τους είναι το ακόλουθο:

–Δευτέρα 30 Γενάρη 7:30-9:30 σε ΕΛΘΩΜ – Σπανόπουλο Περάματος – Ατσαλάκη-Ρέστη Συγκέντρωση στον Ατσαλάκη
–Τρίτη 31 Γενάρη

7:30-9:30 σε Κελαιδή – Φραντζή – Καννέλο. Συγκέντρωση στον Φραντζή
–Τετάρτη 1 Φλεβάρη 7:30-9:30 σε Τσαγγαρινό – Παπίλα -Μεγατέχνικα Συγκέντρωση στον Παπίλα
–Πέμπτη 2 Φλεβάρη 7:30-9:30 σε Άτλα –Ψαρρό – Χαλκίτη – Ψυχάλη – Κούταλη Συγκέντρωση στον Χαλκίτη
–Παρασκευή 3 Φλεβάρη 7:30-9:30 στην κεντρική πύλη του Περάματος Συγκέντρωση στο Μνημείο

Στην κοινή τους ανακοίνωση τα σωματεία ενημερώνουν ότι:
«Με τις αποφάσεις των γενικών μας συνελεύσεων εξουσιοδοτήθηκαν οι διοικήσεις των σωματείων για την έναρξη των συναντήσεων με την πλευρά των εργοδοτών για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης με βάση τις τελευταίες υποχρεωτικές ανάλογα με την ειδικότητα.
Οι εργοδότες αρνούνται όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης να κάνουν οποιαδήποτε κουβέντα για την υπογραφή ΣΣΕ και πατώντας πάνω στην εξαθλίωση που μας οδηγεί η ανεργία πιέζουν να καταστρατηγείται ότι είχαμε κατακτήσει εδώ και δεκαετίες.
Σε αυτή τους την προσπάθεια έχουν στο πλευρό τους όλες ανεξαιρέτως τις κυβερνήσεις και την σημερινή, οι οποίες αφού άλλαξαν το νομοθετικό πλαίσιο για την ισχύ των συμβάσεων και κατάργησαν κάθε νόμο που έδινε στον εργαζόμενο κάποια προστασία απέναντι στην εργοδοσία, έρχονται τώρα με νόμο να καθιερώσουν το καθεστώς της ζούγκλας που υπάρχει, βαφτίζοντας το «ευρωπαϊκό πλαίσιο για τις συλλογικές συμβάσεις», λέγοντας για μια ακόμη φορά ψέματα ότι αυτό θα είναι υπέρ των εργαζόμενων.
Αυτό επιβεβαιώνει και η στάση της νέας ιδιοκτησίας του ΟΛΠ, το μονοπώλιο της COSCO που όταν βάζουμε στις συναντήσεις μας το θέμα των συμβάσεων και των εργασιακών δικαιωμάτων απαντάει μονότονα πως θα αποδεχτεί για την νέα κατάσταση στο λιμάνι συνολικά μόνο ότι λέει ο νόμος.
Είναι ξεκάθαρο συνάδελφοι ότι όλες οι εξαγγελίες από την πλευρά της κυβέρνησης και της COSCO για ανάπτυξη της Ναυπηγοεπισκευής, όλες οι κουβέντες που διακινεί η εργοδοσία και μιλάνε για τις δουλειές που θα έρθουν , σχεδιάζεται να γίνουν πάνω στις πλάτες μας για να κονομήσουν για μια ακόμα φορά».
Ακολούθως τα σωματεία αναφέρουν πως: «Με βάση τα παραπάνω και τις αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων των σωματείων μας προχωρήσαμε από τις 18 Γενάρη να καλέσουμε τις ενώσεις των εργοδοτών του Μετάλλου για την υπογραφή νέας Σ.Σ.Εργασίας ναυπηγοεπισκευαστικών εργασιών με τα εξής αιτήματα:
1. Την υπογραφή νέας Σ.Σ.Ε. Ναυπηγοεπισκευαστικών εργασιών επαναφέροντας σε ισχύ την τελευταία υποχρεωτική Σ.Σ.Ε. (όπως αυτές κηρύχθηκαν υποχρεωτικές με υπουργική απόφαση , ανά ειδικότητα) , των ετών 2009-2010.
2. Την υπογραφή συμφωνίας για κατάθεση κοινού αιτήματος προς την Κυβέρνηση για την κήρυξη αυτής της Σύμβασης ως υποχρεωτικής για όλο τον Κλάδο , με την ανάλογη επέκτασή της (όπως δηλαδή ίσχυε για όλες τις Σ.Σ.Ε. μέχρι και το 2010).
Αντίστοιχο αίτημα μπαίνει και στις συναντήσεις που γίνονται και με εργοδότες Ναυπηγοξυλουργούς που δεν έχουν συγκροτημένη εργοδοτική ένωση.
Η εργοδοσία προσπαθεί να τραινάρει την διαδικασία και χωρίς να απαντήσει στο αίτημα μας με την πρόταση της, ορίζει πιθανή ημερομηνία για συνάντηση την 1η Φλεβάρη.
Τα σωματεία μας έχοντας εμπειρία όλα αυτά τα χρόνια από την τακτική της εργοδοσίας καλούν όλους τους συναδέλφους σε προειδοποιητικές 2ωρες στάσεις εργασίας με τα παραπάνω αιτήματα.
Κατά την διάρκεια των στάσεων θα γίνουν συγκεντρώσεις ώστε όλοι να είμαστε ενήμεροι για τις εξελίξεις».