Ρύπανση στο λιμανάκι Αλιέων στο Πέραμα

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Ενημερώθηκε, απογευματινές ώρες χθες, η Λιμενική Αρχή Περάματος από το Κέντρο Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής για περιστατικό ρύπανσης στολιμανάκι ΑΛΙΕΩΝ Περάματος και τη θαλάσσια περιοχή κατά μήκος του διαύλου.

Άμεσα προσωπικό της οικείας Λιμενικής Αρχής μετέβη στην ανωτέρω περιοχή διαπιστώνοντας την ύπαρξη διάσπαρτων ελαφρών πετρελαιοειδών, ιριδίζουσας μορφής και λεπτής υφής, αυτοδιαλυόμενα (επιφανειακό φιλμ), έκτασης περίπου 50 τ.μ.

Στη συνέχεια ξεκίνησε η διαδικασία απορρύπανσης, την οποία ανέλαβε ιδιωτική εταιρεία, με ταχύπλοο σκάφος εργασίας, χρήση απορροφητικών υλικών και πλωτού φράγματος, το οποίο τοποθετήθηκε γύρω από την πρύμνη του Δ/Ξ «ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Τ» Ν.Π.10679, προκειμένου να εγκλωβιστεί ποσότητα λαδιού που έσταζε με βραδύ ρυθμό από το υδραυλικό σύστημα του πρυμναίου τυμπάνου στο κατάστρωμα και από εκεί στη θάλασσα και διαπιστώθηκε μετά από έλεγχο που διενήργησε προσωπικό της οικείας Λιμενικής Αρχής. Συγκεκριμένα, το «ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Τ», το οποίο είναι πλαγιοδετημένο από την αριστερή του πλευρά και με ελαφρά κλίση από τη δεξιά του πλευρά προς τη θάλασσα, βρίσκεται εγκαταλελειμμένοστην είσοδο του λιμενίσκου ΑΛΙΕΩΝ Περάματος κι έχει χαρακτηριστεί από την Επιτροπή του Οργανισμού Λιμένα Πειραιώς Α.Ε. ως επικίνδυνο και επιβλαβές. Από τις πρώτες ενδείξεις φαίνεται ότι το Δ/Ξ αποτελεί την πηγή της ρύπανσης, κυρίως για το λιμένα ΑΛΙΕΩΝ.

Πρωινές ώρες σήμερα, πραγματοποιήθηκε επανέλεγχος στη θαλάσσια περιοχή λιμένα ΑΛΙΕΩΝ Περάματος με ικανοποιητικά αποτελέσματα απορρύπανσης. Το ποντισμένο φράγμα στην πρύμνη του Δ/Ξ παραμένει ως έχει, προκειμένου να αποτρέψει περαιτέρω εκροή ποσότητας λαδιού, το οποίο συνεχίζει με βραδύ ρυθμό να στάζει από το υδραυλικό σύστημα του πρυμναίου τυμπάνου αυτού.

Προανάκριση διενεργείται από το Ζ΄ Λιμενικό Τμήμα Περάματος.