«Το όνομά μου Ιωνία» – Σήμερα στο Δημοτικό Κηποθέατρο Νίκαιας

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


«Το όνομά μου Ιωνία» είναι το θέμα της μουσικοχορευτικήςκαι θεατρικής παράστασης που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 4 Ιουλίου στο Δημοτικό Κηποθέατρο Νίκαιας (Κύπρου και Προύσσης) στις 9 το βράδυ με θέμα τη μικρά Ασία. Την εκδήλωση διοργανώνει η Ένωση Σμυρναίων Νίκαιας-Πειραιά και ο Δήμος Νίκαιας-Αγ.Ι. Ρέντη στο πλαίσιο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή με είσοδο ελεύθερη για το κοινό.

Η παράσταση με επίκεντρο τη Σμύρνη, διαπραγματεύεται την προηγούμενη πολιτισμική άνθηση των Ελλήνων, το βίαιο ξερίζωμα και την κατοπινή αναβλάστηση στη νέα, από πάντα και δική τους πατρίδα, τη μητροπολιτική Ελλάδα. Το θέμα εκτυλίσσεται μέσα από σπονδυλωτές αφηγήσεις, παρουσιάσεις τοπικών χορών, θεατρικών πράξεων, και αυθεντικά μικρασιατικά τραγούδια.

Τα επεισόδια αναπαριστούν τη ζωή των Ελλήνων της Μικράς Ασίας πριν την καταστροφή, κατά την διάρκεια της, την μετάβαση τους στον Πειραιά και την αντιμετώπιση τους από τους γηγενείς.Οι αφηγήσεις παίζουν εξαιρετικό ρόλο στην παράσταση ενώ οι μαρτυρίες είναι αληθινές μια ζωντανή παρακαταθήκη από το οικογενειακό περιβάλλον της σεναριογράφου με Μικρασιατικές ρίζες και καταγωγή από Κοκκινιά. Κάθε αφήγηση παραπέμπει σε τραγούδι και χορευτικό ή σε θεατρικό δρώμενο, ενώ τα χορευτικά των συλλόγων συμμετέχουν ενεργά.

Η ορχήστρα που συνοδεύει το έργο είναι το παραδοσιακό μουσικό σχήμα ’’σμιγάδι’’ που αποτελείται από τους μουσικούς: Κυριάκο Γκουβέντα (βιολί),Αναστασία Μιχαλοπούλου (ερμηνεία-ζίλια), Δημήτρη Μιχαλόπουλο(ούτι-ερμηνεία), Ιωάννα Ρήγα (σαντούρι), Στέλιο Βαρβέρη (λαούτο-κιθάρα). Τα κείμενα υπογράφει η Αναστασία Μιχαλοπούλου και τη σκηνοθεσία ο Δημήτρης Μιχαλόπουλος. Η μουσική επιμέλεια είναι του ΔημήτρηΓκουβέντα. Αφηγητές: Μαρία Βαλαβάνη, Κωνσταντίνος Καραμολέγκος. Συμμετέχει η Χορευτική Ομάδα της Ένωσης Σμυρναίων (διδασκαλία: Παναγιώτης Περιστέρης) και ηΘεατρική Ομάδα  Συλλόγων Μικρασιατών Ελευσίνας(διδασκαλία: Θοδωρής Ευστρατιάδης).