ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ: «Έτσι συνέλαβα τον Ρουπακιά» – Τι κατέθεσε ο αστυνομικός της ομάδας ΔΙΑΣ


Με την κατάθεση του αστυνομικού της ομάδας ΔΙΑΣ, που συνέλαβε τον Γιώργο Ρουπακιά προχώρησε η διαδικασία στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της δίκης της Χρυσής Αυγής. Ο Γιώργος Ρώτας περιέγραψε την εικόνα της καταδίωξης των φίλων του Φύσσα, από ομάδα χρυσαυγιτών και συγκεκριμένα μίλησε για τις κινήσεις του δολοφόνου Γιώργου Ρουπακιά και την επίθεσή του στον Παύλο Φύσσα. Κατέθεσε ότι άκουσε τον μουσικό να φωνάζει: «με μαχαίρωσε», όταν ο δράστης επιχείρησε να φύγει με το αυτοκίνητο του από το σημείο.

«Είχαν έρθει για φασαρία»

Όπως κατέθεσε ο κ. Ρώτας το επίμαχο βράδυ, έλαβαν σήμα από το κέντρο τους προκειμένου να πάνε στην καφετέρια «Κοράλι», καθώς «άτομα της ΧΑ είχαν διένεξη με άτομα του γνωστού χώρου».

Όταν έφθασαν στο σημείο είδαν περίπου 40 με 50 άτομα με κράνη στα χέρια, κοντοκουρεμένοι, μαυροντυμένοι. «Καταλάβαμε ότι ήταν Χρυσαυγίτες. Φαινόταν ότι είχαν έρθει για φασαρία, φώναζαν, κοίταζαν και εμάς περίεργα» είπε ο κ. Ρώτας και συνέχισε: «Έξω από την καφετέρια ήταν 5 άτομα χωρίς ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, ήταν μια παρέα».

Σύμφωνα με τον αστυνομικό «ένα τσούρμο» από τους συγκεντρωμένους, «περίπου 20 με 30 άτομα ξαφνικά, χωρίς να προηγηθεί κάτι ξεκίνησε να τρέχει, να φωνάζει και να βρίζει». «Εμείς λέμε «για εμάς έρχονται» αλλά εκείνοι πήγαν προς την Τσαλδάρη. Τους ακολουθήσαμε φωνάζοντας «σταματήστε αστυνομία», αλλά δεν το έκαναν… Φώναζαν «πιάστε τους, θα τους γ…». Ο συνάδελφος μεταβίβασε προς το κέντρο και εμείς τους κυνηγήσαμε. Γινόταν χαμός. Μόλις  βγήκαμε στην Τσαλδάρη είδα από μακριά ένα επεισόδιο. Ένα τσούρμο, τρία, τέσσερα άτομα, ένα αμάξι… Δεν νομίζω πως αυτά τα άτομα ήταν εκείνα που κυνηγούσαμε. Φορούσαν, κάποιοι , μαύρα μπλουζάκια. Τότε είδα κλωτσιές, μπουνιές. Εκείνη την ώρα δεν ξέραμε ποιοι βαράνε ποιους».

«Έτσι συνέλαβα τον Ρουπακιά» 

Όπως είπε ο μάρτυρας εκεί είδε δράστη και θύμα: «Ο Φύσσας με το Ρουπακιά ήρθαν στα χέρια, χτυπιόντουσαν, πλακωνόντουσαν, κλωτσιές, μπουνιές. Μετά είδα τον Ρουπακιά που έφυγε και πήγε στο αυτοκίνητο».

Σε ερώτηση της Προέδρου κ. Λεπενιώτη, αν η ομάδα του μπορούσε να φτάσει νωρίτερα στο σημείο, σε εύλογο χρόνο, ο μάρτυρας απάντησε πως έφθασαν σε εύλογο χρόνο και πως δεν είχαν δει το μαχαίρι που κρατούσε ο Ρουπακιάς για να λάβει από την κ. Λεπενιώτη την απάντηση «Όχι, εκ των πραγμάτων αποδείχθηκε πως δεν φθάσατε σε εύλογο χρόνο».

Ο κ. Ρώτας είπε στο δικαστήριο ότι είδε τον Φύσσα κάτω και τον Ρουπακιά να φεύγει προς το αυτοκίνητο. «Ο Φύσσας φώναζε «με μαχαίρωσε». Πήγα στο αυτοκίνητο, άνοιξα την πόρτα και είπα στον Ρουπακιά «βγες έξω. Θα σου κάνω σωματικό έλεγχο». Κατά τη διάρκεια του ελέγχου βρήκαμε και το μαχαίρι πετάμενο κάτω στην μπροστινή αριστερή ρόδα του αυτοκινήτου».

Οι αστυνομικοί της ΔΙΑΣ, όπως ανέφερε ο μάρτυρας δεν έφυγαν αμέσως γιατί «έπρεπε να ασφαλίσουμε το αυτοκίνητο, να μην το πειράξει κανένας». Επιπλέον όπως κατέθεσε αναζητούσαν μάρτυρες αλλά δεν έβρισκαν κανέναν καθώς όλοι τους έλεγαν πως δεν είδαν τη δολοφονία και ότι είχαν φθάσει εκείνη την στιγμή «Την ώρα που μαχαίρωσε ο δράστης τον Παύλο Φύσσα ήρθε η κοπέλα του. Νωρίτερα ήταν μόνος του». 

Ο κ. Ρώτας ρωτήθηκε από τον αναπληρωτή Εισαγγελέα αν εκείνοι που βρίσκονταν μαζί με τον Ρουπακιά μπορούσαν να τον αποτρέψουν από το έγκλημα και απάντησε πως: «Αν γνώριζαν ότι πήγε εκεί για να τον μαχαιρώσει, ναι θα μπορούσαν να τον αποτρέψουν».

Αίτημα για αλλαγή αίθουσας 

Πριν ξεκινήσει η κατάθεση του αστυνομικού, οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής με δήλωση τους επανέφεραν το θέμα της αίθουσας διεξαγωγής της δίκης καταγγέλλοντας την «απροκάλυπτη ματαίωση της μεταφοράς της από τον Κορυδαλλό στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εφετείου Αθηνών» ενώ όπως είπαν «είχαν ολοκληρωθεί τα απαιτούμενα έργα λειτουργικού της διαχωρισμού από το υπόλοιπο κτίριο του Εφετείου, χωριστής εισόδου και διαρρύθμισης του εσωτερικού της».

Σύμφωνα με την δήλωση που ανέγνωσαν στο δικαστήριο οι εκπρόσωποι των θυμάτων: «Αντί  να μεταφερθεί στο Εφετείο η δίκη της ΧΑ, όπως επανειλημμένα ζητήθηκε από την πολιτική αγωγή, εκατοντάδες κοινωνικούς φορείς, σύσσωμη την  τοπική κοινωνία Κορυδαλλού αλλά και από την ίδια την πρόεδρο του δικαστηρίου, ο υπουργός Δικαιοσύνης με την υπ.αριθμ. 73774/7/10/2015 απόφασή  του (ΦΕΚ 2160/7/10/2015) όρισε την αίθουσα αυτή ως τόπο διεξαγωγής μιας δίκης για εμπορία ναρκωτικών και απέκλεισε τη μεταφορά της δίκης της ΧΑ. Πρόκειται για απροσχημάτιστη αυθαιρεσία  και εμπαιγμό όλων των παραπάνω, που δείχνει ότι η Κυβέρνηση επιθυμεί σταθερά την υποβάθμιση, την περιθωριοποίηση της δίκης, την απεμπόληση της ανάγκης ασφαλούς διεξαγωγής και απρόσκοπτης δημοσιότητας και την περιφρόνηση ακόμα και του ίδιου δικαστηρίου.

Η απαίτηση άμεσης μεταφοράς της δίκης από τον Κορυδαλλό στον φυσικό της χώρο, την αίθουσα εκδηλώσεων του Εφετείου Αθηνών, παραμένει ανυποχώρητη και ζητάμε από όλους τους εμπλεκόμενους την έμπρακτη υλοποίηση της».

Οι συνήγοροι υπεράσπισης για την κατάθεση του Παύλου Σεϊρλή

Νωρίτερα, συνήγοροι υπεράσπισης κατηγορουμένων κατά την διαδικασία σχολιασμού της κατάθεσης του μάρτυρα Παύλου Σεϊρλή την χαρακτήρισαν αναξιόπιστη και αντιφατική σε σχέση με προηγούμενες καταθέσεις του. Όπως ανέφεραν οι συνήγοροι ο μάρτυρας «αναγνώρισε με βεβαιότητα πρόσωπα που δεν είναι κατηγορούμενα .Είτε ο μάρτυρας βρίσκεται σε σύγχυση είτε επιχειρεί να επιτύχει την καταδίκη και άλλων προσώπων που δεν εμπλέκονται» .

Ο συνήγορος του Νίκου Μιχαλολιάκου ανέφερε πως ο κ. Σεϊρλής είχε ξεκάθαρο στόχο να ενοχοποιήσει τον εντολέα του και τόνισε πως «κανένα στοιχείο δεν  συνδέει τον γενικό γραμματέα της ΧΑ με την υπόθεση». Αντίστοιχα και ο συνήγορος του Γιάννη Λαγού υπογράμμισε ότι «ο μάρτυρας εικάζει ότι δόθηκαν εντολές αλλά δεν έχει κανένα στοιχείο . Κατέθεσε μόνο κρίσεις. «Άρα δεν αποδεικνύεται κάτι και δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί  κανένα αδίκημα».

Οι συνήγοροι υπεράσπισης ανέφεραν επίσης πως ενδέχεται να ζητήσουν άρση απορρήτου του τηλεφώνου του μάρτυρα ενώ ζήτησαν  και κατ ‘αντιπαράσταση εξέταση του κ. Σεϊρλή με μάρτυρα υπεράσπισης ο οποίος αρχικά ήταν κατηγορούμενος. Η Εισαγγελέας Έδρας έδωσε θετική απάντηση για το αίτημα αυτό , ώστε όπως είπε «να δούμε αν αναγνωρίζει ο μάρτυρας το συγκεκριμένο πρόσωπο».