Γιάννης Τραγάκης: «Θα είναι ο γιος μου υποψήφιος στη θέση μου»!


Σε συνέντευξή του σε Σαββατιάτικη εφημερίδα, ο Βουλευτής Β’ Πειραιά της ΝΔ, «πέταξε» ένα απίστευτο μαργαριτάρι!

Εκτός, εάν όντως, αυτό που είπε, εκφράζει την πεποίθησή του για την ενασχόληση με τα κοινά στην Ελλάδα… Ότι δηλαδή, η βουλευτική έδρα αποτελεί «κληρονομικό χάρισμα»!

Πώς αλλιώς θα μπορούσε να εξηγηθεί η δήλωση του κ. Τραγάκη ότι στη θέση του στη Β’ Πειραιά θα είναι υποψήφιος ο γιος τους… μιας και ο ίδιος αποσύρεται στα 80+ χρόνια του;;;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΤΡΑΓΑΚΗ:

Από τη µεγάλη σας εµπειρία βλέπετε να γίνονται γρήγορα εκλογές ή θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, όπως επιµένει ο Αλέξης Τσίπρας;

Εχω την αίσθηση ότι το πότε θα γίνουν εκλογές το αποφασίζει ο ελληνικός λαός. Και το αποφασίζει όχι δηµοσκοπικά, διότι οι δηµοσκοπήσεις είναι µια «φωτογραφία» της στιγµής. Παρά το γεγονός ότι εµείς δηµοσκοπικά φαίνεται πως υπερτερούµε πάρα πολύ του ΣΥΡΙΖΑ, νοµίζω ότι ο ελληνικός λαός θα επιβάλει τις εκλογές λόγω του ότι δεν µπορεί άλλο να υποφέρει τους αβάσταχτους φόρους και την οικονοµική κατάρρευση που υπάρχει αυτή τη στιγµή.

Ποιο είναι το χειρότερο πράγµα που έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όλα αυτά τα χρόνια;

Το χειρότερο νοµίζω που έχει κάνει αυτή η κυβέρνηση είναι ότι γέµισε ψέµατα τον ελληνικό λαό και έχασε την εµπιστοσύνη του. Επίσης χάθηκε η εµπιστοσύνη προς τους πολιτικούς και νοµίζω ότι η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καµία σχέση µε αυτή που ευαγγελίζονται όλα τα άλλα κόµµατα του λεγόµενου ευρωπαϊκού τόξου. Είναι αποµονωµένη.

Η Νέα ∆ηµοκρατία µπορεί να κερδίσει την αυτοδυναµία στις επόµενες εκλογές;

Βεβαίως και µπορεί. Τα δηµοσκοπικά φαινόµενα και κυρίως τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των σφυγµοµετρήσεων δείχνουν τη Νέα ∆ηµοκρατία µε αυτοδυναµία στις επόµενες εκλογές.

Ποιος εκτιµάτε ότι θα εκλεγεί πρόεδρος της ∆ηµοκρατικής Συµπαράταξης-ΠΑΣΟΚ; Η Φ. Γεννηµατά, ο Γ. Καµίνης ή ο Γ. Ραγκούσης;

Εκεί το τοπίο είναι αχαρτογράφητο, διότι δεν έχουν ακόµα αποφασίσει πώς θα γίνουν οι εκλογές. Ακουσα το Ποτάµι και τη ∆ΗΜ.ΑΡ. που ζητάνε διπλές κάλπες, αν πρέπει να γίνει το εγχείρηµα της ενοποίησης των κοµµάτων. Ακουσα όµως και τη Φώφη να λέει «Το ΠΑΣΟΚ δεν διαλύεται». Αρα, καταλαβαίνετε ότι εκεί υπάρχει κάποιο πρόβληµα. ∆εν µπορώ να κάνω κάποια πρόβλεψη.

Ακούγεται ότι στις επόµενες εκλογές δεν θα κατεβείτε υποψήφιος βουλευτής. Ισχύει; Ακούγεται επίσης ότι ενδιαφέρεται να κατέβει υποψήφιος ο γιος σας, Παναγιώτης. Αληθεύει;

Εχω πάρει ήδη την απόφασή µου, την οποία έχω γνωστοποιήσει στον πρόεδρο του κόμματος και την έχει αποδεχτεί. Στις επόμενες εκλογές, υποψήφιος, αντί για μένα, στη Β’ περιφέρεια Πειραιά -που με τίμησε από το 1974 και έτσι είμαι ο αρχαιότερος βουλευτής του ελληνικού Κοινοβουλίου, έχοντας εκλεγεί 13 φορές – θα είναι ο γιος μου, Παναγιώτης, ο οποίος είναι διδάκτωρ πολιτικός μηχανικός και έχει πέντε παιδιά. Νομίζω ότι η μεγαλύτερη επιτυχία μου σε όλη αυτή τη διαδρομή δεν ήταν μέσω της πολιτικής, αλλά μέσω της οικογένειάς μου. Εχω μια οικογένεια πολύ δεμένη. Εχω και μια κόρη που έχει δύο παιδάκια.

Με τη σύζυγό σας, τη Σμαράγδα, είστε 52 χρόνια μαζί, αριθμός – ρεκόρ με τα σημερινά δεδομένα. Πώς γνωριστήκατε;

Η γυναίκα μου ήταν 15 ετών και εγώ 18 όταν γνωριστήκαμε. Μόλις είχα μπει στο Πολυτεχνείο με υποτροφία και της έκανα φροντιστήριο στα Μαθηματικά. Βέβαια, Μαθηματικά δεν έμαθε ποτέ, αλλά τελικά πετύχαμε το καλύτερο που μπορούσαμε: μια πολύ καλή και δεμένη οικογένεια. Σε μια στιγμή, όταν τελείωνε το σχολικό έτος και κατάλαβα ότι τελείωναν τα φροντιστήρια, της είπα: «Θέλω να είμαστε μαζί» και από τότε είμαστε μαζί και όταν λέω «είμαστε μαζί», το εννοώ. Δεν έχουμε κάνει ποτέ ξεχωριστά διακοπές και δεν έχω πάει ποτέ ταξίδια, ακόμα και επαγγελματικά, χωρίς εκείνη.

Δεν μπήκατε ποτέ στον πειρασμό για κάποια άλλη γυναίκα;

Αφού με γεμίζει η γυναίκα μου, γιατί να κοιτάξω κάποια άλλη; Με γεμίζει απόλυτα και το εννοώ.

Είχατε μια περιπέτεια με την υγεία σας πριν από λίγο καιρό. Τι συνέβη;

Δεν ήταν κάτι σοβαρό. Εκανα μια εγχείρηση στο έντερο. Ηταν ένας πολύποδας, ο οποίος αφαιρέθηκε, καλοήθης. Για αυτό προτρέπω όλους να προσέχουν περισσότερο από όλα την υγεία τους, διότι εγώ το είχα αφήσει αυτό το θέμα λόγω της πολιτικής αρκετά χρόνια και μετά ήταν πιο δύσκολα τα πράγματα.

Εχετε κάποιο χόμπι;

Εχω τρομερό πάθος με τον αθλητισμό. Ασχολούμαι με το πινγκ πονγκ και το θαλάσσιο σκι μέχρι το αμερικανικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο, το ράγκμπι και το μπέιζμπολ. Είμαι φίλαθλος του Ολυμπιακού, όπως είναι γνωστό δεν είναι ανάγκη «να το κρύβωμεν άλλωστε», όπως είπε κάποτε ο αείμνηστος. Είμαι φανατικός οπαδός και η θέση μου είναι στη 12η σειρά, Νο 26, στο γήπεδο «Καραϊσκάκη».

Το μουστάκι σκεφτήκατε να το ξυρίσετε;

Να σας πω την καθαρή αλήθεια, σε κάποιες εκλογές έδινα μια υπόσχεση στον εαυτό μου: ότι αν εκλεγώ, θα ξυρίσω το μουστάκι μου. Δεν το έκανα ποτέ όμως. Το μουστάκι μου το έχω από τότε που υπηρετούσα στον Στρατό. Ενα καλοκαίρι τόλμησα να το ξυρίσω. Περνώντας λοιπόν από κάτω από το σπίτι μου, είπε η πεθερά μου: «Βλέπω κάποιον που μοιάζει του Γιάννη και περνάει από κάτω». Αντιλαμβάνεστε ότι από τότε δεν το ξύρισα ποτέ, ούτε καλοκαίρι.

Ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή σας μέχρι σήμερα;

Ηταν οι εσωκομματικές εκλογές, όταν ήμουν πρόεδρος για την εκλογή του νέου αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας, το 2015-2016. Ηταν μια οδυνηρή εμπειρία για μένα. Ανέλαβα μια ευθύνη η οποία ήταν τεράστια – βέβαια, με τη συναίνεση όλων των υποψηφίων και όλων των πολιτικών αρχηγών. Κατόρθωσα να κάνουμε εκλογές που δεν θα γίνονταν ποτέ. Και νομίζω ότι αυτό ήταν και το μεγαλύτερο επίτευγμα στην πολιτική, διότι, αν δεν είχα αναλάβει τότε, θα είχε διαλυθεί το κόμμα. Σας το λέω υπεύθυνα. Εξελέγη ο κύριος Μητσοτάκης, ο πρόεδρός μας. Τα πάει πολύ καλά, όλες οι απόψεις του μας ακουμπάνε όλους, μας καθοδηγεί και έχει μεγάλη σημασία ο αρχηγός να δίνει τη γραμμή πλεύσεως, την οποία θα πρέπει να ακολουθούμε όλοι μας. Εγώ ήμουν πάντα υπάκουος σε όλους τους αρχηγούς. Στα προσωπικά μου θέματα, μια δύσκολη στιγμή ήταν όταν χάσαμε το τρίτο μας παιδάκι. Ηταν έγκυος η γυναίκα μου -δεν το ξέραμε- και έκανε μια ακτινογραφία γιατί είχε ένα πρόβλημα με κάποια δύσπνοια, και έτσι χάσαμε το τρίτο παιδάκι. Αυτό είναι κάτι που με ακολουθεί.

Μαγειρεύετε καθόλου;

Ποτέ μου δυστυχώς. Εχω τόσο καλή γυναίκα, που δεν με άφησε ποτέ να μαγειρέψω ούτε ένα αυγό.

Με τι διασκεδάζετε;

Οι παρέες μου είναι εκείνες με τις οποίες διασκεδάζω και σας πληροφορώ ότι ήταν οι παρέες μου πριν μπω στην πολιτική. Είναι από τον Στρατό και το Πολυτεχνείο. Μαζευόμαστε από το Γυμνάσιο και έχουμε κάνει έναν σύλλογο, όπου τραγουδάμε και ανταλλάσσουμε απόψεις. Το δυστύχημα είναι ότι κάθε φορά βρισκόμαστε λιγότεροι.

Σας φοβίζει ο θάνατος;

Ολοι τον φοβόμαστε.

Τι σας φοβίζει περισσότερο;

Οτι θα αφήσω τα εγγόνια μου μόνα τους.