Οι Βετεράνοι του Ολυμπιακού βράβευσαν τον Ηλία Υφαντή και τον Γιάννη Μώραλη (φωτο)

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Στην καρδιά του Πειραιά, στο εμβληματικό Δημοτικό Θέατρο της πόλης χτύπησε η καρδιά του Ολυμπιακού, αφού οι μεγάλες δόξες του ερυθρόλευκου παρελθόντος βράβευσαν δύο ανθρώπους που έχουν αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα τους στην ομάδα.

Ο ένας εντός των γηπέδων, ως ποδοσφαιριστής και προπονητής κι ο άλλος ως υψηλόβαθμο διοικητικό στέλεχος.

Ο λόγος για τον θρυλικό Ηλία Υφαντή και τον Δήμαρχο Πειραιά και Α’ Αντιπρόεδρο της Π.Α.Ε., Γιάννη Μώραλη, τους οποίους  τίμησε ο Σύνδεσμος Βετεράνων Ποδοσφαιριστών Ολυμπιακού για την προσφορά τους στην ομάδα.


Ο Ηλίας Υφαντής συμπλήρωσε 70 χρόνια στην ερυθρόλευκη οικογένεια κι ο Γιάννης Μώραλης, 30.

Εάν μάλιστα τα αθροίσουμε, έχουμε «έναν αιώνα Ολυμπιακό».


Οσα χρόνια, δηλαδή, ένδοξης ιστορίας θα συμπληρώσει σε έναν χρόνο ο μεγαλύτερος πολυαθλητικός σύλλογος του κόσμου όλου.

Ο Ηλίας Υφαντής, γεννημένος στον Πειραιά, φόρεσε για πρώτη φορά την ερυθρόλευκη ιστορική ριγωτή το 1953 και παρέμεινε στον Ολυμπιακό έως το 1964 και είναι ο ποδοσφαιριστής που πέτυχε το πρώτο ερυθρόλευκοι ευρωπαϊκό γκολ στις 13 Σεπτεμβρίου 1959, στον αγώνα με τη Μίλαν (2-2) στο «Καραϊσκάκη» για το Κύπελλο Πρωταθλητριών.

Συνολικά με τα χρώματα του Ολυμπιακού αγωνίστηκε σε 135 αγώνες της Α’ Εθνικής και σημείωσε 83 γκολ. Είχε επίσης 30 συμμετοχές σε διεθνείς αγώνες με 14 γκολ, 25 συμμετοχές στο κύπελλο Ελλάδος με 18 γκολ, 2 συμμετοχές σε ευρωπαϊκά κύπελλα που πέτυχε 2 γκολ, 53 συμμετοχές στο πρωτάθλημα Πειραιά που σημείωσε 60 γκολ, και 70 συμμετοχές σε φιλικούς αγώνες με 67 γκολ.
Το 1961, κι ενώ ήταν μόλις 25 ετών, ο «δαντελένιος φορ»  σε αγώνα με τον Εθνικό δέχτηκε ένα βίαιο μαρκάρισμα (Τσερεγκώφ) με συνέπεια να υποστεί κάταγμα κνήμης – περόνης. Παρά το γεγονός πως επανήλθε μετά από 8 μήνες κάθε φορά που αγωνίζονταν είχε αφόρητους πόνους. Συνέπεια αυτού ήταν να αποχωρήσει από τον Ολυμπιακό το 1964.  Έπαιξε ακόμη έναν χρόνο μπάλα στον Εθνικό και στη συνέχεια κρέμασε τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια επιστρέφοντας στον Ολυμπιακό το 1968 ως προπονητής της νεοσύστατης Ακαδημίας ποδοσφαίρου και από τα χέρια του ξεπήδησαν ποδοσφαιριστές που έκαναν μεγάλη καριέρα στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Η ανάρτηση του Δημάρχου Πειραιά Γιάννη Μώραλη μετά τη βράβευση

Σε μια πολύ συγκινητική εκδήλωση ο Σύνδεσμος Βετεράνων Ποδοσφαιριστών του Ολυμπιακού, μου έκανε την τιμή, να με βραβεύσει για τα 30 χρόνια παρουσίας μου στον Ολυμπιακό. Είναι μια σημαντική στιγμή για εμένα, καθώς στον Ολυμπιακό έχω περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μου και έχω προσφέρει με όλες μου τις δυνάμεις σε κάτι το οποίο αγαπώ από παιδί. Η τιμή είναι μεγάλη, όχι μόνο γιατί με βράβευσαν οι Βετεράνοι της ομάδας μας, οι άσοι του παρελθόντος, τους οποίους και ευχαριστώ θερμά, αλλά γιατί με βράβευσαν μαζί με τον θρυλικό Ηλία Υφαντή, ο οποίος συμπλήρωσε 70 χρόνια παρουσίας στον Σύλλογό μας. Είναι ένα μυθικό πρόσωπο για τον Ολυμπιακό, ένας τρομερός ποδοσφαιριστής, ένας αξιόλογος άνθρωπος και οικογενειάρχης, το οποίο εκτιμώ και θαυμάζω βαθύτατα. Το φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου ήταν κατάμεστο από κόσμο, ο οποίος καταχειροκρότησε αυτήν την μορφή του ελληνικού ποδοσφαίρου, την ζωντανή ιστορία της ομάδας μας!