Ολυμπιακός – Αστέρας Τρίπολης 4-0

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Ένας εξαιρετικός Ολυμπιακός, παίζοντας καλό ποδόσφαιρο, κέρδισε εύκολα τον Αστέρα Τρίπολης με το επιβλητικό 4-0 στο "Γ. Καραϊσκάκης", "σφραγίζοντας" ουσιαστικά την πρόκριση στους "8" του Κυπέλλου. Σκόρερ οι Ντομίνγκες (18' πεν.), Κάμπελ (35'), Μπονγκ (56') και Ολαιτάν (60').

Ο αγώνας

 

Ο Μίτσελ Γκονθάλεθ παρέταξε τον Ολυμπιακό με διάταξη 4-2-3-1 (ή 4-4-1-1 αν προτιμάτε). Ο Μέγκιερι υπερασπίστηκε την εστία, όπως και στα προηγούμενα δύο παιχνίδια Κυπέλλου της ομάδας. Στην άμυνα, από δεξιά προς τα αριστερά, αγωνίστηκαν οι Παπάζογλου, Μανωλάς, Σιόβας, Χολέμπας. Οι Εντινγκά και Μανιάτης αποτέλεσαν το δίδυμο των κεντρικών μέσων, με τον Κάμπελ στη δεξιά πτέρυγα της μεσοεπιθετικής γραμμής και τον Βάις στην αριστερή. Ο Ντομίνγκες αποτέλεσε το συνδετικό κρίκο της μεσαίας γραμμής και της επίθεσης, με τον Ολαϊτάν να είναι ο μοναδικός προωθημένος.

 

Μπροστά σε περίπου δέκα χιλιάδες φίλους του Ολυμπιακού, οι ερυθρόλευκοι προσπάθησαν από την αρχή να επιβάλλουν το ρυθμό τους. Κυρίως από τα άκρα με τους Κάμπελ και Βάις, με τον Ντομίνγκες να έχει κι αυτός ενεργό ρόλο στο δημιουργικό κομμάτι. Στο 6ο λεπτό, ο Σιόβας με ωραία μπαλιά στην πλάτη του δεξιού μπακ των φιλοξενούμενων, Τσαμπούρη, βρήκε τον Χολέμπας, ο οποίος είχε κάνει ωραία ενέργεια κινούμενος στο χώρο. Ο αριστερός οπισθοφύλακας του Ολυμπιακού βρέθηκε σε θέση μέσα αριστερά και επιχείρησε να κάνει το γύρισμα προς την περιοχή, αλλά δεν βρήκε όπως θα ήθελε την μπάλα και έκανε μία σέντρα-σουτ που κατέληξε άουτ

 

Στο 10ο λεπτό οι Πειραιώτες έχασαν δύο σημαντικές ευκαιρίες σε διάστημα λίγων δευτερολέπτων. Ο Ντομίνγκες εκμεταλλεύτηκε το λάθος διώξιμο του Ζησόπουλου στο ύψος της μεσαίας γραμμής και ξεχύθηκε στην αντεπίθεση. Ο Αργεντινός μεσοεπιθετικός επιχείρησε αριστερό σουτ από το ύψος της μεγάλης περιοχής, αλλά ο Γκόιαν πρόλαβε και έβαλε το τάκλιν, με αποτέλεσμα να κοντράρει την μπάλα με την προβολή που έκανε και να απομακρύνει τον κίνδυνο για την ομάδα του. Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα, ο Βάις, αφού πρώτα πέρασε έναν αντίπαλό του, έπαιξε το ένα-δύο με τον Ντομίνγκες και μπήκε στην περιοχή. Ο Σλοβάκος εξτρέμ προσπάθησε να περάσει τον Ερνάντεζ, με τον τερματοφύλακα του Αστέρα να πραγματοποιεί καθοριστική παρέμβαση και να μπλοκάρει την μπάλα.

 

Οι παίκτες του Μίτσελ είχαν διάθεση και τον πρώτο λόγο στο ματς. Στο 14' ο Ερνάντεζ έδιωξε δύσκολα στο ύψος της μικρής περιοχής τη σέντρα-σουτ του Παπάζογλου από τα δεξιά. Οι φιλοξενούμενοι ακόμα δεν είχαν επισκεφθεί τα καρέ του Μέγκιερι. Στο 17' ο Ολυμπιακός κέρδισε πέναλτι. Ο Μανιάτης με εικοσάρα μπαλιά βρήκε τον Βάις εντός περιοχής. Ο Σλοβάκος προσπάθησε να αποφύγει τον Τσαμπούρη, ο οποίος με τα χέρια του κράτησε τον αντίπαλό του. Ο Μάνταλος υπέδειξε το σημείο του πέναλτι και ο Ντομίνγκες στο ίδιο λεπτό με ψύχραιμη εκτέλεση από την άσπρη βούλα έστειλε τον Ερνάντεζ στην αντίθετη γωνία και την μπάλα στα δίχτυα. Ο Ολυμπιακός πέτυχε το γρήγορο γκολ που έψαχνε χάρη σε μία δίκαιη απόφαση του Μάνταλου, καθώς υπήρξε παράβαση, με τον Τσαμπούρη να κρατάει τον μεσοεπιθετικό του Ολυμπιακού, σε μία φάση όπου θα μπορούσε να διώξει την μπάλα με νόμιμο τρόπο.

 

Στο 26' ο Ολαϊτάν με ανάποδο ψαλίδι σέντραρε από θέση μέσα δεξιά εντός περιοχής, ο Γκόιαν έδιωξε με το κεφάλι, και η μπάλα έφτασε στον κινητικότατο Βάις, ο οποίος σούταρε με το αριστερό από το δεξί δοκάρι, για να μπλοκάρει ο Ερνάντεζ. Η πρώτη επίσκεψη των Αρκάδων στην αντίπαλη περιοχή σημειώθηκε στο 27': ο Τσαμπούρης εκτέλεσε φάουλ από τα αριστερά, ο Μπαράλες δεν έπιασε την κεφαλιά όπως θα ήθελε στο πρώτο δοκάρι, με την μπάλα να καταλήγει άουτ. Οι ερυθρόλευκοι είχαν τον απόλυτο έλεγχο στο ματς. Με τον Αστέρα, όμως, να χάνει τεράστια ευκαιρία στο 34', την πρώτη του στον αγώνα. Με τακουνάκι του Κάφα, ο Κοντοές έγινε αποδέκτης της μπάλας στα αριστερά της μεγάλης περιοχής και έβγαλε τη σέντρα. Στο δεύτερο δοκάρι πετάχτηκε ο Ουσέρο και πήρε την κεφαλιά, με τον Χολέμπας να διώχνει με το σώμα την μπάλα και τον κίνδυνο. Και στο 35', ο Ολυμπιακός διπλασίασε τα γκολ του! Ο Ντομίνγκες με έξοχη μπαλιά τροφοδότησε τον Χολέμπας σε θέση μέσα αριστερά, με τον Χοσέ να βγαίνει για μία ακόμα φορά στην πλάτη του Τσαμπούρη. Ο διεθνής άσος έκανε το παράλληλο γύρισμα εντός περιοχής, ο Ερνάντεζ δεν έδιωξε σωστά την μπάλα και ο Κάμπελ με αριστερό πλασέ σε κενή εστία στο δεύτερο δοκάρι διαμόρφωσε το 2-0. Όμορφα και απλά, ο Ολυμπιακός εξασφάλισε προβάδισμα δύο τερμάτων.

 

Στο 37' ο Κάφα δοκίμασε το αριστερό του πόδι εκτός περιοχής και ο Μέγκιερι με διπλή προσπάθεια μπλόκαρε την μπάλα στην αριστερή γωνία της εστίας του. Στο 43', ο Μανωλάς με βαθιά μπαλιά από το ύψος της μεσαίας γραμμής έβγαλε τον Βάις στην πλάτη της αντίπαλης εστίας, αλλά ο Σλοβάκος δεν βρήκε την μπάλα όπως θα ήθελε και έχασε το κοντρόλ πριν γίνει απειλητικός μπροστά στον Ερνάντεζ. Το παιχνίδι κυλούσε ήρεμα, αλλά ο προκλητικός Μπαράλες από την αρχή σχεδόν του αγώνα προκαλούσε τους παίκτες του Ολυμπιακού με τη συμπεριφορά του. Στο 43' δέχθηκε την πρώτη κίτρινη κάρτα επειδή χρησιμοποίησε το χέρι, στην προσπάθειά του να βγει στην αντεπίθεση. Ένα λεπτό αργότερα, στο 44', έκανε εκ νέου παράβαση με το χέρι. Ο Μάνταλος υπέδειξε την παράβαση, αλλά δεν είχε πρόθεση να δείξει δεύτερη κίτρινη κάρτα. Ωστόσο, ο Αργεντινός επιθετικός, ο οποίος ήταν όλο νεύρα στο πρώτο μέρος, πέταξε την μπάλα με τα χέρια προς το μέρος του διαιτητή και ο Μάνταλος έδειξε σωστή τη δεύτερη κίτρινη κάρτα στον ποδοσφαιριστή του Αστέρα. Το πρώτο ημίχρονο ολοκληρώθηκε με τον διαιτητή να μην υποδεικνύει πέναλτι υπέρ του Ολυμπιακού, όταν ο Γκόιαν κράτησε τον Ολαϊτάν στο 45', στο ύψος της μικρής περιοχής.

 

Με την έναρξη του δεύτερου μέρους, ο Σιόβας έδωσε τη θέση του στον Μπονγκ, ο οποίος αγωνίστηκε για πρώτη φορά στην ερυθρόλευκη καριέρα του σε θέση αριστερού στόπερ. Αλλαγή και για τον Αστέρα, με τον Χουάνμα να αντικαθιστά τον Ουρτάδο. Στο 51' ο Εντό τροφοδότησε τον Κοντοέ εντός περιοχής, με τον αμυντικό των Αρκάδων να περνάει τον Παπάζογλου και να σουτάρει με το δεξί από θέση μέσα αριστερά, αλλά ο Μέγκιερι έδειξε πως βρίσκεται σε ετοιμότητα, απομακρύνοντας εντυπωσιακά τον κίνδυνο για τον Ολυμπιακό.

 

Οι ερυθρόλευκοι είχαν το αριθμητικό πλεονέκτημα με το μέρος τους και ήθελαν κι άλλα γκολ προκειμένου να εξασφαλίσουν από το πρώτο παιχνίδι την πρόκριση στην προημιτελική φάση του Κυπέλλου Ελλάδας. Και στο 56' έγινε το 3-0! Ύστερα από γρήγορη εκτέλεση κόρνερ του Ντομίνγκες από τα δεξιά, ο Βάις έγινε αποδέκτης της μπάλας και πάσαρε με τη μία στον Μανιάτη, ο οποίος είχε κάνει την κίνηση στην πλάτη του αριστερού μπακ των Αρκάδων, Κοντοέ. Ο αρχηγός του Ολυμπιακού έκανε το γύρισμα από τα δεξιά εντός περιοχής και ο Μπονγκ σε κενή εστία με το δεξί "έγραψε" το 3-0. Πρώτο γκολ για τον Καμερουνέζο αμυντικό με την ερυθρόλευκη, έντεκα μόλις λεπτά μετά την είσοδό του στο παιχνίδι!

 

Σαφώς και το 3-0 ήταν μία καλή "κάβα" για τον Ολυμπιακό, που δεν σταμάτησε εκεί! Στο 60' πέτυχε και τέταρτο γκολ! Ο Παπάζογλου σέντραρε από τα δεξιά, ο Ερνάντεζ έχασε την μπάλα μέσα από τα χέρια του, και ο Ολαϊτάν με αριστερό πλασέ στην κίνηση έστειλε την μπάλα στα δίχτυα σαν σε προπόνηση. Η σέντρα έμοιαζε ακίνδυνη, αλλά η μπάλα έσκασε μπροστά στον τερματοφύλακα του Αστέρα, ο οποίος έκανε λάθος υπολογισμό. Οι ερυθρόλευκοι είχαν την απόλυτη πρωτοβουλία των κινήσεων και στο 63' ο Μασάντο αντικατέστησε τον Μανιάτη. Στο 64' ο Στάικος Βεργέτης έβαλε τρίτο σέντερ μπακ, με τον Σανκαρέ να παίρνει τη θέση του Κάφα. Ο Ολυμπιακός έκανε ό,τι ήθελε στον αγωνιστικό χώρο, σε μία πειστικότατη εμφάνιση. 

 

Οι φίλαθλοι στις εξέδρες δεν σταμάτησαν να επευφημούν τον Ολυμπιακό. Στο 68' ο Παπάζογλου σέντραρε από τα δεξιά, ο προωθημένος Μανωλάς έπιασε την κεφαλιά στο ύψος της μικρής περιοχής, με την μπάλα να περνάει πάνω από την εστία. Ο Πελέ πραγματοποίησε το ντεμπούτο με την ερυθρόλευκη φανέλα στο 70', αντικαθιστώντας τον πολύ καλό για μία ακόμα φορά Ντομίνγκες. Ο Πορτογάλος μέσος πήρε θέση στον άξονα δίπλα στον Εντινγκά, με τον Μασάντο λίγο πιο μπροστά από τους δύο κεντρικούς χαφ της ομάδας. Στο 72' ο Καράσκο πήρε τη θέση του Μουνάφο, με τους φιλοξενούμενους να κλείνουν τις αλλαγές τους. Στο 74' ο Ουσέρο παραλίγο να στείλει την μπάλα στα δίχτυα της ομάδας του μετά το γύρισμα του Χολέμπας από τα αριστερά. Έξοχη η μπαλιά-τρύπα του Μπονγκ στον Χοσέ, με την αντίπαλη άμυνα να... ανοίγει στα δύο.

 

Ο Κοντοές βρέθηκε σε πλεονεκτική θέση στο 76', αλλά το αριστερό σουτ που επιχείρησε από θέση μέσα αριστερά εντός περιοχής κατέληξε άουτ. Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα, ο Πελέ είχε την πρώτη του τελική προσπάθεια με τον Ολυμπιακό! Βρήκε χώρο εκτός περιοχής και δοκίμασε το δεξί του πόδι, με τον Ερνάντεζ να μπλοκάρει δύσκολα με διπλή προσπάθεια. Το έχει ο Πορτογάλος χαφ αυτό το σουτ. Ο αγώνας είχε γίνει ερυθρόλευκη υπόθεση και μία τυπική διαδικασία. Στο 80' ο Ολαϊτάν έκλεψε την μπάλα από τον Γκόιαν και ξεχύθηκε σαν μαύρο βέλος στην αντεπίθεση. Μπήκε στην περιοχή και πλάσαρε με το δεξί προ του Ερνάντεζ, με την μπάλα να καταλήγει στην εξωτερική πλευρά των διχτύων. Πολύ καλός και ο Νιγηριανός παίκτης του Ολυμπιακού στο αποψινό ματς. Ο Μασάντο επιχείρησε διαγώνιο σουτ στο 85', με τον Ερνάντεζ να απομακρύνει σε κόρνερ και τον Μάνταλο να υποδεικνύει άουτ. Οι Αρκάδες "άγγιξαν" το γκολ στο 86' με τον Καράσκο, αλλά ο Μέγκιερι μπλόκαρε το χλιαρό πλασέ εντός περιοχής από τον αντίπαλό του. Το ματς ολοκληρώθηκε με το επιβλητικό 4-0 υπέρ του Ολυμπιακού, ο οποίος από το πρώτο ματς καθάρισε ουσιαστικά την υπόθεση-πρόκριση στην οκτάδα του Κυπέλλου Ελλάδας.

 

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

 

Ολυμπιακός (Μίτσελ Γκονθάλεθ): Μέγκιερι, Μανιάτης (63' Μασάντο), Παπάζογλου, Εντινγκά, Χολέμπας, Σιόβας (46' Μπονγκ), Μανωλάς, Κάμπελ, Ντομίνγκες (70' Πελέ), Βάις, Ολαϊτάν.

 

Αναπληρωματικοί: Κάρολ, Πελέ, Μασάντο, Σαβιόλα, Βέργος, Βούρος, Μπονγκ.

 

Αστέρας Τρίπολης (Στάικος Βεργέτης): Ερνάντεζ, Μουνάφο (72' Καράσκο), Ουσέρο, Μπαράλες, Τσαμπούρης, Ζησόπουλος, Κάφα (64' Σανκαρέ), Ουρτάδο (46' Χουάνμα), Γκόιαν, Κοντοές, Εντό.

 

Αναπληρωματικοί: Μπαντής, Σέτι, Σανκαρέ, Καράσκο, Χουάνμα, Γογωνάς, Κυριακόπουλος.

 

Γκολ: 17' πέν., Ντομίνγκες, 35' Κάμπελ, 56' Μπονγκ, 60' Ολαϊτάν (Ολυμπιακός)


Γήπεδο: "Γεώργιος Καραϊσκάκης"

 

Χωρητικότητα: 33.334 θεατές

 

Διαιτητής: Σταύρος Μάνταλος (ΕΠΣ Καβάλας)

 

Πρώτος βοηθός: Πολυχρόνης Κωσταράς (ΕΠΣ Αιτωλοακαρνανίας)

 

Δεύτερος βοηθός: Χασάν Κούλα (ΕΠΣ Ξάνθης)

 

Τέταρτος διαιτητής: Δημήτριος Στυλιαράς (ΕΠΣ Αιτωλοακαρνανίας)

 

Παρατηρητής: Εμμανουήλ Γιανναδάκης (ΕΠΣ Λασιθίου)

 

Κίτρινες κάρτες: 66' Χολέμπας (Ολυμπιακός), 43΄Μπαράλες, 61' Κάφα (Αστέρας Τρίπολης)

 

Κόκκινες κάρτες: 44' Μπαράλες (Αστέρας Τρίπολης, δεύτερη κίτρινη κάρτα)

Πηγή; redplanet.gr