Ολυμπιακός – Skoda Ξάνθη: 2-0

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Με δύο γκολ στο δεύτερο ημίχρονο μέσα σε διάστημα δώδεκα λεπτών, ο Ολυμπιακός έκαμψε την αντίσταση της μαχήτικης Skoda Ξάνθης, επικρατώντας με 2-0 στο άδειο Καραϊσκάκης. Ο Ντομίνγκες στο 57' έδωσε τη λύση, μία ημέρα μετά την ανανέωση του συμβολαίου του, ενώ ο Αφελάι στο 69' διαμόρφωσε το τελικό σκορ. Καθοριστική επέμβαση του Ρομπέρτο στο 67', σε μοναδικό τετ α τετ που είχε ο Καπετάνος.

Η ανασκόπηση του αγώνα:

Ο αγώνας στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης", όπως και τα υπόλοιπα ματς της 28ης αγωνιστικής του Πρωταθλήματος, δειξήχθησαν κεκλεισμένων των θυρών μετά την απόφαση που πήρε για δεύτερη διαδοχική αγωνιστική ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής.

Πριν από τη σέντρα, οι παίκτες του Ολυμπιακού φόρεσαν μπλουζάκια με ένα μήνυμα στήριξης προς τον αρχηγό, Γιάννη Μανιάτη, ο οποίος τραυματίστηκε σοβαρά στο γόνατο. "Αρχηγέ περαστικά και γρήγορα κοντά" ήταν το μήνυμα στην μπροστινή όψη της μπλούζας, συνοδευόμενη με τον αριθμό "2" του Έλληνα μέσου.

Η ατμόσφαιρα ήταν κάπως παγωμένη και λόγω των άδειων εξεδρών, αλλά και του τσουχτερού κρύου στο Φάληρο. Στο 6ο λεπτό οι παίκτες του Ολυμπιακού ζήτησαν πέναλτι σε τράβηγμα του Γκομσί πάνω στον Χάρα εντός περιοχής μετά την εκτέλεση κόρνερ του Ντομίνγκες από τα αριστερά. Υπάρχει μία επαφή, αλλά σωστά ο διαιτητής δεν υπέδειξε την εσχάτη των ποινών.

Οι γηπεδούχοι είχαν την κατοχή με το μέρος τους και προσπαθούσαν να βρουν ρυθμό στο παιχνίδι τους. Το πρώτο σουτ στην αναμέτρηση καταγράφηκε στο 13', με τον Παπαστεριάνο να βρίσκει χώρο μπροστά του και να σουτάρει εκτός περιοχής, με την μπάλα να καταλήγει άουτ. Στο 14' ο Καπετάνος ελίχθηκε από τα αριστερά και σούταρε με το δεξί εντός περιοχής, με τον Ρομπέρτο να μπλοκάρει σταθερά. Η Ξάνθη πίεζε ψηλά τον Ολυμπιακό και όταν έκλεβε την μπάλα έβγαινε γρήγορα στην κόντρα επίθεση.

Στο 24' ο Ολυμπιακός απείλησε για πρώτη φορά στο ματς από μία στημένη μπάλα. Ο Ντομίνγκες εκτέλεσε φάουλ από τα δεξιά και ο Σιόβας στο δεύτερο δοκάρι έπιασε την κεφαλιά, με την μπάλα να καταλήγει άουτ. Υπάρχει κράτημα στον Κασάμι από αντίπαλο στη συγκεκριμένη φάση, κεφαλοκλείδωμα για την ακρίβεια, αλλά ο διαιτητής δεν το παρατήρησε. Οι ερυθρόλευκοι αδυνατούσαν να φτιάξουν μία φάση της προκοπής και οι Ακρίτες κρατούσαν μάλλον εύκολα το μηδέν στην άμυνα. Ρυθμός δεν υπήρχε στον αγώνα και οι καλές στιγμές σε αυτό το πρώτο μέρος ήταν απειροελάχιστες. Το 0-0 με τη λήξη του πρώτου ημιχρόνου ήταν απόλυτα φυσιολογικό, καθώς ο Ολυμπιακός ήταν κάκιστος και απειλούσε μόνο με στημένες φάσεις, ενώ η Ξάνθη δεν ήταν τολμηρή στις αντεπιθέσεις της και ούτε αυτή κατάφερε να δημιουργήσει επικίνδυνες καταστάσεις σε αυτό το διάστημα.

Στο 46' ο Ντοσεβί σέντραρε από δεξιά με το δεξί πόδι, ο Χάρα έπιασε την κεφαλιά στο ύψος του πέναλτι, αλλά δεν ανησύχησε ιδιαίτερα τον Κυριακίδη, καθώς η μπάλα πέρασε αρκετά άουτ. Στο 49' ο Ολυμπιακός απείλησε για πρώτη φορά με σοβαρές προϋποθέσεις την αντίπαλη εστία. Ο Κασάμι έκανε το γυριστό αριστερό σουτ μέσα από τη μικρή περιοχή, αλλά ο Κυριακίδης είπε "όχι", ενώ στη συνέχεια ο Μιλιβόγιεβιτς δεν κατάφερε να σκοράρει από κοντά, με τον γκολκίπερ της Ξάνθης να απομακρύνει με το αριστερό πόδι. Καλή στιγμή για τους ερυθρόλευκους και στο 53', όταν ο "Τσόρι" σέντραρε από τα δεξιά και ο Χάρα έπιασε μία καλή κεφαλιά εντός περιοχής, με την μπάλα να περνάει δίπλα από το αριστερό δοκάρι. Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα, ο Μπαξεβανίδης αντικατέστησε τον Μπέρτο, ο οποίος είχε κίτρινη κάρτα από το πρώτο μέρος.

Η λύτρωση για τον Ολυμπιακό ήρθε στο 57ο λεπτό! Ο Ντοσεβί ελίχθηκε υπέροχα από τα δεξιά. Την κατάλληλη στιγμή έκανε την παράλληλη μπαλιά από τα δεξιά της περιοχής και ο Ντομίνγκες πετάχτηκε σερ ρόλο κρυφού κυνηγού. Με δεξί σουτ του "Τσόρι" από το ύψος της μικρής περιοχής "κεραυνοβόλησε" τον Κυριακίδη, υπό την πίεση του Καρυπίδη, ανοίγοντας το σκορ (1-0). Οι παίκτες του Περέιρα ήταν βελτιωμένοι συγκριτικά με το κάκιστο πρώτο ημίχρονο και έφτασαν δίκαια πρώτοι στο γκολ.

Οι φιλοξενούμενοι έφτασαν κοντά στην ισοφάριση δέκα λεπτά αργότερα. Στο 67' και ύστερα από αντεπίθεση, Καπετάνος και Σολτάνι άλλαξαν ανενόχλητοι την μπάλα εντός περιοχής, με την άμυνα του Ολυμπιακού απλά να παρακολουθεί. Ο Καπετάνος ήταν αυτός που σούταρε ευθύβολα με το δεξί από το ύψος του πέναλτι, αλλά ο Ρομπέρτο δεν αιφνιδιάστηκε και απέκρουσε εντυπωσιακά, κρατώντας το πολύτιμο μηδέν. Στο 69 ήρθε και το δεύτερο γκολ για τους ερυθρόλευκους! Και κάπου εκεί, "κλείδωσαν" το πολύτιμο "τρίποντο". Ο Καρυπίδης έχασε τον έλεγχο της μπάλας εκτός περιοχής. Ο Αφελάι, για την ακρίβεια, πίεσε και έκλεψε την μπάλα. Η συνέχεια ήταν εύκολη για τον Ολλανδό, ο οποίος πλάσαρε με το δεξί εκτός περιοχής και με τον Κυριακίδη να έχει κάνει έξοδο, στέλνοντας την μπάλα στα δίχτυα με ψύχραιμο τελείωμα. Τεράστιας σημασίας η απόκρουση του Ρομπέρτο, καθώς ο Ολυμπιακός δύο λεπτά αργότερα σημείωσε το δεύτερο γκολ που ήθελε για να "καθαρίσει" το ματς.

Στο 73' ο Ράνος πήρε τη θέση του Καπετάνου. Ο Περέιρα δεν είχε κάνει ακόμα αλλαγή και στο 75' πραγματοποίησε διπλή. Ο Φορτούνης αντικατέστησε τον Ντοσεβί και ο Μπενίτες τον Χάρα. Στο 83' ο Εντινγκά πήρε τη θέση του Μιλιβόγιεβιτς. Ο ρυθμός του αγώνα είχε πέσει ξανά σε χαμηλό τέμπο. Στο 84' ο Μπενίτες ελίχθηκε στα δεξιά της περιοχής και γύρισε την μπάλα προς τα μέσα, με τον Κασάμι να πλασάρει στην κίνηση με το δεξί, αναγκάζοντας τον Κυριακίδη να πεταχτεί στην αριστερή γωνία της εστίας του και να διώξει σε κόρνερ.