Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός 81-75

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Κόκκινο βάφτηκε το πρώτο ντέρμπι της κανονικής περιόδου! Ο Ολυμπιακός νίκησε 81-75 τον Παναθηναϊκό στο ΣΕΦ και του έσπασε το αήττητο στο πρωτάθλημα έχοντας το αβαντάζ στην ισοβαθμία, τουλάχιστον έως το ματς του β' γύρου. Πρώτος σκόρερ ο Βασίλης Σπανούλης και καθοριστικός ο Ντάρντεν, μεγάλο ματς από Σλότερ-Μαυροκεφαλίδη.

Η εξέλιξη

Ο δρόμος που θ' ακολουθήσουν οι δύο μονομάχοι δεν άργησε να φανεί, αφού ο Ολυμπιακός πήγαινε σε γρήγορες εκτελέσεις και ο Παναθηναϊκός άφηνε την επίθεση να κυλήσει. Ο μαρκάρισμα του Διαμαντίδη στον Σπανούλη δεν βγήκε στην πορεία και οι επτά πόντοι του αρχηγού των γηπεδούχων έφεραν το 19-13 μετά το σχετικά ισορροπημένο 10-7 του 5'.

Ο Σφαιρόπουλος όμως επέλεξε να παίξει χωρίς τον ηγέτη του για πέντε λεπτά, του έκοψε τη φόρα, και οι "πράσινοι" πήραν ό,τι περισσότερο μπορούσαν. Ο Μαυροκεφαλίδης, που είχε μπει λόγω των φάουλ του Μπατίστα, έδωσε ευελιξία στη ρακέτα, ο Σλότερ ήταν εύστοχος απ' έξω και ο "τριφύλλι" έτρεξε 9-4 προσπερνώντας 27-26 στο 12'. Με 4/7 τρίποντα και 8 πόντους από τον Αμερικάνο σουτέρ οι νταμπλούχοι πήγαν ακόμη και στο +4 (35-31) προτού ο Σφαιρόπουλος επιστρατεύσει τον Πρίντεζη για να στηρίξει τον Λοτζέσκι που σούταρε με αυτοπεποίθηση.

Το 42-40, μετά από φάουλ και τεχνική ποινή στον Παππά, έδωσε στους Πειραιώτες την ευκαιρία να πάνε με μίνι αβαντάζ στ' αποδυτήρια και μαζί να νιώσουν... ανωτερότητα. Με επιθετική άμυνα στην περιφέρεια ο Ολυμπιακός δεν άφησε τον Διαμαντίδη να μοιράσει την μπάλα, οι "πράσινοι" τελείωσαν κακές επιθέσεις και εκμεταλλευόμενοι οι γηπεδούχοι την αντίπαλη ανισορροπία στην άμυνα έφτασαν στο 51-40 και στο 58-45, στο καλύτερο διάστημά τους στον αγώνα. Μέχρι το 61-50 (στο 26:40), δια χειρός Χάντερ, η ομάδα του Σφαιρόπουλου κρατήθηκε μακριά.

Ο Παναθηναϊκός βάσισε την αντεπίθεσή του σε σχήμα με Μαυροκεφαλίδη στο "5" και τον Σλότερ να τελειώνει τα συστήματα, και πλησίασε στο -4 (61-57) με 14 πόντους του Αμερικανού. Ακολούθησαν ωστόσο τα δύο μεγάλα σουτ του Λαφαγέτ και η προσπάθεια επιστροφής του "τριφυλλιού" διακόπηκε. Ο Σπανούλης με τρίποντο από τα εννέα μέτρα για το 70-57 ολοκλήρωσε την απάντηση των "ερυθρολεύκων", οι οποίοι έδειχναν κυρίαρχοι έως τη στιγμή που θέλησαν να παίζουν με το χρόνο.

Ο Διαμαντίδης πήρε την μπάλα, ο Μαυροκεφαλίδης ήταν πολύτιμος στις δύο πλευρές του παρκέ και στο 73-70 υπήρχε ξανά ντέρμπι τρία λεπτά πριν από τη λήξη. Ήταν η στιγμή που οι άμυνες δούλεψαν για να καθορίσουν τη μοίρα του αγώνα. Αμφότερες οι ομάδες εγκλωβίστηκαν επιθετικά, οι διαιτητές απέφυγαν τα σφυρίγματα όπως ο διάολος το λιβάνι, ο Μαυροκεφαλίδης έχασε ένα εύκολο σουτ και με τις βολές του Σπανούλη στα 34'' ο Ολυμπιακός σφράγισε ουσιαστικά τη νίκη του (76-70).

Η καλύτερη πεντάδα

1. Ο Βασίλης Σπανούλης γιατί με 20 πόντους αποτέλεσε βαρόμετρο όσο βρισκόταν στο παρκέ, απελευθερώνοντας την υπόλοιπη ομάδα του Ολυμπιακού.

2. Ο Τρεμέλ Ντάρντεν, ο οποίος έπαιξε σκυλίσια άμυνα και έβαλε καθοριστικούς πόντους στο ματς με τρομερή οικονομία.

3. Ο Όλιβερ Λαφαγέτ, αφού τα δύο σουτ του έκοψαν τα φτερά των "πρασίνων" για την ανατροπή.

4. Ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης, ο οποίος τέλειωσε το ματς με 15 πόντους και 12 ριμπάουντ. Νταμπλ - νταμπλ σε μια εξαιρετική βραδιά για τον διεθνή φόργουορντ.

5. Ο Έι Τζι Σλότερ, γιατί τα δικά του σουτ κράτησαν τον Παναθηναϊκό μέσα στο ματς.

Το φύλλο αγώνα

Ήταν ένα πολύ διαφορετικό ντέρμπι από εκείνο προ δύο μηνών στο κύπελλο. Πολύ πιο επιθετικός στην άμυνα ο Ολυμπιακός έβγαλε από την εξίσωση Διαμαντίδη - Μπατίστα και με όπλο το ξέσπασμα στην τρίτη περίοδο πήρε αυτό που ήθελε από το παιχνίδι για να "διορθώσει" τη λάθος ήττα από την Κηφισιά. Ο Ντάρντεν έδειξε πόσο πολύτιμος είναι, ο Λαφαγέτ υπήρξε καθοριστικός, ο Ντάνστον έδωσε τους πόντους που χρειαζόταν η ομάδα του από τη ρακέτα και ο Πετγουέι την άμυνα. Ο Παναθηναϊκός, σ' ένα ματς που υστέρησαν βασικά ατού του, ήταν στο παιχνίδι μέχρι το φινάλε και κέρδισε σίγουρα τον Νέλσον, ο οποίος δεν έβαλε τα σουτ, αλλά άλλαξε τη μορφή με άμυνα και οργάνωση. Η ήττα βέβαια είναι ήττα και πλέον οι πράσινοι υποχρεούνται ουσιαστικά να πάνε με νίκες έως το φινάλε για να κατακτήσουν την πρωτιά στην κανονική περίοδο.