100 χρόνια Εθνικός… στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά!

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Ο Πειραιάς γιόρτασε τα 100 χρόνια από την ίδρυση του ιστορικού πειραιώτικου αθλητικού συλλόγου

Ενός λεπτού σιγή στη μεγαλειώδη εκδήλωση για τα 100 χρόνια του Εθνικού στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, για τον μεγάλο Έλληνα και δηλωμένο Εθνικό Βασίλη Βασιλικό.

Σε ένα κατάμεστο-στην κυριολεξία- Δημοτικό Θέατρο Πειραιώς, με τους φίλους του Εθνικού να γεμίζουν κάθε γωνιά (εκατοντάδες παρακολούθησαν την εκδήλωση όρθιοι ή στο φουαγιέ της εισόδου του θεάτρου) και να χειροκροτούν ασταμάτητα.

Η εκδήλωση άρχισε με τέσσερα τραγούδια για τον Πειραιά: "Παποράκι του Μπουρνόβα" (Μάνος Λοΐζος-Λευτέρης Παπαδόπουλος) , "Χατζηκυριάκειο" (Δημήτρης Γκόγκος(Μπαγιαντέρας) , "Οι Θαλασσινοί" (Γιώργος Ζαμπέτας-Στέλιος Γεράνης) και "Μάτια Βουρκωμένα" (Σταύρος Ξαρχάκος-Νίκος Γκάτσος). Έπαιξε η "Μικτή Πειραιώς-Νικαίας", σαράντα κιθαρωδοί, σε ενορχήστρωση Αντώνη Μυτακίδη, διδασκαλία Βασίλη Μαστοράκη και Στέλιου Γκόλγκαρη, οι οποίοι (βιρτουόζοι παγκοσμίου φήμης) έπαιξαν με τους μαθητές τους ,υπό την διεύθυνση της δημοτικής συμβούλου Πειραιώς ,βιολονίστα και καθηγήτριας του Ωδείου Σταυρούλας Μέντη και τραγούδησαν ο Αλέξανδρος Πισκιούλης και η Βασιλεία Καλλίτση.

Η έκπληξη ήλθε από τον δημοσιογράφο Δημήτρη Καπράνο, που μετέχει στην Διοικούσα Επιτροπή του Ποδοσφαιρικού Τμήματος, οργάνωσε και σκηνοθέτησε την εκδήλωση, ο οποίος, με την συνοδεία της ορχήστρας, τραγούδησε τον ύμνο της ομάδας. "Να μας ζήσει ο Εθνικός, το καμάρι του Πειραιώς!"

Ακολούθως ανέλαβε καθήκοντα ο γνωστός δημοσιογράφος Βασίλης Σκουντής, που άρχισε την καριέρα του καλύπτοντας το ρεπορτάζ της ομάδας πόλο του Εθνικού.

Ο παρουσιαστής αναφέρθηκε στην ιστορία και την δύναμη του ΕΘΝΙΚΟΥ και στη συνέχεια κάλεσε στο βήμα διαδοχικά τον υπουργό Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση, ο οποίος αναφέρθηκε στην Ιστορία του ΕΘΝΙΚΟΥ και τόνισε ιδιαίτερα την πολυμέτωπη δραστηριότητα του Ομίλου, που διατηρεί τμήματα ποδοσφαίρου, πόλο (γυναικών-ανδρών), κολύμβησης, μπάσκετ (ανδρών) βόλεϊ ( γυναικών) και Ρυθμικής Γυμναστικής με περισσότερα από 1.000 νέα παιδιά στις τάξεις του.

Ο πρόεδρος της Εθνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος, παλαιός αθλητής ,διεθνής υδατοσφαιριστής, με συμμετοχές σε Ολυμπιακούς Αγώνες, εξέφρασε τον θαυμασμό του για την πορεία του Εθνικού στο πόλο και δήλωσε φίλος του .

Ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, Γιώργος Μαυρωτάς επίσης διεθνής υδατοσφαιριστής ,με συμμετοχή σε πέντε Ολυμπιάδες, ανέφερε ότι ο ελληνικός αθλητισμός οφείλει πολλά στον μεγάλο ΕΘΝΙΚΟ. Μίλησαν επίσης ο αντιδήμαρχος Πειραιώς Γ. Βίτσας, ως εκπρόσωπος του δημάρχου Γιάννη Μώραλη (έπρεπε να παραστεί σε συνέδριο στην Θεσσαλονίκη και επέστρεψε αργά το μεσημέρι και στη συνέχεια συναντήθηκε με φίλους του Εθνικού και ο πρόεδρος του Δ.Σ του Εθνικού Ι. Πατλάκα.

Ακολούθησε ένα ημίωρο ντοκυμανταίρ, που επιμελήθηκε ο δημοσιογράφος Νίκος Δελαγραμμάτικας που παρουσίασε την πορεία του Εθνικού από το 1923 μέχρι σήμερα σε όλα τα αθλήματα. Η έκπληξη της εκδήλωσης ήταν ο Ρομπέρτο Καλκατέρα, που ήρθε από την Ουρουγουάη με τις δυο κόρες του (με την φροντίδα του "Ιδρύματος Μαρίας Τσάκου"), μίλησε σε πολύ καλά ελληνικά (!) στους φίλους του Εθνικού, που παραληρούσαν και η θρυλική κραυγή "Αέρα-αέρα ο Καλκατέρα" ακούστηκε πάλι, μετά από πενήντα σχεδόν χρόνια!!!!

Στον Καλκατέρα απενεμήθη αναμνηστικός έπαινος, από τον πρεσβευτή της Ουρουγουάης στην Ελλάδα Ζοσέ Πόμπο. Η εκδήλωση έκλεισε με απονομή πλακέτας από τον πρόεδρο του Συνδέσμου Διατητών Πειραιώς Σπύρο Λιόλιο στον ΕΘΝΙΚΟ ΟΦΠΦ με τον Δημήτρη Καπράνο να φωνάζει "Η απονομή γίνεται λόγω ..τύψεων της διαιτησίας , απέναντι στον Εθνικό"!

Στην μοναδική και γεμάτη συγκίνηση (ο Ρομπέρτο Καλκατέρα έκλαψε όταν ο κόσμος φώναζε το όνομά του), αναμνήσεις αλλά και διδαχές προς τους νεότερους για το μέγεθος και την αξία του Εθνικού, παρέστησαν: Ο υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης, Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κώστας Κατσαφάδος, οι βουλευτές Πειραιά Νίνα Κασσιμάτη και Νίκος Αμπατιέλος,ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Γιώργος Μαυρωτάς, η Αντιπεριφερειάρχης Πειραιώς και παλαιά αθλήτρια του ΕΘΝΙΚΟΥ Σταυρούλα Αντωνάκου, ο πρόεδρος της ΕΟΕ  Σπύρος Καπράλος, οι πρώην υπουργοί Σταύρος Σουμάκης και Θοδωρής Δρίτσας, ο πρόεδρος του ΟΠΑΝ Ιωσήφ Βουράκης, δημοτικοί και περιφερειακοί συμβουλοι, οι πρώην πρόεδροι του Εθνικού Μάκης Ζουμπουλίδης, Νίκος Αναστασίου, Αντώνης Πρίντεζης, Σπύρος Κωτσόπουλος, Παύλος Παπαντωνίου, Νίκος Απέργης, Γιώργος Χατζηγεωργίου, οι επί σειρά ετών στυλοβάτες του Ποδοσφαιρικού Εθνικού Αλέξης Αγγελόπουλος και Αλέκος Καρυδόπουλος, καθώς και τα άλλα μέλη της Διοικούσης Επιτροπής , οι αντιπρόεδροι του Εθνικού ΟΦΠΦ Γιάννης Γαρύφαλλος και Δημήτρης Κολοβός, οι υπεύθυνοι τμημάτων Δημήτρης Καραφαντής, Σπύρος Κουτούβαλης, Μορφούλα Ντώνα, πολλοί παλαιοί ποδοσφαιριστές, υδατοσφαιριστές και υδατοσφαιρίστριες, που αντάμωσαν μετά από καιρό κι αγκαλιάζονταν συγκινημένοι.

Ηταν μια όμορφη μέρα για τον ΕΘΝΙΚΟ, που έδειξε ότι παραμένει ΜΕΓΑΛΟΣ και ΕΤΟΙΜΟΣ για νέες επτυχίες!