ΝΑΥΑΓΙΟ ΣΑΜΙΝΑ: Η αυτοκτονία Σφηνιά στον Πειραιά που πάγωσε το πανελλήνιο!

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Ύστερα από την τραγωδία του Σάμινα ανοιχτά της Πάρου, ο Εφοπλιστής Παντελής Σφηνιάς έβαλε τέρμα στη ζωή του πηδώντας από τον 6ο όροφο των κεντρικών γραφείων της Hellenic Seaways στο λιμάνι του Πειραιά.

Ο Παντελής Σφηνιάς υπήρξε εφοπλιστής. Γεννήθηκε στο Ρέθυμνο και άρχισε την ναυτιλιακή του καριέρα σε εκδοτήρια εισιτηρίων. Γνωρίστηκε με τον Κώστα Ευθυμιάδη ο οποίος του πρόσφερε μια θέση δίπλα του.

Το 1974 πρωτοστάτησε στην ίδρυση της εταιρείας λαϊκής βάσης Μινωικές γραμμές. Κατάφερε να εξαπλώσει τις Μινωικές γραμμές στην Αδριατική θάλασσα και να τις καταστήσει ισχυρές στο χώρο της ακτοπλοΐας. Πρωτοστάστησε στην ίδρυση της Minoan Flying Dolphins (μετέπειτα Hellenic Seaways), θυγατρικής εταιρεία των Μινωικών γραμμών, της οποίας υπήρξε Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος.

sfinias

Όμως στις 26 Σεπτεμβρίου του 2000, ανοιχτά της Πάρου και συγκεκριμένα στη βραχονησίδα Πόρτες το Επιβατηγό/Οχηματαγωγό πλοίο της νέας εταιρείας Εξπρές Σαμίνα (πρώην «Γκόλντεν Βεργίνα») ναυάγησε με αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατο 81 επιβατών. Δύο μήνες μετά, στις 29 Νοεμβρίου 2000 στις 11 το πρωί, ο Παντελής Σφηνιάς αυτοκτόνησε, πηδώντας από τον 6ο όροφο του γραφείου του, στην Ακτή Κονδύλη του Πειραιά.

Αναμφίβολα ο Παντελής Σφηνιάς συγκαταλέγεται στους σημαντικότερους πρωταγωνιστές της ελληνικής ακτοπλοΐας. Παντρεύτηκε 2 φορές. Από τον πρώτο γάμο απέκτησε 2 παιδιά τον Νίκο και τον Μηνά.

Το χρονικό της Αυτοκτονίας-Πειραιάς, 28 Νοεμβρίου 2000.

Ο εφοπλιστής Παντελής Σφηνιάς ανεβαίνει στο περβάζι της μικρής βεράντας, στον έκτο όροφο και κοιτώντας τη θάλασσα απέναντί του, πέφτει στο κενό. Aυτά τόνισε στην κατάθεσή του ο οδηγός ταξί Γιάννης Παπαδόπουλος, αυτόπτης μάρτυρας της αυτοκτονίας του αντιπροέδρου της «Minoan Flying Dolphins».

O γνωστός εφοπλιστής είχε γίνει αποδέκτης δριμύτατης κριτικής, ακόμη και από ορισμένους συνεργάτες του, μετά το ναυάγιο του «Eξπρές Σαμίνα»,στις 26 Σεπτεμβρίου το οποίο κόστισε τη ζωή σε 82 ανθρώπους.

O Π. Σφηνιάς μετέβη στο γραφείο του λίγο μετά τις δέκα χθες το πρωί. Aφού συνομίλησε με τον στενό συνεργάτη του, κ. Λεφάκη, ζήτησε από τη γραμματέα του να μην τον ενοχλήσει κανείς. Στις ένδεκα παρά πέντε, ο άτυχος άνδρας άνοιξε το παράθυρο του μπαλκονιού του γραφείου του, ανέβηκε πάνω στο περβάζι της μικρής βεράντας του γραφείου του στον έκτο όροφο και κοιτώντας τη θάλασσα, έπεσε στο κενό.

screenshot_1116

Η Γιούλη Σφηνιά απαρηγόρητη για το χαμό του άντρα της

H σορός του εφοπλιστή, κειτόταν στον δρόμο για περίπου μια ώρα, και μετά μεταφέρθηκε στην ιατροδικαστική υπηρεσία του Πειραιά.

Σύμφωνα με τους αξιωματικούς του τμήματος Eγκλημάτων κατά Zωής που ασχολούνται με την υπόθεση, η αναγνώρισή του ήταν δύσκολη, αφού τα χαρακτηριστικά του προσώπου του είχαν αλλοιωθεί από την πτώση.