Ο Πειραιάς τίμησε με δόξα και τιμή τους Αγίους Κωνσταντίνο και Ελένη! (ΦΩΤΟ)

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Πανηγύρισε η πόλη του Πειραιά τη μνήμη των Αγίων ενδόξων Ισαποστόλων Κωνσταντίνου & Ελένης και το πρωί τελέστηκε μέσα σε εορταστικό κλίμα, αρχιερατικό συλλείτουργο στον ομώνυμο Ιερό Ναό.

Στον Όρθρο και την Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, συμπαραστατούμενος από τον οικείο ποιμενάρχη, Πειραιώς κ. Σεραφείμ. Τους αρχιερείς πλαισίωσαν πολλoί ιερείς της Μητροπόλεως Πειραιώς.

Ο κ. Χρυσόστομος στον θείο λόγο αναφέρθηκε σε εκείνους που έχουν την εξουσία και τη δύναμη στα χέρια τους, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «Έχουν την ψευδαίσθηση πως μπορούν να κυριαρχούν σε όλο τον κόσμο, θεωρώντας εαυτούς ότι είναι ο Θεός. Η Αγία Γραφή προτρέπει όλους αυτούς να «συνετιστούν», ενώ δανείστηκε και τη φράση που του είχε πει ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, κατά την χειροτονία του «Η εξουσία ζαλίζει, ακόμα και η πνευματική».

Ο Μητροπολίτης Χαλκίδος συνέχισε λέγοντας «Ο έχων την εξουσία, είναι διαχειριστής ξένων δυνάμεων, είναι υπηρέτης. Μέγας είναι αυτός που ταπεινώνεται, που ξέρει να σιωπά, να συμπονά και να αγωνίζεται πρωτίστως για τον πόνο του άλλου. Έτσι και ο Μέγας Κωνσταντίνος, για τον οποίον έγραψαν «ο Αυτοκράτορας έγινε θυρωρός των Ισαποστόλων». Σε όλα αυτά σημαντικό ρόλο έπαιξε και η Αγία Ελένη ως μητέρα. Μετέδωσε στο παιδί της την αγάπη προς το Χριστό και την πίστη στην Εκκλησία».

Ο κ. Χρυσόστομος έκλεισε τον λόγο του τονίζοντας, πως «πρέπει να μιμηθούμε το έργο των Ισαποστόλων άπαντες, λαός και άρχοντες να συμμαχήσουν. Η συμμαχία αυτή του Σταυρού είναι «όπλο ειρήνης και αήττητο τρόπαιο».

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, πραγματοποιήθηκε μεγαλειώδης λιτάνευση των εικόνων της Παναγίας και των Ισαποστόλων, στους δρόμους του Πειραιά, με την παρουσία πλήθους πιστών, η οποία κατέληξε στο Δημοτικό Θέατρο. Εκεί τελέστηκε δέηση.

Ο Μητροπολίτης κ. Σεραφείμ ευχαρίστησε για ακόμα μία φορά τον Μητροπολίτη Χαλκίδος για την παρουσία του στην λαμπρή πανήγυρη, τους πατέρες που προσήλθαν από τους γύρω Ναούς, τον δήμαρχο Πειραιά κ. Μώραλη, τον βουλευτή κ. Κατσαφάδο, τον κ. Τραγάκη, τον Αστυνομικό διευθυντή κ. Φώσκολο, τον Αρχιπλοίαρχο κ. Λεοντάρα, τους πρώην βουλευτές και πολιτευτές κ. Μελά, Σπυρίδωνος, Ρούσου και Σαμαρά, τους αντιδημάρχους και δημοτικούς συμβούλους, τους μαθητές των σχολείων του Πειραιά, το σύλλογο Κρητών «η Ομόνοια», το άγημα του πεζικού, τη φιλαρμονική ορχήστρα του δήμου, τη φιλαρμονική του Λιμενικού Σώματος, τις νοσοκόμες από το τμήμα Ερυθρού Σταυρού και την Τροχαία.

exapsalmos.gr