Πειραιάς: Αμετακίνητοι οι 4.500 πρόσφυγες και μετανάστες – «Δεν θ’ αδειάσει το λιμάνι»

Νέος κύκλος προσπαθειών προκειμένου να πειστούν οι χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στο λιμάνι του Πειραιά, να επιβιβαστούν σε πούλμαν και να μεταφερθούν σε οργανωμένες δομές φιλοξενίας, αρχίζει σήμερα Δευτέρα – «Δεν θα αδειάσει το λιμάνι» προβλέπει ο Γιάννης Μώραλης.

Στελέχη του Λιμενικού Σώματος ξεκινούν και πάλι τη διαδικασία ενημέρωσης των «εγκλωβισμένων» στο λιμάνι του Πειραιά και ειδικότερα στην πύλη Ε-2 προκειμένου να τους πείσουν ότι αξίζει να συγκεντρώσουν τα πράγματά τους και να επιβιβαστούν σε κάποιο λεωφορείο ή πούλμαν το οποίο θα τους μεταφέρει σε οργανωμένες δομές φιλοξενίας όπου θα ζουν υπό καλύτερες συνθήκες.

Εν τω μεταξύ ήδη έχει αρχίσει να μοιράζεται στους πρόσφυγες και τους μετανάστες που διαμένουν στους δύο επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ και την πέτρινη αποθήκη, το ενημερωτικό φυλλάδιο που έχουν ετοιμάσει το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος, το οποίο είναι γραμμένο σε 4 γλώσσες (αραβικά, φαρσί, ελληνικά και αγγλικά).

peirais filladio

Το φυλλάδιο εξηγεί στους μετανάστες και πρόσφυγες ότι, φτάνοντας στις δομές φιλοξενίας σε σύντομο χρονικό διάστημα θα ενημερωθούν από τις ελληνικές Αρχές, προκειμένου να ασκήσουν τα δικαιώματά τους όσον αφορά την αίτηση ασύλου στην Ελλάδα και τη δυνατότητα για όσους πληρούν τους όρους ένταξής τους σε πρόγραμμα μετεγκατάστασης σε άλλη χώρα της ΕΕ.

Οι μετανάστες και πρόσφυγες, σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση, από το λιμενικό σώμα, ανέρχονται σε 4.500 άτομα, ενώ σήμερα (11/04) το πρωί κατέπλευσε στο λιμάνι το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Αριάδνη» μεταφέροντας 10 μετανάστες και πρόσφυγες από τη Μυτιλήνη.

«Δεν θα αδειάσει το λιμάνι»

Μιλώντας στο δημοτικό ραδιόφωνο «Κανάλι 1» του Πειραιά, ο δήμαρχος της πόλης Γιάννης Μώραλης, αναφέρθηκε στο θέμα των προσφύγων, τονίζοντας ότι έχει ξεπεραστεί κάθε όριο.

«Μας κατήγγειλαν» υπογράμμισε «ότι δεν κάνουμε αυτό που πρέπει στο θέμα αυτό. Όμως ειδικά στο λιμάνι, ο δήμος δεν έχει καμία δικαιοδοσία και καμία αρμοδιότητα. Παρ’ όλα αυτά, από ανθρωπιστικής πλευράς, κάναμε τα πάντα για να βοηθήσουμε και να συνεισφέρουμε όπως μπορούμε» σημείωσε ο κ. Μώραλης.

Πρόσθεσε, δε, ότι ενώ υπήρχαν διαβεβαιώσεις ότι το λιμάνι θα φιλοξενούσε 1.000 άτομα για 24 ώρες πλέον βρίσκονται εκεί περισσότερα από 4.500 άτομα για παραπάνω από ένα μήνα.

«Η εκτίμησή μου», κατέληξε ο δήμαρχος, «είναι ότι δεν πρόκειται να αδειάσει το λιμάνι, όπως λέγεται, σίγουρα όμως θα έχει μειωθεί αισθητά ο κόσμος που θα βρίσκεται εκεί».

Αύριο Τρίτη 12 Απριλίου στις 12 το μεσημέρι, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρής Δρίτσας, θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου.