ΕΒΕΠ: Προτάσεις για υποστήριξη επιχειρηματικότητας και λίστα 208 ΚΑΔ για να ενταχθούν στα μέτρα

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Δύο προτάσεις για την υποστήριξη της επιχειρηματικότητας και απασχόλησης την επόμενη ημέρα της πανδημίας, καθώς και μία λίστα με περισσότερους από 200 ΚΑΔ, που δραστηριοποιούνται στην εφοδιαστική και ναυτιλιακή βιομηχανία της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά και πλήττονται εξίσου με πολλές άλλες επιχειρήσεις έστειλε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά Β. Κορκίδης με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη, καθώς και τους αρμόδιους υπουργούς Οικονομικών Χ. Σταϊκούρα, Ανάπτυξης Α. Γεωργιάδη και Εργασίας Ι. Βρούτση.

Στην επιστολή επισημαίνεται η ικανοποίηση του επιμελητηρίου «για τη δυναμική και δίκαιη επέκταση των μέτρων στήριξης συνολικού ύψους 10 δις ευρώ σε 440.000 επιχειρήσεις και 1 εκατ. εργαζόμενους σε αυτές».

Το Επιμελητήριο, διαβίβασε στους αρμόδιους υπουργούς ένα κατάλογο με επιπλέον 208 ΚΑΔ για όλες τις επιχειρήσεις-μέλη του, που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή του λιμανιού του Πειραιά, ώστε να συμπεριληφθούν στη λίστα του ΥΠΟΙΚ και να ενταχθούν στο νέο ενισχυμένο και διευρυμένο πακέτο μέτρων οικονομικής στήριξης.

Όπως σημειώνεται, πολλές επιχειρήσεις στο λιμάνι, στους τομείς της ναυτιλίας, της βιομηχανίας, της ναυπηγοεπισκευής, των ναυτιλιακών υπηρεσιών, του χονδρικού εμπορίου, των εισαγωγών και εξαγωγών, των μεταφορών και logistics, αλλά κυρίως της τροφοδοσίας πλοίων, νοσοκομείων και των σωμάτων ασφαλείας, συνεχίζουν να λειτουργούν ως οφείλουν και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, ανεξαρτήτως της διακύμανσης του τζίρου τους, χωρίς να γνωρίζουν, εάν και πως θα πληρωθούν, ούτε πόσο και πότε θα μπορέσουν να αντικαταστήσουν τα εμπορεύματα τους.

Με την ευκαιρία, προτείνονται για εξέταση δύο συγκεκριμένες προτάσεις:

Πρώτον τα διαθέσιμα του ΕΣΠΑ να χρησιμοποιηθούν για κεφάλαιο κίνησης ΜμΕ, μέσω ειδικών εξωλογιστικών λογαριασμών που θα ελέγχουν τη ροή και τη διάθεση τους, αφού χωρίς επιχειρήσεις, δεν υπάρχει ανάπτυξη. Πρέπει πρώτα να ενισχύσουμε τα θεμέλια της πραγματικής οικονομίας σήμερα για να μπορούμε να χτίσουμε και να αναπτυχθούμε αύριο.

Δεύτερον, οι μειώσεις των φόρων που έχει ήδη εξαγγείλει η Κυβέρνηση για το 2021 να εφαρμοστούν από φέτος, με σκοπό να εκτονωθούν οι συσσωρευμένες αναστολές πληρωμών και φορολογικών υποχρεώσεων, ώστε να μην δημιουργηθεί μία νέα γενιά ληξιπρόθεσμων οφειλών.