Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης πρ. Πειραιώς Καλλίνικος

‘εκετγ ≈μηώομισευρ τοθ μεοθ «ψοθλεμοθ ≈ωώαιλ τγρ …εώαρ λομγρ –μαψιαρ Ήώθσοπγψγρ απο τομ Νώςιεπισξοπο …εώυμθλο. œ μεορ «ψοθλεμορ διαδεςηγ τομ παώαιτγηεμτα «ψοθλεμο πώ.Χγτώοποκιτγ –ειώαιυρ  ακκιμιξο. « τεκετγ διενγςηγ στγμ ΧΆομγ Ήώθσοπγψγρ στο  απαμδώιτι ÷Ό‘œ Ή―«”‘œ” Χ–œΆ«”

– Πένθος στον Πειραιά αλλά και στην παγκόσμια ορθόδοξη χριστιανική κοινότητα

– Ο Μακαριστός Καλλίνικος τις τελευταίες μέρες νοσηλευόταν στην Εντατική Ιδιωτικού Νοσοκομείου του Πειραιά

– Η εξόδιος ακολουθία την Τρίτη με όλες τις τιμές

– Θα προηγηθεί τριήμερο προσκύνημα στον Καθεδρικό Ναό Αγίας Τριάδας Πειραιά 

Εκοιμήθη σήμερα, Σάββατο 29 Φεβρουαρίου 2020 ο Σεβ. Μητροπολίτης πρ. Πειραιώς Καλλίνικος.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Romfea.gr σήμερα το απόγευμα στις 6 κλήρος και λαός θα υποδεχθεί το σκήνωμα του μακαριστού Μητροπολίτη πρ. Πειραιώς κυρού Καλλινίκου στον Ι.Ν. Αγίας Τριάδος Πειραιώς, όπου θα τελεστεί Ιερά Αγρυπνία.

Αύριο το πρωί θα τελεστεί Θεία Λειτουργία ενώπιον του σκηνώματος του Μητροπολίτη πρ. Πειραιώς κυρού Καλλινίκου, ενώ σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες η εξόδιος Ακολουθία θα τελεστεί την Τρίτη 3 Μαρτίου 2020.

Ο Μακαριστός Μητροπολίτης πρ. Πειραιώς Καλλίνικος γεννήθηκε στο Βαρθολομιό Ηλείας το 1925. Αργότερα εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στην Πάτρα.

Το 1948 δίδασκε ως κατηχητής στην Πάτρα για να προσληφθεί το 1953 στο βιβλιοπωλείο της αδελφότης της Ζωής.

Χειροτονήθηκε Διάκονος το 1956 και Πρεσβύτερος το 1959. Το 1957 αρχίζει τις σπουδές του στην Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από την οποία και αποφοίτησε.

Παράλληλα την ίδια εποχή εγκαθίσταται σε διαμέρισμα στο Παγκράτι, όπου συγκατοικούσε με τον Αθανάσιο Λενή (μετέπειτα Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγειαλίας) και με τον Χρήστο Παρασκευαΐδη (μετέπειτα Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Χριστόδουλο), με τους οποίους και συνδέθηκε με στενή φιλία.

Το 1961 εγκαθίσταται μαζί με τους Λενή και Παρασκευαΐδη στη Μονή Βαρλαάμ των Μετεώρων, της οποίας ορίζεται ηγούμενος.

Μετά από παραμονή δύο ετών, και αφού πρώτα αναστηλώνουν την μονή, επιστρέφουν στην Αθήνα λόγω διαμάχης που ξέσπασε μεταξύ αυτών και του εγχώριου Μητροπολίτη.

Το 1967 τοποθετήθηκε καθηγητής του φροντιστηρίου κατηχητικών και γενικός διευθυντής των κατηχητικών σχολείων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι και το 1980.

Το 1973 ίδρυσε μαζί με τους τότε Αρχιμανδρίτες Αθανάσιο Λενή και Χριστόδουλο Παρασκευαΐδη το Συνοδικό Μοναστήρι της Παναγίας της «Χρυσοπηγής», της οποίας και ορίστηκε ηγούμενος.

Το 1975 εξελέγη Τιτουλάριος Μητροπολίτης Ρωγών, αναλαμβάνοντας παράλληλα την διεύθυνση της Αποστολικής Διακονίας.

Στις 12 Ιανουαρίου του 1978 εξελέγη από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος Μητροπολίτης Πειραιώς. Συνυποψήφιός του στην ψηφοφορία εκλογής, την οποία και έχασε με δώδεκα ψήφους διαφορά, ήταν ο μετέπειτα Αρχιεπίσκοπος Τιράνων Αναστάσιος.

Ήταν επίσης Ιδρυτής της Αδελφότητας «Η Χρυσοπηγή». Είχε γράψει πλήθος θρησκευτικών έργων και έχει αρθρογραφήσει σε περιοδικά και εφημερίδες.

Πνευματικά του παιδιά θεωρούνται οι Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιος, Σάμου και Ικαρίας Ευσέβιος και Δημητριάδος και Αλμυρού Ιγνάτιος.

Είχε τιμηθεί με το παράσημο του Αποστόλου Παύλου της Εκκλησίας της Ελλάδoς και με το παράσημο του Ανωτέρου Ταξιάρχου του Τάγματος των Ιπποτών του Παναγίου Τάφου.