Η Ένωση Ποντίων Πειραιά – Κερατσινίου – Δραπετσώνας έκοψε Βασιλόπιτα

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Παρουσία εκατοντάδων μελών και φίλων και με σαφή μηνύματα για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία αλλά και για τη Μακεδονία, έκοψε τη βασιλόπιτα της η Ένωση Ποντίων Πειραιώς-Κερατσινίου-Δραπετσώνας.

του Σαράντου Ευσταθόπουλου, Εκδότη Piraeus Press

Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η προσέλευση μελών και φίλων αλλά και εκπροσώπων τοπικών δημοτικών και πολιτιστικών φορέων η εκδήλωση της Ένωσης Ποντίων Πειραιώς-Κερατσινίου-Δραπετσώνας για την κοπή της παραδοσιακής βασιλόπιτας του συλλόγου, την Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2019.

Πλούσιο ήταν το πρόγραμμα, με πολλές εκπλήξεις και συγκινήσεις, που κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον των παρευρισκομένων, οι οποίοι γέμισαν ασφυκτικά την αίθουσα αλλά και το πατάρι, με αρκετούς να παραμένουν όρθιοι, αποδεικνύοντας την αγάπη τους προς την Ένωση.

Την εκδήλωση άνοιξε η συντονίστρια και ενεργό μέλος του χορευτικού Στέλλα Χατζηαθανασίου, φορώντας την παραδοσιακή φορεσιά της, η οποία ανέφερε χαρακτηριστικά πως «ο σύλλογος για πολλούς από μας αποτελεί το δεύτερο σπίτι μας! Εδώ διδασκόμαστε την ιστορία και την παράδοση των προγόνων μας, εδώ μαθαίνουμε και παραδειγματιζόμαστε από τον ηρωισμό και αυτοθυσία των ηρώων του Πόντου για την πίστη και τα ελληνικά ιδεώδη, εδώ ψυχαγωγούμαστε ...παρέα με ανθρώπους που έχουν το ίδιο πάθος και μεράκι για καθετί ποντιακό, εδώ πονάμε, όπως οι πρόγονοί μας στον Πόντο, το καθετί ελληνικό... και από εδώ δηλώνουμε και θα δηλώνουμε παρών σε κάθε κάλεσμα της πατρίδας». Φυσικά, με αυτόν τον τρόπο η Ένωση επανέλαβε τη θέση την οποία είχε διατυπώσει λίγες ώρες πριν την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, πως είναι ανεπιθύμητοι «οι βουλευτές που είτε θα υπερψηφίσουν την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών... είτε από τη θεσμική θέση τους δεν προέβησαν στις νόμιμες ενέργειες για την αποτροπή της εθνικής τραγωδίας που βιώνουμε». Στη συνέχεια μέλη των καλλιτεχνικών τμημάτων έψαλλαν τα ποντιακά κάλαντα της Πρωτοχρονιάς, συνοδευόμενα μουσικά από τον δάσκαλο Λύρας Αλέξανδρο Μπουρμίστρωβ με τους μαθητές του, ενώ στο νταούλι ήταν ο Παύλος Σταματίδης, από το τμήμα Ορχήστρας της Ένωσης.

Η Πρόεδρος κα Αναστασία Ιωαννίδη-Ποιμενίδη στο χαιρετισμό της, αφού καλωσόρισε τον κόσμο «στην πρώτη επίσημη εκδήλωση της Ένωσης για τη νέα χρονιά, για το πολυσήμαντο έτος 2019», είπε πως δεν θα μπορούσε να περιοριστεί στις «εγκάρδιες ευχές για υγεία και αγάπη, αν και ίσως να αποτελούν τα σημαντικότερα αγαθά στην προσωπική και κοινωνική μας ζωή», όμως οι πολιτιστικοί σύλλογοι ως ζωτικά κύτταρα της κοινωνίας και ειδικά οι ποντιακοί, που οφείλουν να διατηρούν ζωντανές τις μνήμες όσων έδωσαν το αίμα τους στην αιώνια θάλασσα του Ελληνισμού, «εκπροσωπούμε τον γνήσιο ποντιακό πόνο και διεκδικούμε τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας... Τη χρονιά λοιπόν που συμπληρώνεται εκατονταετία από την τραγική για τον Ποντιακό Ελληνισμό ημερομηνία 19 Μαΐου 1919, είμαστε σύγχρονοι μιας άλλης τραγωδίας για τον Ελληνισμό: η παραχώρηση του ονόματος της Μακεδονίας και η πλήρης διαστρέβλωση της παγκόσμιας ιστορίας με την υπογραφή της Ελλάδος». Τόνισε δε: «Ο κομματισμός μακριά από μας. Ο πατέρας μου συνεχώς επαναλάμβανε: Τις κομματικές σας ταυτότητες να τις αφήνετε έξω από το σύλλογο όταν μπαίνετε εδώ μέσα. Αλλοίμονό μας όμως αν αδιαφορήσουμε για τον ακρωτηριασμό της πατρίδας μας! Αλλοίμονό μου αν ξεχάσω πως δεκαετίες τώρα εκεί πάνω στο γραφείο του Προέδρου, τρεις σημαίες έχουν τη μόνιμη θέση τους: η Γαλανόλευκη της Ελλάδος, ο Μονοκέφαλος των Κομνηνών του Πόντου και ο Ήλιος της Βεργίνας», αποσπώντας μεγάλο χειροκρότημα.

Τη βασιλόπιτα της Ένωσης ευλόγησε, εκπροσωπώντας τον Σεβ. Μητροπολίτη Πειραιώς κ. Σεραφείμ, ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης Καλλίνικος, εφημέριος του Ι.Ν. Αγίου Φανουρίου Δραπετσώνας, ο οποίος εξέπληξε τον κόσμο απευθυνόμενος στην ποντιακή, Πόντιος γαρ, και κάνοντας εκτενή και από καρδιάς αναφορά στην τραγωδία των προγόνων μας. Εξάλλου την πρώτη αυτή εκδήλωση του 2019 ο σύλλογος αφιέρωσε στην Εκατονταετηρίδα από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με μια μουσικοχορευτική πανδαισία ποντιακής παράδοσης από το μικρό και μεγάλο χορευτικό, που αποτελεί - μεταξύ άλλων φυσικά - την έμπρακτη απόδειξη πως 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των προγόνων μας ο Πόντος ζει στη σκέψη και στις καρδιές μας και πως «η Ρωμανία κι αν επέρασεν, ανθεί και φέρει κι άλλο»! Τους χορούς επιμελήθηκε ο χοροδιδάσκαλος Ηρακλής Παπαγιαννίδης, ενώ τις φορεσιές ο Πέτρος Χριστοφορίδης.

Μια ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή της βραδιάς ήταν η ονοματοδοσία της αίθουσας της Ένωσης προς τιμήν του αείμνηστου Δαμιανού Ποιμενίδη, επί χρόνια Προέδρου του συλλόγου, που άφησε τεράστια παρακαταθήκη στο σωματείο, αλλά και στην κοινωνία, και αποτελεί μια από τις πλέον αξιοσέβαστες μορφές του ποντιακού -και όχι μόνο- χώρου. Την τιμητική αναφορά στο πρόσωπό του έκανε η επί πολλά χρόνια στενή συνεργάτιδά του και Γενική Γραμματέας της Ένωσης Χριστίνα Χαφουσίδου, ενώ παραστεκόταν με την ποντιακή φορεσιά και κρατώντας με λευκά γάντια τη σχετική τιμητική πλάκα ο Ταμίας του συλλόγου και ενεργό μέλος του χορευτικού Αθανάσιος Πανανάκης. Βαθιά ήταν η συγκίνηση της κόρης του κ. Ποιμενίδη και Προέδρου της Ένωσης, όπως και όλων των παρευρισκόμενων, όταν ξαφνικά έκλεισαν τα φώτα και στην αίθουσα μπήκαν μικροί ζιπκοφόροι του συλλόγου, που για πρώτη φορά παρουσίασαν με εξαιρετικό τρόπο το χορό των χορών, Σέρρα, στον οποίο είχε ιδιαίτερη αδυναμία ο αείμνηστος Πρόεδρος της Ένωσης.

Η βραδιά έκλεισε με λαχειοφόρο αγορά, κεράσματα και καλλιτεχνικό πρόγραμμα, και όλος ο κόσμος έφυγε γεμάτος αισθήματα αγάπης για την ποντιακή του παράδοση, αγωνιστικότητας και εθνικής ευσυνειδησίας.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο αντιδήμαρχος Μικροέργων Κερατσινίου-Δραπετσώνας Στράτος Δασκαλάκης και η εντεταλμένη σύμβουλος Πρόνοιας Κ-Δ Άννα Γκρόζου, καθώς και δημοτικός σύμβουλος Παναγιώτης Καραγιαννίδης, ο περιφερειακός σύμβουλος και πρώην βουλευτής Νίκος Γαλανός, ο πρώην βουλευτής Δημήτρης Λιντζέρης, οι υποψήφιοι βουλευτές Ιωάννης Τσιτούρης, Ανδρέας Παλευρατζής και κομματικό στέλεχος Τάσος Μύτογλου, οι υποψήφιοι δήμαρχοι Κερατσινίου-Δραπετσώνας: α) Παντελής Καμάς, με τον συνδυασμό «Αλλάζουμε» και μαζί του οι υποψ. δημ. σύμβουλοι Παπάς Βασίλης και Δήμητρα Γιάνναρου, β) Τσιρίδης Γιώργος, γ) Δατσέρη Βάνα (δημοτική σύμβουλος Κ-Δ), δ) Παναγιώτης Διαλινάκης και μαζί του ο Σύρμας Νικόλαος και οι υποψ. δημ. σύμβουλοι Γεώργιος Γαλαίος, Πασκάλ Μπουρρώ, Μιχαήλ Ασημόπουλος (πρώην αντιδήμαρχος Κ-Δ), Νικόλαος Βρεττάκος (δημοτικός σύμβουλος Κ-Δ), Μαρία Μαντούβαλου (τ. αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πρασίνου – Μικροέργων) και ο υποψ. κοινοτ. σύμβουλος Δημητρόπουλος Ελευθέριος, ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Αττικής Λεωνίδας Αθανασιάδης, το ιστορικό μέλος της Ένωσης Σταυρίκος Παπαβραμίδης, από το Δ.Σ. του Συνδέσμου Ελλήνων Βετεράνων Αθλητών Στίβου Πειραιά οι Φώντα Σταματία και Παναγιώτης Γιαννακόπουλος, ο Τηλιακός Θεόφιλος, Σμήναρχος Αεροπορίας (Σύλλογος Δρομ. Πειραιά), ο Σύλλογος «Πανδουρίδες» Περάματος, οι Άντζελα Ναβροζίδη και Δώρα Ζαμπέλη από τον Εξωραϊστικό Πολιτιστικό Σύλλογο Αγ. Μηνά Κερατσινίου, η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Κερατσινίου-Δραπετσώνας «Καρυάτιδες» Έφη Παπαδοπούλου, ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Κρητών Κερατσινίου-Δραπετσώνας «Το Αρκάδι» Νίκος Σταγάκης, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ποντίων Αξιωματικών «Αλέξανδρος Υψηλάντης», πτέραρχος Γεώργιος Τσαλουχίδης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Αμαρουσίου «Νίκος Καπετανίδης» Δημήτρης Κοσμίδης, η Πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Νίκαιας-Κορυδαλλού Αγγελική Κοντοπούλου με μέλη Δ.Σ., η Πρόεδρος της Μουσικοχορευτικής και Πνευματικής Εστίας Ποντίων και Φίλων Αιγάλεω «Ο Καύκασος» Χρυσούλα Καρασαββίδου με μέλη Δ.Σ., ο αντιπρόεδρος του Χορευτικού Ομίλου Ποντίων «Σέρρα» Χάρης Πανικίδης, ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων «Η Μαύρης Θάλασσα»