Το πρώτο Κέντρο Υγείας του Πειραιά στην Παλιά Κοκκινιά (στο ΙΚΑ της Θηβών)

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Σταδιακή θα είναι η λειτουργία του πρώτου Κέντρου Υγείας Πειραιά επί της Λεωφόρου Θηβών 49, στην Παλιά Κοκκινιά.

Σήμερα Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου ξεκινάει η λειτουργία της η 1η ΤΟΜΥ στο Δήμο Πειραιά. Η έδρα της 1ης ΤΟΜΥ Πειραιά βρίσκεται στους χώρους που στεγάζεται το Κέντρο Υγείας Καμινίων, επί της λεωφόρου Θηβών 49.

Η 1η ΤΟΜΥ Πειραιά έχει στελεχωθεί με ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό με σκοπό την παροχή υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στους κατοίκους του Δήμου Πειραιά. Η 1η ΤΟΜΥ Πειραιά θα λειτουργήσει αρχικώς σε μια βάρδια (07:00 έως 15:00), τις εργάσιμες ημέρες.

Η έναρξη λειτουργίας των ΤΟΜΥ, αποτελεί το πυρήνα της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Με επίκεντρο πάντα τον άνθρωπο, στόχος είναι η πρόληψη, η δωρεάν και καθολική υγειονομική κάλυψη του πληθυσμού, η εξασφάλιση της ισότιμης πρόσβασης όλων στις υπηρεσίες υγείας και η λήψη ειδικής μέριμνας για τις ευάλωτες και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Οι Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤοΜΥ) θα λειτουργούν με πληθυσμό ευθύνης (10-12.000 άτομα) και θα στελεχώνονται από διεπιστημονικές ομάδες έως 12 ατόμων (Γενικοί Γιατροί, Παθολόγοι, Παιδίατροι, Νοσηλευτές, Επισκέπτες Υγείας, Κοινωνικοί Λειτουργοί, Διοικητικοί).

Οι μονάδες αυτές θα αποτελούν το νέο «κύτταρο» του ΕΣΥ, τις περιφερειακές δομές των Κέντρων Υγείας. Θα έχουν την ευθύνη για την διασφάλιση προσβασιμότητας και συνέχειας της φροντίδας, καθώς και για την παροχή, ασφαλούς, αποτελεσματικής, ολιστικής, και ποιοτικής ανθρωποκεντρικής φροντίδας υγείας.

Οι πολίτες θα είναι εγγεγραμμένοι στον κατάλογο μιας ΤοΜΥ και θα έχουν απεριόριστη και δωρεάν πρόσβαση στις υπηρεσίες της σε ένα διευρυμένο ωράριο από τις 8 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ.

Ο εγγεγραμμένος πολίτης αποκτά τον δικό του οικογενειακό γιατρό, ο οποίος λειτουργεί ως σύμβουλος υγείας και τον κατευθύνει στο υπόλοιπο σύστημα υγείας. Εισάγεται ένα σαφές και ευέλικτο σύστημα παραπομπών σε ειδικούς γιατρούς, που βασίζεται στον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας (ΑΗΦΥ) και το οποίο εξασφαλίζει ταχύτερη πρόσβαση του εγγεγραμμένου πολίτη στα επόμενα επίπεδα του συστήματος υγείας.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται για την εγγραφή τους στον πληθυσμό ευθύνης της 1ης ΤΟΜΥ Πειραιά και να προγραμματίζουν τηλεφωνικά τα ραντεβού τους καλώντας τα 2104201870 και 2104201864.