Master Plan ΟΛΠ – COSCO: STOP από Κυβέρνηση, Δήμους και Φορείς

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Οι Κινέζοι θέλουν να σηκώσουν νέους «πύργους» στο λιμάνι και να λειτουργήσουν εμπορικά κέντρα, αγνοώντας τος εμπόρους και τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες του Πειραιά!

...του Σαράντου Ευσταθόπουλου

Έντονο προβληματισμό προκαλούν στον ευρύτερο Πειραιά, οι βλέψεις των Κινέζων της COSCO και του ΟΛΠ, για την υλοποίηση του master plan εντός του Λιμένα του Πειραιά.

Όπως είναι γνωστό εδώ και δεκαετίες, οι όμοροι Δήμοι και κατ’ επέκταση οι Δημότες αυτών, εισπράττουν ψίχουλα ως ανταποδοτικά ωφέλη, από το Λιμάνι του Πειραιά.

Το καθεστώς αυτό συνεχίζεται και μετά την έλευση του κινεζικού κολοσσού στο Λιμάνι.

Τις τελευταίες μέρες γίνεται μεγάλη συζήτηση περί του σχετικού πλάνου που παρουσίασε η διοίκηση της COSCO στους θεσμικούς φορείς του Κράτους και του ευρύτερου Πειραιά, σχετικά με την «ανάπτυξη» της ζώνης του Λιμανιού, που εκτείνεται από τον Πειραιά μέχρι και το Πέραμα.

ΕΝΤΟΝΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΣΤΕΡ ΠΛΑΝ ΤΗΣ COSCO

Τόσο εκπρόσωποι της Κυβέρνησης όσο και Δήμαρχοι του ευρύτερου παραλιακού μετώπου του Πειραιά, θεσμικοί φορείς όπως το Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά και ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά, εκφράζουν σαφείς επιφυλάξεις και απαιτούν συγκεκριμένες δεσμεύσεις από τη διοίκηση του ΟΛΠ-COSCO, ενώ θέτουν ως προαπαιτούμενο να υπάρξει μεγαλύτερη δημόσια διαβούλευση για το μείζον αυτό ζήτημα και όχι να «περάσει στα ψιλά» όπως επιχειρείται από την κινεζική πλευρά και τους Έλληνες εκπροσώπους της!

ΟΙ ΚΙΝΕΖΟΙ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΤΟ ΠΛΑΝΟ ΤΟΥΣ

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της στάσης που κρατούν οι Κινέζοι, αποτελεί το αίτημα για ανοικοδόμηση ψηλών κτιρίων εντός του Λιμένα του Πειραιά, κάτι το οποίο απαγορεύεται σήμερα βάσει των υφιστάμενων συντελεστών δόμησης!

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΠΕΙΡΑΙΩΤΕΣ;

Σημαντικός επιχειρηματίας του Πειραιά που ασχολείται και με τα κοινά του Επιχειρείν, σχολίασε στο Piraeus Press ότι «Οι Κινέζοι θέλουν να τα πάρουν όλα. Έχουν βάλει στόχο να μονοπωλήσουν τον Πειραιά! Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να τους παραδώσουμε τα κλειδιά της πόλης», αποδεικνύοντας έτσι οι Επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο Πειραιά είναι κάτι περισσότερο από σκεπτικοί, παρατηρώντας προσεκτικά τα ζητούμενα που θέτουν στο τραπέζι οι Κινέζοι!

ΑΝΥΠΑΡΚΤΟΙ ΟΙ ΠΕΙΡΑΙΩΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η χαρακτηριστική «ανυπαρξία» των Πειραιωτών Βουλευτών (Α & Β Πειραιά) από τη διαβούλευση για ένα τόσο ευαίσθητο θέμα, που θα κρίνει το μέλλον του ευρύτερου Πειραιά για τα επόμενα 50 χρόνια τουλάχιστον.

Εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων που «ψυθίρισαν» κάτι για το «τυπικό», οι περισσοτεροι παραμένουν προκλητικά αμέτοχοι, μη φέρνοντας το θέμα του master plan στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και μη δημοσιοποιώντας τις προσωπικές τους απόψεις.

Μάλιστα, για αρετούς Βουλευτές διατυπώνονται σαφείς αιχμές για αυτή τους τη στάση!

Σαφώς και εμείς δεν μπορούμε ούτε να διανοηθούμε ούτε να υποστηρίξουμε ότι υπάρχουν άλλες «υπόγειες σχέσεις» ή «συμφέροντα» που κρατούν «ομήρους» Έλληνες Βουλευτές και δεν τους επιτρέπουν να εκφράσουν δημόσια τη θέση τους για την επεκτατική πολιτική των Κινέζων!

ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΛΛΟΝ ΑΚΟΜΑ...

Η δική μας αίσθηση είναι ότι το θέμα δε θα «περάσει» έτσι απλά, καθώς αναμένεται πλήθος αντιδράσεων ακόμα και μέσω μαζικών κινητοποιήσεων, όπως μαθαίνουμε από το ρεπορτάζ.

Για αυτό και έχουν εκτεθεί ανεπανόρθωτα όλοι εκείνοι που διαβεβαίωναν τους Κινέζους ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά και δίχως να «ανοίξει μύτη»!