Μονακό έγινε το Ναύπλιο!

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Το Mediterranean Yacht Show κάνει Μονακό το Ναύπλιο με τα «πλωτά παλάτια»
 
Στο επίκεντρο του παγκόσμιου θαλάσσιου τουρισμού βρίσκεται η Ελλάδα, καθώς μεγιστάνες, διάσημοι αθλητές και τραγουδιστές, αστέρες του Χόλιγουντ και πριγκίπισσες που ετοιμάζονται για κρουαζιέρες στα ελληνικά νησιά στρέφουν το βλέμμα στο Ναύπλιο, όπου εκτίθενται αυτές τις μέρες τα ακριβότερα και πιο πολυτελή σκάφη του ελληνικού yachting.
 
Μονακό έγινε το Ναύπλιο 
 
Τα εξήντα και πλέον «πλωτά παλάτια» που παρουσιάζονται σε αυτή την έκθεση πολυτελών σκαφών έχουν ήδη προσελκύσει αμέτρητους «σκάουτερ» που λειτουργούν για λογαριασμό διασημοτήτων και κροίσων, οι οποίοι έχουν επιλέξει την Ελλάδα φέτος το καλοκαίρι για διακοπές.
 
Ο Γερμανός πιλότος της Φόρμουλα 1 και τρεις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής Σεμπάστιαν Φέτελ, ο διάσημος Αγγλος ποδοσφαιριστής που αγωνίζεται ως αμυντικός της Τσέλσι Τζον Τέρι και η πριγκίπισσα του Μαρόκο Λάλα Σάλμα είναι κάποιες από τις διασημότητες που θα ενοικιάσουν πολυτελείς θαλαμηγούς για διακοπές στη χώρα μας.
 
Στη λίστα με τους φετινούς επισκέπτες που έχουν ήδη ναυλώσει σούπερ γιοτ για καλοκαιρινές βόλτες στο Αιγαίο και το Ιόνιο περιλαμβάνονται μεγιστάνες των media, γερουσιαστές από τη Βόρεια και Λατινική Αμερική, διάσημοι τραγουδιστές και Ινδοί κροίσοι.
 
Στην έκθεση που πραγματοποιείται για δεύτερη χρονία στο Ναύπλιο ξεχωρίζουν κάποιες εντυπωσιακές θαλαμηγοί, όπως το «Ο' Pati» της εταιρείας Golden Yachts του εφοπλιστή Πάρη Δράγνη, που πέρυσι είχε ναυλωθεί από τον διάσημο Αμερικανό τραγουδιστή John Bon Jovi αλλά και η υπερπολυτελής θαλαμηγός «Dragon» που είχε νοικιαστεί από το διάσημο ζεύγος Αντζελίνα Τζολί και Μπραντ Πιτ.

Η Golden Yachts διαθέτει έναν στόλο αποτελούμενο από 10 σούπερ λουξ θαλαμηγούς με ονόματα όπως «O'Pati», «O'Rama», «O'Neiro», «O'Ptasia», «O'Ceanos», «O'Mega», «O'Rion», «O'Asis», «O'Pari» και «O'Rea».

Από τα σούπερ γιοτ που διαθέτει η Ελλάδα έχουν περάσει και πολλοί αρχηγοί κρατών, μεταξύ των οποίων και ο Βλαντιμίρ Πούτιν, αλλά και πρίγκιπες της Σαουδικής Αραβίας προστατευόμενοι όμως από τα φώτα της δημοσιότητας και από τις ρήτρες εμπιστευτικότητας που υποχρεώνονται να υπογράφουν οι εταιρείες ναύλωσης.
 
Αύξηση στις κρατήσεις
 
Το κόστος ναύλωσης θαλαμηγών αυτού του βεληνεκούς που ανήκουν στη μεγάλη κατηγορία ξεκινάει από 200.000 ευρώ την εβδομάδα. Στη μεσαία κατηγορία σκαφών, το κόστος ανά εβδομάδα κυμαίνεται από 70.000 έως 100.000 ευρώ, ενώ στη μικρότερη κατηγορία η εβδομαδιαία ενοικίαση κινείται στα επίπεδα των 35.000 ευρώ.Σύμφωνα με στελέχη εταιρειών ναύλωσης πολυτελών θαλαμηγών, παρότι η περυσινή χρονιά ήταν η καλύτερη των τελευταίων ετών για την ελληνική αγορά yachting, φέτος βάσει των μέχρι τώρα ναυλώσεων παρατηρείται εντυπωσιακή αύξηση έως και 40%.
 
Στην έκθεση οι εντυπωσιακές θαλαμηγοί έγιναν πόλος έλξης και για τους... κοινούς θνητούς, που απολαμβάνουν τη βόλτα τους στη μαρίνα. 
 
Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει υψηλόβαθμο στέλεχος κορυφαίας εταιρείας ναύλωσης στην Ελλάδα, η οικονομική κρίση στην Ελλάδα όπως ήταν λογικό άφησε το αποτύπωμά της και στην αγορά του yachting, δημιουργώντας έλλειμμα εμπιστοσύνης, αλλά και φοβίας, αφού ρωτούσαν πόσο επικίνδυνη για τη σωματική τους ακεραιότητα θα ήταν η μετάβαση από το αεροδρόμιο του «Ελ. Βενιζέλος» μέχρι τη μαρίνα για να επιβιβαστούν στις θαλαμηγούς.
 
Πέρυσι, το κλίμα άρχισε να αντιστρέφεται, με την αγορά να επανέρχεται σε τροχιά ανάκαμψης και την Ελλάδα να γίνεται και πάλι προορισμός διακοπών για πολλές διασημότητες και όχι μόνο. Βασικοί πελάτες των θαλαμηγών μεσαίας κατηγορίας είναι κυρίως Ρώσοι -που φέτος όμως εμφανίζουν μια κάμψη λόγω των γεγονότων στην Ουκρανία-, Αμερικανοί, Αραβες, ενώ δειλά δειλά έχουν αρχίσει να εμφανίζονται και νεόπλουτοι Κινέζοι. Το ποσοστό πληρότητας στις υπερπολυτελείς θαλαμηγούς φέτος είναι πολύ υψηλό με τη διάρκεια ναύλωσης να υπερβαίνει ακόμη και τις 15 εβδομάδες, ενώ εντυπωσιακή είναι η αύξηση στις ναυλώσεις των γιοτ μεσαίας και μικρής κατηγορίας.
 
Οι λόγοι που έλκουν διασημότητες και μεγιστάνες να έρθουν στην Ελλάδα για διακοπές, όπως αναφέρουν τα ίδια στελέχη των εταιρειών ναύλωσης mega yachts, έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι η Ελλάδα, μετά τις συνεχείς επισκέψεις ανθρώπων που είναι διεθνώς αναγνωρίσιμοι, έχει γίνει σύμβολο «lifestyle».
 
Επιπλέον, οι πανέμορφες ελληνικές παραλίες έχουν γίνει διάσημες σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης, ενώ ο ελληνικός στόλος των γιοτ θεωρείται ο καλύτερος στην Ανατολική Μεσόγειο. Επίσης, η πολιτική αστάθεια στην Τουρκία στρέφουν πολλούς διάσημους τουρίστες στα ελληνικά νησιά.
 
Πηγή: argonafplia.gr