Ο Πειραιάς υποδέχτηκε σήμερα την Ευρωπαϊκή ημέρα θάλασσας! (φωτο)

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Ο Δήμος Πειραιά υποδέχθηκε την «Ευρωπαϊκή Ημέρα Θάλασσας»  σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε σε εορταστική ατμόσφαιρα, στο Διεθνή Σταθμό Επιβατών «Θεμιστοκλής» του Ο.Λ.Π.

Την έναρξη της «Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας» κήρυξε ο Ευρωπαίος ΕπίτροποςΠεριβάλλοντος, Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας κ. KarmenuVella.

2AMS

Αμέσως μετά την τελετή έναρξης της «Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας»,  οι επίσημοι προσκεκλημένοι επιβιβάστηκαν στο ιστιοπλοϊκό «Πανόραμα» και ξεναγήθηκαν  εν πλω στην ακτογραμμή του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας. 

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Περιβάλλοντος, Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας κ.KarmenuVella στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, τόνισε:   

«Αγαπητέ Δήμαρχε, επίσημοι προσκεκλημένοι, αγαπητοί φίλοι, αγαπητή πόλη του Πειραιά,

Σήμερα είναι η «Ευρωπαϊκή Ημέρα Θάλασσας». Είναι η ημέρα που γιορτάζουμε τη θάλασσα, τη σχέση μας με αυτήν και τον τρόπο με τον οποίο θέλουμε να γίνει μέρος στο μέλλον μας.

Δεν μπορώ να φανταστώ καλύτερο σημείο να βρίσκομαι σήμερα, αυτή τη στιγμή, εδώ στον Πειραιά με τη θέα του λιμανιού που προσδιορίζει τη θάλασσα στην Ελλάδα.

Είμαι ευγνώμων στην Ελλάδα, ευγνώμων στον Πειραιά και σε εσάς Δήμαρχε κ. Μώραλη που μας φιλοξενείτε εδώ και κάνετε αυτή τη στιγμή πραγματικότητα.

Θα ήθελα επίσης να σας συγχαρώ που συνδυάζετε αυτή την περίσταση με μια άνευ προηγουμένου σειρά δημόσιων εκδηλώσεων για τον εορτασμό του Πειραιά και την πλούσια ναυτική ιστορία της.

Θάλασσες, λιμάνια και ακτές είναι ένα τεράστιο μέρος της κοινής μας κουλτούρας και προσφέρουν τεράστιες δυνατότητες για οικονομική ανάπτυξη.

Η Θαλάσσια οικονομία της Ε.Ε προσθέτει ακαθάριστη αξία πάνω από 500 δισεκατομμύρια ετησίως. Παρέχει έως και 5 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

Αλλά το πιο σημαντικό, έχει τη δυνατότητα να κάνει πολύ περισσότερα.

Αργότερα σήμερα, στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη Ημέρας για τη Θάλασσα, θα ήθελα να μοιραστώ τις απόψεις μου σχετικά με το πού βλέπω περισσότερες ευκαιρίες για γαλάζια ανάπτυξη και τι πρέπει να κάνει η Ευρώπη για να αξιοποιήσουν αυτές τις ευκαιρίες.

Λιμένες και ακτές θα έχουν ένα σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν, ως πύλες για θαλάσσια ανάπτυξη, ως εστίες της θαλάσσιας καινοτομίας και ως οδηγοί για τις τόσο αναγκαίες νέες θέσεις εργασίας. Οι εκπρόσωποι της ναυτιλιακής σας κοινότητας εδώ σήμερα, έχουν  φυσικά, πλήρη επίγνωση επ΄ αυτού.

Οι νικητές του Βραβείου γαλάζια ανάπτυξη του Πειραιά, τους οποίους θα συναντήσω σήμερα το απόγευμα, μαζί με το Δήμαρχο κ. Μώραλη, είναι μερικά από τα καλύτερα παραδείγματα για το πώς οι δυνατότητες της θαλάσσιας οικονομίας μπορεί να ξεκλειδωθεί.

Είμαι πεπεισμένος  ότι ο 21 αιώνας θα είναι ο αιώνας των ωκεανών. Δεν θα συνεχίσουμε απλώς να τους χρησιμοποιούμε αυτούς και τους πόρους τους, αλλά θα συνεχίσουμε να τους χρησιμοποιούμε όλο και περισσότερο. Εξαρτόμαστε από αυτούς όλο και περισσότερο. Όμως πρέπει να διαβεβαιώσουμε ότι αυτούς θα τους διαχειριστούμε με ένα βιώσιμο τρόπο. Εάν διαβρώσουμε τις θάλασσες, διαβρώνουμε τη δική μας βάση ανάπτυξης. Αυτό είναι ένα από τα μηνύματα της Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας.

Έτσι, ας γιορτάσουμε μαζί τον πολιτισμό, την ιστορία και τις δυνατότητες της θαλάσσιας Ευρώπης σήμερα.

Σε εσάς και την πόλη σας εύχομαι κάθε επιτυχία για την Ευρωπαϊκή Ημέρα της Θάλασσας και τις εκδηλώσεις σας εδώ στον Πειραιά.

Σε ευχαριστώ Ελλάδα και σας ευχαριστώ όλους».

1AMOR

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, καλωσορίζοντας τον Ευρωπαίο Επίτροπο κ. KarmenuVella και τους επίσημους προσκεκλημένους τόνισε στην ομιλία του:

«Αξιότιμε Επίτροπε,

Αξιότιμοι Υπουργοί,

Αξιότιμοι κύριοι και κυρίες,

Καλωσήλθατε στον Πειραιά, σε αυτό το πολύ όμορφο σημείο του λιμανιού μας, όπου έχουμε μια πανοραμική, συνολική θέα του λιμανιού. Σας ευχαριστώ ιδιαιτέρως, από την καρδιά μου, που είστε σήμερα εδώ. Από αυτό το σημείο, δίπλα στη θάλασσα - δεν θα μπορούσε να γίνει και διαφορετικά άλλωστε - ξεκινά επισήμως ο εορτασμός για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Θάλασσας 2015.

Η σημερινή ημέρα είναι ιδιαιτέρως σημαντική για τον Πειραιά, για την Ελλάδα και για την Ευρώπη. Η επιλογή του Πειραιά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να φιλοξενήσει τη μεγαλύτερη γιορτή της Ευρώπης για τη θάλασσα, είναι ιδιαίτερα τιμητική για την πόλη μας. Μια πόλη άρρηκτα συνδεδεμένη με τη θάλασσα, η οποία εδώ και αιώνες, έχει το προνόμιο να απολαμβάνει τους καρπούς και τις δυνατότητες που προσφέρει η θάλασσα.

Ο Πειραιάς είναι το μεγαλύτερο λιμάνι της Ελλάδας και από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης. Εδώ χτυπά η καρδιά της παντοδύναμης ελληνικής ναυτιλίας. Ο Πειραιάς παράλληλα εξελίσσεται με ταχύτατους ρυθμούς σε ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια κρουαζιέρας της Ευρώπης. Ταυτόχρονα, είναι η βάση των περισσότερων επιχειρήσεων της χώρας που δραστηριοποιούνται στη θάλασσα και γύρω από αυτήν. Ο Πειραιάς προσφέρει απ’ όλες τις απόψεις, μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να αναδειχθούν όλες οι δραστηριότητες που σχετίζονται με τη θάλασσα: ναυτιλιακές, τουριστικές, περιβαλλοντικές, πολιτιστικές.

Στην Ελλάδα, με τη μακραίωνη ναυτική παράδοση, με τα χιλιάδες χιλιόμετρα ακτογραμμής, με τα εκατοντάδες νησιά μας, με υπέροχους και ελκυστικούς τουριστικούς προορισμούς, η θάλασσα διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην ευημερία και στην καθημερινότητα των πολιτών και εξακολουθεί, παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία να προσφέρει τεράστια οφέλη στην εθνική οικονομία.

Ο εορτασμός της Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας κάθε χρόνο σε διαφορετική χώρα της Ευρώπης αναδεικνύει τη σημασία και τις προκλήσεις της ευρωπαϊκής ναυτιλίας, καθώς και το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η θάλασσα στη βιώσιμη ανάπτυξη ολόκληρης της Ευρώπης, ακόμα και στα κράτη τα οποία δεν έχουν ιδιαίτερη ναυτική παράδοση. Ο εορτασμός της Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας προωθεί τη συνεργασία όλων των ευρωπαϊκών θεσμών και φορέων που σχετίζονται με τη θάλασσα, προκειμένου να υποστηριχθεί μια ενιαία και κοινή θαλάσσια πολιτική.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών του διήμερου συνεδρίου για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Θάλασσας θα συζητηθούν και θα αναλυθούν καίρια ζητήματα που σχετίζονται με την αξιοποίηση των λιμένων, των παράκτιων περιοχών, με την προστασία του περιβάλλοντος με τη γαλάζια ανάπτυξη και οικονομία. Μεταξύ των ομιλητών συγκαταλέγονται εκπρόσωποι ευρωπαϊκών και εθνικών φορέων χάραξης πολιτικής, υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων, καθώς και εμπειρογνώμονες από ολόκληρη την Ευρώπη. Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος και χαρούμενος καθώς όπως έχω ενημερωθεί, οι συμμετέχοντες σύνεδροι έχουν ξεπεράσει τους 1000.

Κυρίες και κύριοι,

Με αφορμή τον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας, από σήμερα και για τις επόμενες τέσσερις ημέρες θα συμβούν υπέροχα πράγματα στον Πειραιά. Ο Δήμος Πειραιά έχει προγραμματίσει περισσότερες από 60 εκδηλώσεις σε όλη την πόλη, για να γιορτάσει και να αναδείξει σε όλη την Ευρώπη, την πλούσια ναυτική ιστορία και την πολιτιστική του ταυτότητα. Την προσπάθειά μας αυτή έχει αγκαλιάσει σύσσωμη η κοινωνία του Πειραιά, επαγγελματικοί φορείς, ιδιώτες, επιχειρήσεις και εθελοντές, με τους οποίους συμπορευτήκαμε τους τελευταίους 10 μήνες, προκειμένου να οργανώσουμε τις εκδηλώσεις και να προσφέρουμε στους εκλεκτούς προσκεκλημένους μας, μια σειρά μοναδικών εκδηλώσεων οι οποίες σχετίζονται με τη θάλασσα και την ακτογραμμή του Πειραιά.

Για μένα αποκτά ιδιαίτερη σημασία η συμμετοχή των πολιτών του Πειραιά, όχι μόνο για την επιτυχία των εκδηλώσεων. Αποτελεί μια σημαντική παρακαταθήκη για το μέλλον, για ότι αποφασίζουμε να κάνουμε από κοινού στον Πειραιά.

Σας καλώ να γνωρίσετε τις ομορφιές της πόλης μας και τους ανθρώπους της  και να γίνετε μέρος αυτής της μεγάλης γιορτής στον Πειραιά. Σας ευχαριστώ πολύ».

1are

Επίσημη ιστοσελίδα της διοργάνωσης «Ημέρες Θάλασσας»: www.emdpiraeus.gr