Επανεκκίνηση του διαγωνισμού για τον ΟΛΠ

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Την επανεκκίνηση του διαγωνισμού για τη πώληση πλειοψηφικού ποσοστού στον ΟΛΠ +4,98% αποφάσισε, σύμφωνα με πληροφορίες, χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, έπειτα από σύσκεψη που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Οπως όμως αποκάλυψε ήδη χθες η «Ν», θα υπάρξουν αλλαγές στους όρους της διαγωνιστικής διαδικασίας που τρέχει το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).

Η βασικότερη τροποποίηση αφορά το ψαλίδισμα του ποσοστού που θα διατεθεί στους ξένους, αφού από το 67% που προβλεπόταν αρχικά θα δοθεί τελικά το 51%, κάτι που όμως θα αποδώσει λιγότερα άμεσα έσοδα στο κράτος.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της «WSJ», η Ελλάδα μπορεί να εισπράξει περί τα 500 εκατ. ευρώ από την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ, ενώ συνολικά η κεφαλαιοποίηση του Οργανισμού σήμερα δεν ξεπερνά τα 270 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο, για την έμμεση αύξηση των εσόδων του κράτους θα ζητηθεί να αυξηθεί τουλάχιστον κατά μία μονάδα το ποσοστό του τζίρου που θα καταβάλλει κάθε χρόνο ο ΟΛΠ στο ελληνικό Δημόσιο, ώστε από 2% να φτάσει το 3%, κάτι που μεταφράζεται σε περίπου 3,1 εκατ. ευρώ με βάση τα αποτελέσματα του 2014.

Εκτός η ακτοπλοΐα

Η δεύτερη μεγάλη αλλαγή, σε σχέση με τα όσα ισχύουν μέχρι σήμερα, αφορά την ακτοπλοΐα, η οποία δεν θα ενταχτεί στο σχήμα και θα παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο. Ταυτόχρονα, θα διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας του προσωπικού του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά, ενώ θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση σε επενδύσεις που θα ενισχύσουν την ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, όπως είναι η κρουαζιέρα, αλλά και η ναυπηγοεπισκευή.

Πάντως, χθες αργά το βράδυ, κύκλοι του υπουργείου Ναυτιλίας ανέφεραν στη «Ν» ότι δεν έχει ληφθεί από την κυβέρνηση καμία τέτοια απόφαση και ότι υπάρχουν διαδικασίες οι οποίες θα ακολουθηθούν.

Πηγή: naftemporiki.gr

Διαβάστε επίσης:

Ιδιωτικοποίηση ΟΛΠ: Βάστα Κινέζε να πουλήσω!

ΠΩΛΗΣΗ ΟΛΠ: Δρίτσα και Λαφαζάνη εάν έχετε τσίπα φιλότιμο παραιτηθείτε χθες!

Ο Γιώργος Γαβρίλης και η Αντιπεριφέρεια Πειραιά κατά της πώλησης του ΟΛΠ