Κορωνοϊός: Εμβολιασμός και στα φαρμακεία και διαγραφή προστίμων σε ηλικιωμένους

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Ανακοινώσεις στο υπουργείο Υγείας για την έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού, ιώσεων και γρίπης

Την τεράστια σημασία του εμβολιασμού τόσο για τη γρίπη όσο και για τον κορωνοϊό υπερτόνισε σήμερα, Τετάρτη (10/01) ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, κατά την έκτακτη ενημέρωση για την έξαρση των κρουσμάτων κορωνοϊού, γρίπης και ιώσεων.

«Το υπουργείο», όπως είπε, «θα κάνει μεγάλη καμπάνια για να πείσει για την αξία για τη δημόσια υγεία να κάνει κάποιος το εμβόλιο για τον κορωνοϊό».

«Θα σκεφτούμε όλους τους τρόπους για να φτάσει σε όλους το εμβόλιο», έσπευσε να συμπληρώσει ο υπουργός, προσθέτοντας πως «θα πρέπει να γίνει ρουτίνα ο εμβολιασμός κατά της Covid. Στόχος μας είναι να μεγαλώσουμε την εμβολιαστική κάλυψη που φέτος έχει πάει καλύτερα από πέρυσι και να γίνεται το εμβόλιο του κορονοϊού και στα φαρμακεία».

Ανακοίνωσε επίσης, πως θα κατατεθεί άμεσα νομοθετική πρωτοβουλία για διαγραφή προστίμων σε όσους ηλικιωμένους δεν είχαν κάνει κατά τη διάρκεια της πανδημίας το εμβόλιο για τον κορωνοϊό.

«Η covid 19 ήρθε για να μείνει, πρέπει να μάθουμε να συμβιώνουμε, ο ετήσιος εμβολιασμός πρέπει να γίνει ρουτίνα, ιδιαίτερα για τους ευάλωτους», είπε ο υπουργός Υγείας και συμπλήρωσε ότι θα χρησιμοποιηθούν όλα τα εμβολιαστικά κανάλια όπως και για το εμβόλιο της γρίπης, αν είναι δυνατόν και τα φαρμακεία.

Από την πλευρά της, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκηανέφερε ότι «θέλουμε να αποφύγουμε κάθε πιθανό θάνατο από την Covid, καθώς έχουμε στα χέρια μας κάθε διαθέσιμο μέσο και αποτελεσματικά φάρμακα».

«Όταν μπήκαν τα πρόστιμα ήταν το ύστατο μέτρο που πήραμε σε κρίσιμη φάση της πανδημίας. Τώρα υπάρχει κανονικοποίηση»,πρόσθεσε η κα Αγαπηδάκη, ενημερώνοντας πως «έχουν διενεργηθεί 210.000 εμβολιασμοί μέχρι σήμερα, ενώ τις τελευταίες ημέρες τα ραντεβού έχουν διπλασιαστεί. Υπάρχουν ήδη 60.000 προγραμματισμένα ραντεβού, οπότε θα ξεπεράσουμε τις 300.000 το επόμενο διάστημα».

«Η δουλειά μας είναι να πείσουμε τον κόσμο να εμβολιαστεί», τόνισε η Καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ, Αναστασία Κοτανίδουαπό τη δική της μεριά.

Παράλληλα, όσον αφορά στην έξαρση των κρουσμάτων γρίπης, όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε από την ηγεσία του υπουργείου, δεν πρέπει να καθυστερούν άνθρωποι άνω των 60 ετών τον εμβολιασμό, γιατί παίρνει λίγες ημέρες μέχρι να αναπτυχθούν αντισώματα.