Στρεπτόκοκκος Α: Συναγερμός στην Ευρώπη για απότομη αύξηση κρουσμάτων και θανάτων

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Το Ευρωπαϊκό Κέντρο και Πρόληψης Νοσημάτων ζητούν από τις αρχές Υγείας να βρίσκονται σε επαγρύπνιση.

Οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να βρίσκονται σε επιφυλακή για σοβαρές λοιμώξεις από στρεπτόκοκκο ομάδας Α σε παιδιά κάτω των 10 ετών, προειδοποιεί το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) έπειτα από απότομη αύξηση κρουσμάτων και θανάτων από τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Η αιτία της ασυνήθιστης αύξησης παραμένει ασαφής, ωστόσο το φαινόμενο ενδεχομένως σχετίζεται με τη μετα-πανδημική έξαρση της γρίπης και του συγκυτιακού αναπνευστικού ιού (RSV), λοιμώξεις που αυξάνουν τον κίνδυνο επιπλοκών από στρεπτόκοκκο.

Φαρυγγίτιδα και οστρακιά

Ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α, γνωστός και ως στρεπτόκοκκος ο πυογόνος, είναι η συχνότερη αιτία μικροβιακής φαρυγγίτιδας σε παιδιά σχολικής ηλικίας.

Η λοίμωξη εκδηλώνεται συνήθως με ήπια συμπτώματα όπως πονόλαιμο, πονοκέφαλο και πυρετό, ενίοτε και με διάχυτο εξάνθημα που ονομάζεται οστρακιά.

Σε σπάνιες περιπτώσεις, το μικρόβιο προκαλεί «διεισδυτική» λοίμωξη με βακτηριαιμία, πνευμονία και προσβολή των οστών και μαλακών ιστών, κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο, εάν δεν χορηγηθούν έγκαιρα αντιβιοτικά.

Σχέση με την πανδημία;

Τα κρούσματα κορυφώνονται το φθινόπωρο και τον χειμώνα, φέτος όμως είναι περισσότερα σε σχέση με τα προ-πανδημικά επίπεδα για την ίδια χρονική περίοδο.

Αύξηση των θανάτων παιδιών καταγράφεται σε αρκετές χώρες όπως η Βρετανία, η Ιρλανδία, η Γαλλία και η Ισπανία, σημειώνει το ECDC σε ανακοίνωσή του.

«Από ό,τι γνωρίζω, δεν έχουμε δει άλλη τέτοια κορύφωση αυτή την εποχή, τουλάχιστον εδώ και δεκαετίες» δήλωσε στο Nature η Σιράνι Σρισκαντάν, μικροβιολόγος του Imperial College στη Βρετανία.

Μια θεωρία που πέφτει στο τραπέζι είναι ότι η έξαρση οφείλεται στη μειωμένη έκθεση των παιδιών σε στρεπτόκοκκο στη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία, κάτι που δυνητικά τους στερεί την ανοσία.

Είναι όμως πολύ νωρίς για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα, τόνισε η Κλερ Τέρνερ του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ.

«Πολλά περίεργα φαίνεται να συμβαίνουν μετά την πανδημία. «Είναι όμως δύσκολο να πει κανείς πού οφείλεται η έξαρση, δεδομένου ότι είχαμε εξάρσεις και πριν από την πανδημία».