Κορονοϊός: Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά συμπτώματα της Όμικρον 5

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Στα συμπτώματα που παρουσιάζουν όσοι έχουν μολυνθεί με την παραλλαγή Όμικρον 5 του κορονοϊού μέσα από την κλινική παρατήρηση, αλλά και στη γενικότερη επιδημιολογική εικόνα της χώρας, αναφέρθηκε ο Καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης.

Όπως είπε, το χαρακτηριστικότερο σύμπτωμα κορονοϊού που αναφέρεται από τους ασθενείς που νόσησαν με Όμικρον 5, είναι ο πόνος στη μέση και στα πόδια αλλά και γενικότερα μυϊκοί πόνοι σε αρθρώσεις και κόκκαλα. «Πολλοί αναφέρουν ότι δεν μπορούν να ανεβούν τα σκαλιά», πρόσθεσε ο κ. Τζανάκης.

Παράλληλα είπε μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ότι κάποιοι εκδηλώνουν πυρετό για 3 ημέρες ή έχουν έντονο πονοκέφαλο. Ωστόσο ο καθηγητής τόνισε ότι ελλείπουν τα συμπτώματα που σχετίζονται με τον πνεύμονα.

«Έχω παρακολουθήσει 200 περιστατικά τον τελευταίο μήνα και η εντύπωση μου είναι ότι τα πράγματα είναι πάρα πολύ καλά από άποψη συμπτωματολογίας. Τα συμπτώματα είναι ναι μεν ενοχλητικά αλλά παροδικά. Ελάχιστοι είχαν εκδηλώσει μια μικρή πνευμονία. Δεν έχουμε ιδιαίτερο πρόβλημα στους πνεύμονες, οι εισαγωγές είναι άνθρωποι που έχουν άλλα νοσήματα τα οποία επιβαρύνονται και από τη μόλυνση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

«Πλησιάζουμε την κορύφωση του κύματος»

Σχετικά με την πορεία της πανδημίας δήλωσε ότι έχει αρχίσει να διαφαίνεται η κορύφωση του κύματος, η οποία βάσει των επιδημιολογικών  μοντέλων όπως είπε υπολογίζεται στο διάστημα 15-25 Ιουλίου. «Κατά μέσο όρο θα δούμε 20 – 22 χιλιάδες κρούσματα εκείνο το διάστημα», συμπλήρωσε ο κ. Τζανάκης

Ανέφερε ότι ξεκινά η σταδιακή αποκλιμάκωση σε πολλές περιφερειακές ενότητες στη χώρα που «έβρασαν από τα κρούσματα», όπως Μύκονος, Σαντορίνη, Ηράκλειο καθώς ο δείκτης μεταδοτικότητας έχει πέσει κάτω από τη μονάδα, το οποίο όπως είπε σημαίνει ότι υπάρχει ύφεση.

Ωστόσο δήλωσε ότι τα κρούσματα θα παραμείνουν ψηλά και τον Αύγουστο, καθώς οι κοινωνικές συνθήκες «δεν επιτρέπουν ιδιαίτερη αισιοδοξία». Χαρακτήρισε «θερμό» το καλοκαίρι από πλευράς κρουσμάτων αλλά τόνισε ότι η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη κυρίως στις ΜΕΘ.

Τέλος για την νέα παραλλαγή «Κένταυρος» του κορωνοϊού, δήλωσε πως είναι πολύ συγγενής και «δίδυμη αδερφή» με την Όμικρον 2, η οποία μπορεί να επικρατήσει βάσει των χαρακτηριστικών της χωρίς όμως αυτό να είναι σίγουρο.

Της Γιάννας Σουλάκη/iatropedia.gr.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πάτρα: Μόλις 5 ετών ο μικρότερος σε σπείρα κλεφτών – Προβληματίζουν τα στοιχεία για τη δράση τους

Power Pass: Από αύριο Παρασκευή (15/07) οι πληρωμές