Βόμβα από ΚΕΕΛΠΝΟ: «Κλείστε τώρα τα hot spot»

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Υγειονομική βόμβα, ικανή να προκαλέσει ανυπολόγιστες επιπτώσεις στην Δημόσια Υγεία, αποτελούν οι συνθήκες στα 16 hot spot όπου φιλοξενούνται χιλιάδες μετανάστες. 

Έκθεση που συντάχθηκε κατόπιν της αυτοψίας που πραγματοποίησαν κλιμάκια τουΚΕΕΛΠΝΟ το διάστημα από τις 4 μέχρι και τις 8 Ιουλίου 2016 και υπογράφεται από τον Αντιπρόεδρο του ΔΣ του ΚΕΕΛΠΝΟ, κ. Αλέξη Μπένο, καταλήγει ότι τα Κέντρα Φιλοξενίας πρέπει να κλείσουν άμεσα και ότι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες πρέπει να ενταχθούν στην ελληνική κοινωνία.

Στην ίδια έκθεση (που έχει ως παραλήπτες το υπουργείο Υγείας, Μεταναστευτικής Πολιτικής και Εθνικής Άμυνας και δημοσιεύει το ereportaz σημειώνεται ότι στα hot spot δεν πληρούνται στοιχειωδώς οι κανόνες υγιεινής, αντίθετα επιλέγησαν κτήρια τα οποία χρησιμοποιούνταν ως βιομηχανικά με αποτέλεσμα σε νερό και χώμα να εντοπίζεται υψηλές πυκνότητες βαρέων μετάλλων.

Κίνδυνος μα τα κουνούπια

«Σχετικά με τις συνθήκες διαβίωσης, η στέγαση των προσφύγων γίνεται σε αποθήκες εν αχρηστία μετά απο βιομηχανική χρήση», αναφέρει ο κ. Αλέξης Μπένος, και συνεχίζει:  «Σε όλους τους χώρους υπάρχει συγχρωτισμός εκατοντάδων ανθρώπων σε ενιαίους χώρους, χωρίς επαρκή εξαερισμό, με συσσώρευση απορριμμάτων και αποβλήτων, κακές συνθήκες υγιεινής, ανεπάρκεια στη χορήγηση πόσιμου νερού και κυμαινόμενη ποιότητα και ποσότητα τροφίμων».

Σε σχετικό παράδειγμα των εξαθλιωτικών συνθηκών, στην έκθεση,  αναφέρεται η αποθήκη του βυρσοδεψείου Καραμανλή ή τα στρατόπεδα του κάμπου.

Eκεί στο νερό και το χώμα εκτιμάται οτι υπάρχουν υψηλές πυκνότητες βαρέων μετάλλων.Επιπλέον, στην σκεπή του ίδιου χώρου, οι σχεδόν κατεστραμένες πλάκες αμιάντου, μολύνουν τον εισπνεόμενο αέρα δημιουργώντας ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα.

Τέλος, στην μυστική έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ επισημαίνεται ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα αναπαραγωγής μολυσματικών ασθενειών μέσω κουνουπιών, καθώς πολλά απο τα κέντρα φιλοξενίας βρίσκονται σε κοντινή ακτίνα απο λίμνες και ποταμούς.

Σημειώνεται παράλληλα ότι  στην επιλογή του τόπου των κεντρων φιλοξενίας, δεν συμμετείχαν υγειονομικές υπηρεσίες προκειμένου να εκφέρουν γνώμη.

«Κλείστε τα»

«Η λειτουργία των κέντρων φιλοξενίας, όχι μόνο με βάση τις υπάρχουσες αδυναμίες οργάνωσης και συντονισμού, αλλά και κυρίως ως στρατηγική προσέγγιση (περιχαράκωση πληθυσμών έξω απο τον αστικό ιστό με επιβαρυμέννες συνθήκες διαβίωσης), πρέπει να διακοπεί πρώτα απο όλα για την προστασία της Δημόσιας Υγείας», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην γνωμάτευση  του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Το οριστικό κλείσιμο τους, φαίνεται να προτείνει ως μοναδική λύση το ΔΣ, αλλά και ώς επείγουσα ανάγκη, και την σταδιακή ένταξη των προσφύγων στον κοινωνικό ιστό.

Όπως είναι φυσικό από τα συμπεράσματα της έκθεσης προκύπτουν εύλογα ερωτήματα, όπως:

  1. Με ποια κριτήρια επιλέγησαν οι συγκεκριμένοι -άκρως ακατάλληλοι- χώροι για την δημιουργία των hot spot;
  2. Για ποιο λόγο δεν υπήρξε συνεργασία με τις υγειονομικές Αρχές της χώρας; 
  3. Αλλά κυρίως, πως θα ενεργήσει πλέον η ελληνική κυβέρνηση έχοντας στα χέρια της αυτήν την έκθεση που πιστοποιεί πως είναι θέμα χρόνου η εξάπλωση μεταδοτικών νοσημάτων; 

Δείτε την έκθεση ντοκουμέντο 

file-page2

file-page3

Πηγή: ereportaz.gr