ΒΟΜΒΑ ΤΣΙΟΔΡΑ: Δείτε τι είπε για τον κορωνοϊό και τις ηλικίες 20-50


Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας στη διάλεξη με θέμα «Πανδημία SARS-COV-2: Η επιστήμη συνοδοιπόρος με την αβεβαιότητα στην αναζήτηση της αλήθειας», της Ακαδημίας Αθηνών, «χτύπησε καμπανάκι» για τις ηλικίες 20-50 ετών, τις οποίες χτυπά πλέον ο κορονοϊός.

Παράλληλα, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας ανέλυσε τις πιθανότητες θρόμβωσης με το εμβόλιο της AstraZeneca μέσα από συγκριτικά παραδείγματα. Ειδικότερα, με μία σύγκριση προσπάθησε να εξηγήσει για ποιο λόγο συστήνει τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca.

Όπως ανέφερε η πιθανότητα θρόμβωσης σε σοβαρά περιστατικά COVID-19 φτάνει έως και 69%. Αντίθετα, η πιθανότητα θρόμβωσης με το εμβόλιο της AstraZeneca είναι 0,001% στο χειρότερο σενάριο (1/100.000).

Το παιχνίδι των πιθανοτήτων: Το παράδειγμα με το τροχαίο ατύχημα και τις θρομβώσεις

Το όφελος του εμβολιασμού κατά του κορονοϊού είναι τεράστιο τόνισε ο Σωτήρης Τσιόδρας και έφερε 2 παραδείγματα.

Με το εμβόλιο κατά της ιλαράς 1 στους 40 χιλιάδες (0,0025%) εμβολιασμένους αναπτύσσει θρομβοκυτταροπενία και πορφύρα (αιμμοραγική διάθεση).

Επίσης, η πιθανότητα κάποιος από 1 εκατ. εμβολιασμένους, τις 28 μέρες μετά την 1η δόση να πάθει τροχαίο ατύχημα είναι 1/10.000 (0,01%)

«Τα πάντα στην κοινωνία μας πρέπει να να τα βλέπουμε συγκριτικά. Ασθένειες, όπως η ιλαρά και η πολιομυελίτιδα έφτασαν στο σημείο της εξαφάνισης χάρη στα εμβόλια» κατέληξε.

«Μπορούμε να φθάσουμε και τους 1.000 διασωληνωμένους το Μάιο»

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο καθηγητής, στις 4 Απριλίου το Rt, ο ρυθμός μετάδοσης του κορονοϊού ήταν στο 0,97.

Αν και σημείωσε ότι σε αυτή την πανδημία μπορούν να γίνουν μόνο βραχυπρόθεσμες εκτιμήσεις, προειδοποίησε πως βάσει προγνωστικών μοντέλων, μπορούμε να φθάσουμε και τις 1.000 κλίνες ΜΕΘ το Μάιο αν το Rt ανέβει στο 1,1. 

Πηγή: dikaiologitika