ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Ανησυχούν οι ειδικοί – «Θα χειροτερέψει η κατάσταση αν δεν τηρήσουμε τα μέτρα»

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Υπομονή, επιμονή και αυστηρή τήρηση των κανόνων αυτοπροστασίας προτείνουν οι ειδικοί την ώρα που ο αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα καλπάζει.

Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου τόνισε πως αυτή τη στιγμή έχουμε μία κατάσταση η οποία επιδεινώνεται, ωστόσο μέχρι στιγμής γίνεται σε ελεγχόμενο βαθμό.

Ο κ. Εξαδάχτυλος παρουσίασε μερικά στοιχεία σχετικά με την αύξηση των θανάτων και των διασωληνωμένων τους τελευταίους μήνες.

Σύμφωνα με τον ίδιο τον Ιούλιο σημειώθηκαν συνολικά 12 θάνατοι, τον Αύγουστο 65 θάνατοι και το πρώτο 10ημερο του Σεπτεμβρίου 31 θάνατοι.

Έρχεται αύξηση κρουσμάτων με το άνοιγμα των σχολείων

Όσον αφορά τους διασωληνωμένους τον Ιούλιο είχαμε μόλις 7, ενώ το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου 49 ασθενείς στις ΜΕΘ και μέχρι σήμερα ο αριθμός αυτός έχει φτάσει στους 53.

O κ. Εξαδάχτυλος τόνισε στον ANT1 πως με το άνοιγμα των σχολείων, ο αριθμός των κρουσμάτων θα αυξηθεί, ωστόσο αυτό που επιδιώκουν οι ειδικοί είναι να μην υπάρξει κατακόρυφη αύξηση που θα έχει ως συνέπεια των κλείσιμο τμημάτων σωρηδόν.

«Οι γονείς θα πρέπει να θερμομετρούν τα παιδιά τους από το σπίτι και να μην τα στέλνουν στο σχολείο αν εμφανιστεί πυρετός», ανέφερε ο Πρόεδρος προτρέποντας τους γονείς να μην περιμένουν την θερμομέτρηση στα σχολεία. 

Μεγάλη προσοχή στους κατοίκους της Αττικής

Την ίδια ώρα στο «κόκκινο» παραμένει η Αττική, καθώς την Παρασκευή σημειώθηκαν τα περισσότερα κρούσματα από την αρχή της πανδημίας φτάνοντας δηλαδή τις 158 μολύνσεις μέσα σε μία ημέρα.

Μιλώντας στο MEGA  η Πνευμονολόγος – Συντονίστρια και Διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής κλινικής «ΣΩΤΗΡΙΑ», Μίνα Γκάγκα, ανέφερε πως η αύξηση των κρουσμάτων είναι τρομακτική, καθώς υπάρχουν εστίες υπερμετάδοσης και τετραπλασιασμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία και τις μονάδες εντατικής θεραπείας.

Η αύξηση επηρεάζει ακόμα το σύστημα υγείας, την οικονομία και την ψυχολογία.

Σύμφωνα με την ειδικό, στην Αττική, υπάρχουν ήδη κάποια μέτρα για την αντιμετώπιση της διασποράς του ιού, ωστόσο επειδή στο λεκανοπέδιο βρίσκεται σχεδόν ο μισός πληθυσμός της Ελλάδας, η καθημερινή επαφή πρέπει να είναι συνεχώς προσεχτική για τους επόμενους μήνες, υποστήριξε.

«Είναι σημαντικό να τηρούνται τα μέτρα», είπε χαρακτηριστικά.

Η κ. Γκάγκα τόνισε επίσης πως σε  περίπτωση δραματικής αύξησης κρουσμάτων, η επιτροπή θα εξετάσει το ενδεχόμενο συγκεκριμένων lockdown.

Πιθανή χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους περιοχών της Αττικής

Σχετικά με την καθολική χρήση μάσκας στην Αττική εξαιτίας της επιβαρυμένης επιδημιολογικά εικόνας που παρουσιάζει η πρωτεύουσα είχε μιλήσει χτες η καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας, Αναστασία Κοτανίδου.

Η γιατρός εξέφρασε την ανησυχία που επικρατεί μεταξύ των ειδικών για τα αυξημένα κρούσματα κοροναϊού, σημειώνοντας πως «ευτυχώς ακόμα εντατικές και νοσοκομεία μπορούν να τα καταφέρουν στην πίεση που ασκείται».

Όπως είπε, λόγω της μικρής πίεσης που ασκείται στην Αττική, αποφασίστηκε η αύξηση των κρεβατιών εντατικής θεραπείας για περιπτώσεις Covid-19.

Στο ερώτημα ποιος πρέπει να είναι ο αριθμός των κρουσμάτων για να επιβληθεί η γενικευμένη χρήση μάσκας στη χώρα, απάντησε πως «δεν υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός κρουσμάτων για να πούμε ότι σε κάποιες περιοχές θα φοράνε μάσκες και σε εξωτερικούς χώρους. Εξαρτάται από πολλούς άλλους παράγοντες. Θα αποφασιστεί ανάλογα με τις συνθήκες που θα βρεθούμε κάποια στιγμή, αν βρεθούμε .Αν καταφέρουμε να ελέγξουμε τα πράγματα τώρα στο επίπεδο που βρίσκονται, υπάρχει πιθανότητα να μη χρειαστεί να φοράμε μάσκα σε εξωτερικούς χώρους».

Παράλληλα, έκανε λόγο, ότι υπάρχει πιθανότητα, να επιβληθεί το μέτρο χρήσης μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους, σε επιβαρημένες περιοχές της Αττικής και όχι σε όλο το νομό συλλήβδην.