ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ – ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: «Το εμβόλιο θα είναι έτοιμο τη νέα χρονιά»

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Για μια σειρά θεμάτων που αφορούν τον κορωνοϊό μίλησε ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος στον ΘΕΜΑ 104,6 και στην εκπομπή του Μπάμπη Κούτρα και του Νίκου Φελέκη.

Μιλώντας για το άνοιγμα των σχολείων, ο κ. Βατόπουλος επεσήμανε ότι η μάσκα είναι αναγκαία και ότι όπως μαθαίνουμε σε ένα παιδί να βάζει το καπέλο του έτσι θα το εκπαιδεύσουμε να φοράει και τη μάσκα. Τα όπλα ώστε να προστατευθούμε από τον ιό είναι τρία. Η σωστή χρήση μάσκας, οι αποστάσεις, αλλά και η υγιεινή χεριών. Ωστόσο, επισήμανε ότι ακόμη και τα 10μελή τμήματα στα σχολεία θα βοηθούσαν ακόμη περισσότερο, αν αυτό είναι εφικτό.

Για το Σύστημα Υγείας, ο κ. Βατόπουλος τόνισε ότι είναι σε ετοιμότητα αυτή τη στιγμή. Για το επόμενο διάστημα, σημείωσε ότι η επιστημονική κοινότητα στη χώρα μας περιμένει λιγότερα κρούσματα, πιο διαχειρίσιμα και λιγότερα σοβαρά περιστατικά. Για το αν όντως, ο Αύγουστός ήταν ο μήνας του δεύτερου κύματος στη χώρα μας, ο κ. Βατόπουλος είπε ότι θα μπορούσε ναι, μια ύφεση που παρατηρείται και αύξηση είναι ένα συχνό φαινόμενο κυματοειδούς κατανομής του κορωνοϊού.

Για τα φάρμακα και τα εμβόλια, ο κ. Βατόπουλος εκτιμά ότι θα ξεκινήσουν με τη νέα χρόνια. Για το ρωσικό, όπως είπε, δοκιμάστηκε σε 70 άτομα τα οποία και ανέπτυξαν αντισώματα, όπως καταγράφει ιατρικό περιοδικό.

Γενικότερα για τα εμβόλια, ο κ. Βατόπουλος, προτρέπει όσους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή/και είναι άνω των 60, να λάβουν το εποχικό εμβόλιο της γρίπης. Ύστερα από σχετική ερώτηση, για το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου, είπε ότι όσοι είναι άνω των 60 θα πρέπει να το κάνουν ενώ εξήγησε ότι για το συγκεκριμένο εμβόλιο, που είναι παλιό, γίνεται είτε μια φορά εφόρου ζωής είτε κάθε 5 χρόνια.