Κορωνοϊός στην Ελλάδα: «Αγώνας δρόμου» για τα εισαγόμενα κρούσματα

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Σε εγρήγορση βρίσκονται οι Αρχές μετά την αύξηση των κρουσμάτων από τον κορωνοϊό με την έμφαση να δίνεται στα «εισαγόμενα» κρούσματα, ιδίως Σέρβων τουριστών που διαγνώστηκαν θετικοί στον ιό σε διάφορα σημεία της Ελλάδας, την ώρα που ο ΕΟΔΥ καταγράφει μικρή αύξηση των νοσηλευόμενων στα νοσοκομεία αναφοράς.

Με τα κρούσματα ιού να έχουν αυξηθεί σημαντικά στην Σερβία, γεγονός που οδήγησε τον πρόεδρο Βούτσιτς να επιβάλει νέο lockdown στη χώρα, η κυβέρνηση αναγκάστηκε προ ημερών να απαγορεύσει την είσοδο πολιτών της στην Ελλάδα.

Παρόλα αυτά, πολλοί ήταν αυτοί που πρόλαβαν να περάσουν τα σύνορα του Προμαχώνα ενώ αρκετοί με την είσοδό τους στη χώρα μας διαγνώστηκαν θετικοί στον κορωνοϊό.

Ανάμεσα στα δύο εισαγόμενα κρούσματα είναι και το ζευγάρι των Σέρβων στην Αιδηψό ενώ το μεσημέρι της Τετάρτης πηγές του ΕΟΔΥ ανέφεραν ότι εντοπίστηκε και τρίτο κρούσμα κορωνοϊού στην Εύβοια. Πρόκειται για μια 38χρονη γυναίκα που είχε δώσει δείγμα στα σύνορα.

Ο δήμαρχος Αιδηψού Γιάννης Κοτζιάς μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στην ΕΡΤ για το ζευγάρι που μεταφέρθηκε χθες με ταξί στο νοσοκομείο της Λαμίας από το γκρουπ 80 Σέρβων τουριστών, είπε πως οι υπόλοιποι βρίσκονται σε αυτοπεριορισμό στο ξενοδοχείο που διαμένουν καθώς το τουριστικό κατάλυμα που επιλέχθηκε να λειτουργήσει ως ξενοδοχείο καραντίνας ακόμη δεν έχει υπογράψει σύμβαση.

Σε νεότερη επικοινωνία του ο κ. Κοτζιάς ανέφερε ότι η υπογραφή αναμένεται και εντός της ημέρας.

Νέα κρούσματα σε Λακωνία, Κέρκυρα, Νάξο και Θάσο

Εν τω μεταξύ, νέο κρούσμα κορωνοϊού σημειώθηκε στην Λακωνία. Πρόκειται για γυναίκα ασθενή που μπήκε στη χώρα μας για διακοπές από τον Προμαχώνα,

Θετική είναι και η 60χρονη από τη Σερβία που ταξίδεψε στο νησί των Φαιάκων, προκειμένου να επισκεφθεί την κόρη της η οποία διαμένει στη Βόρεια Κέρκυρα.

Η 60χρονη, που είναι ασυμπτωματική, έχει τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό, ενώ αναμένεται να εξεταστούν τις επόμενες ώρες και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας της με τον ΕΟΔΥ να έχει ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία ιχνηλάτησης.

«Εισαγόμενο» κρούσμα εντοπίστηκε και στη Νάξο, αυτή τη φορά από Έλληνα γιατρό που ζει στην Αγγλία.

Ο Έλληνας γιατρός έφτασε στην Ελλάδα προ ημερών αεροπορικώς από την Αγγλία, μέσω Σερβίας και στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» έκανε και αυτός τεστ για τον κορωνοϊό.

Όπως τον ενημέρωσαν θα τον ειδοποιούσαν για τα αποτελέσματα.

Την Κυριακή κατέφτασε στη Νάξο και χθες το απόγευμα έλαβε τηλεφώνημα από τον ΕΟΔΥ που του ανακοίνωσε ότι το τεστ ήταν θετικό.

Αμέσως ενημερώθηκαν οι αρμόδιες Αρχές και ο γιατρός μετέβη (με αυτοκίνητο που είχε ενοικιάσει στο νησί) στις 8:00 το βράδυ στο ξενοδοχείο καραντίνας της Νάξου, μαζί με την κόρη του.

Με δύο ανακοινώσεις οι δήμοι Θάσου και Παγγαίου επιβεβαίωσαν χθες το βράδυ τα κρούσματα κορωνοϊού που εντοπίστηκαν σε τουρίστες που κάνουν τις διακοπές τους στην περιοχή. Τα τέσσερα κρούσματα στο νησί της Θάσου έχουν ήδη εντοπιστεί και τέθηκαν σε περιορισμό στο ξενοδοχείο καραντίνας, ενώ για τα δυο κρούσματα στο δήμο Παγγαίο πρόκειται γα επισκέπτες που πέρασαν το Σαββατοκύριακο σε παραθαλάσσιες περιοχές και επέστρεψαν στην πατρίδα τους.

Χθες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη την οποία οργάνωσε ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Κώστας Αντωνιάδης και συμμετείχαν οι τέσσερεις δήμαρχοι της περιφερειακής ενότητας και ο διευθυντής τη διεύθυνσης Υγείας Χρήστος Παπαδόπουλος. Στους δημάρχους έγινε ενημέρωση για τα κρούσματα που εντοπίστηκαν στην περιοχή.

Η επιβεβαίωση των κρουσμάτων στο νησί της Θάσου έγινε από δείγματα που ελήφθησαν κατά την είσοδό τους στη χώρα μας από Σέρβους και Βούλγαρους τουρίστες. Επισημαίνεται ότι οι εν λόγω τουρίστες είναι ασυμπτωματικοί και έχουν μεταφερθεί σύμφωνα με τις οδηγίες και την επίβλεψη του ΕΟΔΥ στο ξενοδοχείο καραντίνας.

Αύξηση νοσηλευομένων στα νοσοκομεία αναφοράς

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ ο αριθμός των νοσηλευομένων που πάσχουν από κορωνοϊό στα νοσοκομεία αναφοράς είναι αυξημένος.

Η αύξηση, αν και μικρή, παρατηρείται στις νοσηλείες σε Μονάδες σε σύγκριση με το τέλος του περασμένου μήνα καθώς νοσηλεύονται συνολικά 53 άτομα, από τα οποία τα 28 σε διάφορα νοσοκομεία, σε ΜΕΘ, ΜΑΦ και θαλάμους αρνητικής πίεσης και 25 ακόμη σε κλινικές Covid-19.

Αντίστοιχα, την τελευταία ημέρα του Ιουνίου οι νοσηλευόμενοι ασθενείς ήταν 23 σε Μονάδες και 18 σε κλινικές, συνολικά δηλαδή 41 άτομα.

Υπενθυμίζεται ότι χθες καταγράφηκαν 27 νέα κρούσματα του κορωνοϊού στην Ελλάδα, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του ΕΟΔΥ.

Τα 14 από τα 27 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου τις χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3.589, εκ των οποίων το 54,7% άνδρες αφορά άνδρες.