Αρχική ΕΛΛΑΔΑ ΥΓΕΙΑ ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Δείτε τι δείχνουν τα τεστ κορωνοϊού στην Ελλάδα

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Δείτε τι δείχνουν τα τεστ κορωνοϊού στην Ελλάδα


Χιλιάδες τεστ για κορωνοϊού έχουν πραγματοποιηθεί και πραγματοποιούνται σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα.

Μόνο στο εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας της «Βιοϊατρικής» οι μοριακές εξετάσεις έχουν ξεπεράσει τις 15.000 από τις αρχές Μαρτίου. Πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα προκύπτουν από τη στατιστική επεξεργασία των ευρημάτων, τα οποία παρουσιάζει το Iatronet.

Ένας στους 4 θετικούς ασθενείς είχαν πυρετό και περίπου ένας στους 5 βήχα, ενώ σε μικρότερα ποσοστά αναφέρθηκαν συμπτώματα όπως διάρροια, καταρροή και πονοκέφαλος.

Καταγράφεται όμως και ένα σημαντικό ποσοστό της τάξης του 28,9% – δηλαδή σχεδόν ένας στους τρεις θετικούς ασθενείς – που δεν ανέφεραν κανένα σύμπτωμα.

Και μετά την άρση του lockdown στη χώρα, αρκετά τεστ προκύπτουν θετικά χωρίς οι ασθενείς να αναφέρουν συμπτώματα. Το ποσοστό αυτό προκαλεί προβληματισμό, καθώς οι ειδικοί εκτιμούν ότι πολλοί ασυμπτωματικοί ασθενείς δεν εξετάζονται ποτέ και συμβάλλουν ακούσια στη διασπορά του ιού.

«Στην πλειοψηφία, οι ασυμπτωματικοί ασθενείς ζητούν να εξεταστούν, είτε γιατί μόλις έχουν επιστρέψει από κάποιο ταξίδι, είτε επειδή σκοπεύουν να ταξιδέψουν», μάς εξηγεί η επικεφαλής του εργαστηρίου, εργαστηριακή γενετίστρια δρ Ειρήνη Λουΐζου, για να σημειώσει:

«Το σημαντικά αυξημένο ποσοστό των ασυμπτωματικών ασθενών στους οποίους ανιχνεύεται ο κορωνοϊός, υποδηλώνει ότι ο μοριακός έλεγχος ευρείας κλίμακας είναι αναγκαίος. Με αυτήν τη στρατηγική εντοπίζονται οι φορείς της νόσου, ιχνηλατούνται οι επαφές τους και αυτό συμβάλλει στη μείωση της διασποράς του ιού».

Η εξέταση πραγματοποιείται σε δείγμα φαρυγγικού επιχρίσματος, αφού προηγηθεί λήψη λεπτομερούς ιστορικού. Στο εργαστήριο εφαρμόζονται ειδικές μέθοδοι απομόνωσης του ιϊκού RNA.

Ο μοριακός έλεγχος βασίζεται στην τεχνική Real Time-PCR και στοχεύει σε τρεις περιοχές του γονιδιώματος του ιού, δηλαδή στις περιοχές των γονιδίων Ε , Ν και RdRp, σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Η ανίχνευση του κορωνοϊού με τη μοριακή μέθοδο Real Time PCR συντελεί στην ανίχνευση των ατόμων που νοσούν τη χρονική στιγμή κατά την οποία  πραγματοποιείται η λήψη.

Τα θετικά περιστατικά δηλώνονται αυθημερόν στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Ζήτηση

Καθημερινά, διενεργούνται στο εργαστήριο κατά μέσο όρο 250 μοριακά τεστ – με δυνατότητα έως και 600 – με μέσο όρο έκδοσης αποτελεσμάτων τις 8 ώρες. Τον τελευταίο μήνα, πραγματοποιείται και τεστ ταχείας ανίχνευσης  του ιού (rapid test), με το αποτέλεσμα να εκδίδεται σε 2 ώρες από τη λήψη του δείγματος. Η ζήτηση των ‘’rapid tests’’ εμφανίζεται διαρκώς αυξανόμενη.

Η δρ Λουίζου έχει στο πλευρό της 4 Βιολόγους και 3 παρασκευαστές ιατρικών εργαστηρίων, πλήρως καταρτισμένους στις νέες τεχνολογίες.

Το εργαστήριο είναι εξοπλισμένο με 3 αυτόματους αναλυτές έκλουσης γενετικού υλικού που είναι σε θέση να επεξεργαστούν έως και 200 δείγματα, σε χρονικό διάστημα λιγότερο των 4 ωρών.

Διαθέτει 4 μηχανήματα Real Time PCR τελευταίας τεχνολογίας, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν αξιόπιστα αποτελέσματα για τον έλεγχο του ιού, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΠΟΥ.