ΣΥΨΑΣ: «Πείραμα το άνοιγμα συνόρων – Είναι βέβαιο ότι θα έχουμε εισαγόμενα κρούσματα»


Την ανάγκη τήρησης των αποστάσεων με «θρησκευτική ευλάβεια» από τη στιγμή που η Ελλάδα προχώρησε στο «άνοιγμα» του τουρισμού επεσήμανε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, κάνοντας λόγο για «ένα τεράστιο πείραμα σε καιρό πανδημίας».

«Είναι η στιγμή της μεγάλης υπευθυνότητας του κάθε πολίτη και του κάθε τουρίστα, έτσι ώστε να μην έχουμε διασπορά», είπε ο κ. Σύψας, σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό Open.

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα έχουμε εισαγόμενα κρούσματα μεταξύ των οποίων και ασυμπτωματικά, εκτιμώντας ότι σε περίπου δύο εβδομάδες θα έχει διαμορφωθεί μια πρώτη εικόνα σε ό,τι αφορά την επίδραση του ανοίγματος των συνόρων στην επιδημία.

«Νομίζω ότι η Ελλάδα έχει εφαρμόσει ένα σύστημα, το οποίο θα είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό και αφορά τη συμπλήρωση των στοιχείων του ταξιδιώτη πριν καν αυτός φτάσει στην Ελλάδα. Αυτός ο έλεγχος γίνεται στοχευμένα και όχι τυχαία».

«Επίσης, είναι σημαντικό ότι γνωρίζουμε τον αριθμό του τηλεφώνου του για να τον ενημερώσουμε σε περίπτωση που υπάρξει κάποιο πρόβλημα. Δεν σας κρύβω ότι κρατάμε την αναπνοή μας και πιστεύουμε ότι μέσα στις επόμενες 10 με 14 ημέρες θα δούμε την επίδραση του ανοίγματος των συνόρων στην επιδημία και ελπίζουμε η κατάσταση να είναι διαχειρίσιμη» ανέφερε ο κ. Σύψας.

«Αν δούμε ότι κάθε μέρα έχουμε περισσότερα κρούσματα από την άλλη, δηλαδή αν δούμε αυξητικές τάσεις, θα υπάρξει επανακαθορισμός και των ταξιδιωτικών οδηγιών αλλά ενδεχομένως θα ληφθούν και άλλα μέτρα» πρόσθεσε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και τόνισε:

«Απαντες έχουν πει ότι τα μέτρα αυτά είναι υπό αναθεώρηση ανάλογα με τις επιδημιολογικές εξελίξεις όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό με βάση τις χώρες προέλευσης».